SON DAKİKA
Hava Durumu

İran'dan Trump'a; 'Zorbalığı bırak'

İran ile ABD arasındaki gerilim her geçen gün tırmanırken, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, karşılıklı müzak

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2018 18:12
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2018 19:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İran'dan Trump'a; 'Zorbalığı bırak'
İran ile ABD arasındaki gerilim her geçen gün tırmanırken, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, karşılıklı müzakere için ABD Başkanı Donald Trump'tan "zorbaca sözlerini bırakmasını" istedi. Öte yandan ABD'deki Kongre ara seçimlerine İran'ın müdahale edeceği" yönündeki iddialara da İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi’den yalanlama geldi.
İran Cumhurbaşkanı Birincisi Yardımcısı İshak Cihangiri, ABD'nin ülkesine uyguladığı yaptırımları "zorbalık" olarak nitelendirerek, Başkan Donald Trump'a "Zorbaca sözlerini bırak ki birbirimizle müzakere edebilelim." diye seslendi. Cihangiri, 22. İran Milli İhracat Günü münasebetiyle başkent Tahran'da düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını eleştirdi. "Yaptırımlar bir tür zorbalık ve İran halkını haraca bağlamaktır." diyen Cihangiri, bu şartlarda birilerinin kendilerine "Trump ile konuşulması ve nihayetinde anlaşmaya varılması" yönünde tavsiyelerde bulunabileceğini belirterek şunları söyledi: "Fakat milli gurur bazen buna mani oluyor. Ancak ona şunu söylemeliyiz: Zorbaca sözlerini bırak ki birbirimizle müzakere edebilelim. Biz eşit şartlarda müzakere edilmesi gerektiğini söylüyoruz." Petrol, bankacılık ve taşımacılık gibi İran'ın temel gelir kaynaklarını hedef alan yaptırımların 4 Kasım'dan önce uygulamaya konulduğunu vurgulayan Cihangiri, son 3-4 ay içinde birçok şirket veya ülkenin ABD baskılarına teslim olarak İran'dan petrol alımını tamamen durdurduğunu, bazılarının ise alımı sürdürdüğünü aktardı. Cihangiri, İran hükümetinin bu süreçte eli kolu bağlı oturmadığına işaret ederek yeni müşteriler temin edildiğini, petrol ihraç etmek ve taşımacılık faaliyetlerini sürdürmek için de yeni çözüm yolları bulduğunu ifade etti. İran Cumhurbaşkanı Birincisi Yardımcısı ayrıca önlerinde kolay bir yolun olmadığını ve çok ağır bir süreçle karşı karşıya bulunduklarını sözlerine ekledi.
İDDİALAR ASILSIZ
İran Dışişleri Bakanlığı internet sitesinden yazılı açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Washington yönetiminin, "İran'ın ABD'de yapılacak Kongre ara seçimlerine müdahale edeceği" yönündeki iddialarının asılsız olduğunu savundu. Kasımi, İran'ın diğer ülkelerin iç işlerine karışmaya yönelik siyasetinin olmadığını ileri sürdü. ABD Başkanı Donald Trump'ın, "İran kendi iç meseleleri ile meşgul, bölge meselelerini düşünemeyecek kadar zayıf" şeklindeki sözlerini hatırlatan Kasımi, "Nasıl olur da kendi tabirlerine göre böyle bir ülke, ABD parlamento seçimlerine müdahale edebilir?" ifadelerini kullandı. ABD Ulusal İstihbarat Şefi, İç Güvenlik Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI), cuma günü yayımladıkları ortak bildiride İran, Çin ve Rusya'yı 6 Kasım'da yapılacak Kongre ara seçimlerini etkilemeye çalışmakla suçlamıştı. (AA)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.