SON DAKİKA
Hava Durumu

İranlı kadınlar 1 günlüğüne özgürce maç seyretti

İran, FIFA Dünya Kupası çerçevesinde oynanan İran-İspanya maçının dev ekranlarda izlendiği Tahran'daki

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2018 14:57
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2018 15:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İranlı kadınlar 1 günlüğüne özgürce maç seyretti
İran, FIFA Dünya Kupası çerçevesinde oynanan İran-İspanya maçının dev ekranlarda izlendiği Tahran'daki iki stadyuma kadınların girmesine izin verdi.
İran, FIFA Dünya Kupası çerçevesinde oynanan İran-İspanya maçının dev ekranlarda izlendiği Tahran'daki iki stadyuma kadınların girmesine izin verdi. İran haber ajansı Isna'ya göre İran'da kadınlar istisnai olarak bir futbol maçını erkeklerle birlikte izledi. İran-İspanya maçını "public viewing" olarak adlandırılan, restoran, cafe ve kamuya açık yerlerde erkeklerle birlikte izlemesine izin verdi.




Maç başkent Tahran'da Azadi ve Takhti stadyumlarında dev ekranlardan verildi.. Kadınlar iki stadyuma da girerek, aile tribününde oturarak maçı erkek taraftarlarla birlikte izleyebildi. Öte yandan maçın oynandığı Rusya'nın Kazan şehrinde ise İranlı kadınlar tribünleri doldurdu. İranlı kadınlar özgürce maç seyretmenin keyfini çıkarırken ülkelerini destekledi.






İran'da 1979 yılındaki devrimden bu yana kadınlar ilk kez stadyumda maç seyretti. Kadın hakları savunucuları bu iznin yeni gelişmeleri beraberinde getirebileceği konusunda umutlu. Isna'ya açıklama yapan İran Parlamentosu milletvekili Tajebeh Siawoshi, "Her şey yolunda giderse, bu durum kadınların stadyuma girme yasağının genel olarak kaldırılması için bir başlangıç olabilir" diye konuştu. İran'ın kupa çerçevesinde geçen hafta Fas'a karşı oynadığı ilk maçta "public viewing" olarak adlandırılan, maçın toplu halde izlendiği mekanlara kadınların girmesi yasaktı.






Ancak gecenin ilerleyen saatlerinde birçok kadın İran‘ın Fas'a karşı kazandığı zaferi kutlamak için sokaklara çıktı. Görgü tanıkları bazı kadınların kutlamalar sırasında başörtülerini çıkararak, sabahın ilk saatlerine dek erkeklerle dans ettiklerini aktardı.  İran'da kadınların stadyuma girmesi yasağı yaklaşık 40 yıldır yürürlükte.



Yasağa gerekçe olarak, "kadınların erkek taraftarların attığı şiddetli sloganlar arasında yerlerinin olmadığı" gerekçe olarak gösterilmişti. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bu durumu eleştiren isimlerden biri. Ruhani, "Erkekler kaba sloganlar atıyorsa, bu yüzden kadınlar cezalandırılamaz" açıklamasını yapmıştı.  (CNN)
















Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.