SON DAKİKA
Hava Durumu

İsrail ablukasında yaşam mücadelesi

İsrail ablukası nedeniyle ''açık hava hapishanesi'' olarak nitelendirilen Gazze Şeridi'nde yer alan Süveydiye köyü sakinleri imkansızlıkl

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2013 13:27
Haber Güncellenme Tarihi: 13.02.2013 14:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İsrail ablukası nedeniyle ''açık hava hapishanesi'' olarak nitelendirilen Gazze Şeridi'nde yer alan Süveydiye köyü sakinleri imkansızlıklar içerisinde yaşam mücadelesi veriyor.


 
Refah kentindeki Süveydiye köyü, Mısır sınırında yer alıyor. 25 dönümlük köy İsveç tarafından inşa edildiği için İsveç'in Arapça karşılığı ''Süveydiye'' olarak adlandırılıyor. Bölge halkıysa köyü ''Sürgün Köyü'' olarak adlandırıyor.

1948 yılında İsrail'in kurulmasıyla beraber göç etmek zorunda bırakılan yüz binlerce Filistinlinin ilk durağı olma özelliğini taşıyan köy, 1965 yılında İsveç halkı ve güvenlik güçleri tarafından kurulmuş. İsveç tarafından yapılan yardımlar neticesinde iyi şartlarda olması beklenen yerleşim birimleri, gerçekte Filistin mülteci kamplarından farksız.

Yaklaşık bin kişilik nüfusa sahip köyde yaşayanlar, köyün kuruluşundan itibaren zor şartlarda yaşadıklarını ancak 2007 yılında başlayan İsrail ablukasının ardından şartların daha da zorlaştığını ifade etti.
Eğitim ve sağlık masrafları büyük ölçüde BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) tarafından karşılanan köyde yaşayanların büyük çoğunluğu balıkçı. Ancak İsrail ablukası nedeniyle, uluslararası hukuka göre avcılık yapılması serbest olan bölgelerde bile balık avlanmasına izin verilmiyor. İsrail hücum botlarının balıkçıları tutukladığı ve teknelere hasar verdiği iddia ediliyor. Balıkçılar, Mısır kıyılarında avlandıklarında ise Mısır Deniz Kuvvetleri tarafından engellendiklerini belirtiyor.

Balıkçılık girişiminde başarılı olamayan gençlerin büyük bir bölümü işsiz veya ayın belli günlerinde, günde ortalama 8 dolara tarım arazilerinde çalışıyor.

Toplu taşıma araçlarının da ulaşmadığı Süveydiye köyünde öğrenciler 3 ila 7 kilometre arasında değişen mesafeyi yürüyerek okula gitmek zorunda kalıyor.

Bunun yanısıra köyde, İsrail saldırısında elektrik santralinin tahrip olması ve ambargo dolayısıyla saatler süren elektrik kesintileri yaşanıyor.

Köye ilk telefon hattının geçtiğimiz ocak ayında getirildiği, suyun ise gözleri yakacak derecede tuzlu olduğu belirtiliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.