SON DAKİKA
Hava Durumu

İsrail katliamı durduracak mı?

İsrail ordusu gece boyunca Gazze'ye 160 ayrı füze ve bombalı saldırı gerçekleştirdi. Saldırılarda sekizi çocuk en az 27 kişi öldü, 130 ki

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2014 10:37
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2014 11:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İsrail katliamı durduracak mı?
İsrail ordusu gece boyunca Gazze'ye 160 ayrı füze ve bombalı saldırı gerçekleştirdi. Saldırılarda sekizi çocuk en az 27 kişi öldü, 130 kişi de yaralandı. Hamas ve diğer örgütler füzelerle karşılık verdi.

İsrail ordusu, gece boyunca düzenlenen saldırılarda Gazze'deki 160 noktanın hedef alındığını açıkladı. Nuseyrat Mülteci Kampı'nın batısında Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları’na mensup bir binaya İsrail’in saldırısı sonucu bir aktivist öldü. Bir İsrail insansız hava aracı, Gazze’nin merkezindeki Vahdet Caddesi’nde sivil aracı bombaladı. Araçta bulunan dört kişi hayatını kaybetti. Han Yunus'ta bir eve rokat isabet etmesi sonucu 8 kişi öldü, 25 kişi yaralandı.  Beyt Hanun'da İsrail füzeleriyle vurulan başka bir evde ise altı Filistinli hayatını kaybetti.  Saldırılarda sekiz çocuk, iki kadın yaşamını yitirirken, ölü sayısı en az 27 oldu. Yaralananların sayısı ise 130'a ulaştı. Filistinli kaynaklar İsrail’in salı günü yaklaşık 60 hedefe saldırdığını söyledi. İslami Cihad Hareketi'nin silahlı kanadı Kudüs Tugayları'nın önde gelen komutanlarından Hafiz Hamad'ın Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bulunan evine yönelik İsrail ordu birlikleri tarafından girişilen saldırıda hayatını kaybettiği bildirildi.

Gazze İsrail'e füzelerle karşılık verdi

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Hayfa kentinin ilk kez "R 160" tipi füzeyle vurulduğu, İsrail’in başkenti Tel Aviv ile Kudüs’e dörder "M 75" tipi, Aşdod’a ise 38 "Grad" tipi füze atıldığı duyuruldu. İsrail, Hamas'ın füzeleri nedeniyle 32'si panikten 38 kişinin yaralandığını açıkladı. Gazze Şeridi'nden deniz yoluyla İsrail'e geçmeye çalışan silahlı 4 Filistinli İsrail ordusu tarafından öldürülürken, çıkan çatışmada bir İsrail askeri de yaralandı. Hamas, Zikim sahilinde öldürülenlerin kendi üyeleri olduğunu açıkladı.

 

 

 

 

Netanyahu: Silahlı grupları hedef alıyoruz!

İsrail ordusu 40 bin yedek askeri göreve çağırırken, Arap Birliği BM Güvenlik Konseyi'ne, İsrail saldırılarının önlenmesi için acil toplantı çağrısı yaptı.  Akşam saatlerinde yazılı bir açıklama yayınlayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın İsrail topraklarına 'yüzlerce roket fırlattığını' savunurken, "Hİçbir ülke böylesi bir tehdit altında yaşayamaz. İsrail kendi kasaba ve şehirlerine roket fırlatılmasına müsaade etmeyecek" dedi.  Netanyahu, sadece İsrail'in Gazze'de sivilleri değil silahlı grupları hedef aldığını savundu. Birleşmiş Milletler de Gazze'deki durumdan 'kaygılı' olduğunu açıkladı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon,  tüm taraflara azami itidal, sivil can kayıplarının ve istikrarsızlığın engellenmesi çağrısı yaptığı açıklamada, "Şu anda sükunetin sağlanması bir zorunluluk. Gazze'de bu şekilde sürdürülmesi mümkün olmayan duruma kapsamlı çözüm bulunması için konunun siyasi, güvenlik, insani ve kalkınma boyutlarıyla değerlendirilmesi gerekir" ifadelerine yer verildi.

 

 

 

Hamas Sözcüsü: Durum trajik

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Gazze’deki durumun trajik olduğunu söyleyerek İsrail saldırıları karşısında Arap ülkelerinin sessizliğini eleştirdi. Zuhri son olayın Filistinliler arası uzlaşının zorunlu olduğunu ortaya koyduğunu ve kendilerinin bunun için bütün bedelleri ödediklerini belirtti.

İsrail ordusu: Operasyon kara harekâtını da içeriyor

İsrail ordusunun sözcüsü Avihai Aderaa Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "İsrail askerleri Gazze Şeridi sınırında kara kuvvetlerini yoğunlaştırdı, çünkü operasyon kara harekâtını da içeriyor. Yedek birliklerin çağrılması hazırlıkları tamamlandı" ifadelerini kullandı. İsrail ordusunun, saldırıyı gelişmelere göre aşamalı olarak dozu yükseltilecek şekilde planladığını kaydeden Aderaa, Hamas'ın ciddi bir çıkmazda olduğunu ve tehditlerinin içinde bulunduğu durumdan kaynaklandığını ileri sürdü.

 

 

Yalon: Birkaç gün sürecek

Hava ve deniz kuvvetlerinin müşterek yürüttüğü saldırıda gece Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerinde 50 hedefe hava saldırısı düzenlendiği bilgisini veren sözcü, vurulan hedefler arasında Hamas üyelerinin evleri, altyapı ve bazı askeri noktalar olduğunu belirtti.İsrail ordusu, 50'den fazla hedefi vurduğunu açıkladı. hedeflerin arasında bazı Kassam Tugaylarının liderlerine ait evlerin olduğunu belirtti. İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon da Gazze'ye operasyonun birkaç gün süreceğini söylerken, "Operasyonun amacı, Gazze'den İsrail'e fırlatılan füze sayısını sıfıra indirmek" dedi.

Başbakan Binyamin Netanyahu ise bakanlar kurulunun güvenlik toplantısını gelişmelerini takip etmek için Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı merkezine taşıdı.

 

Türk Dışişleri: Saldırıları derhal durdurun

Türk Dışişleri de İsrail'i Gazze'ye saldırıları 'derhal' durdurmaya çağırdı.

'İsrail'in Gazze'ye yönelik toplu cezalandırma yöntemi'ni durdurması için uluslararası toplumu da göreve çağıran Türkiye, "İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı askeri operasyon, Gazze’de yıllardır abluka altında zor şartlar altında yaşamını idame ettirmeye çalışan mazlum Gazze halkının acılarını daha da arttırmanın yanısıra, İsrail’e yönelik haklı infiale sebebiyet verecektir" uyarısını yaptı.

Mısır'dan arabuluculuk girişimi

Mısır İstihbarat Direktörü Muhammed Ferid Tihami, Gazze'deki durumu yatıştırmak için İsrail'e gitmişti.

İsrail'de üst düzey yetkililerle görüşen Tihami, Gazze'de yükselen tansiyonun yanı sıra Batı Şeria'daki durumu da ele almıştı.

'Gerilimi azaltın'

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail-Filistin gerginliğinde iki tarafa da sorumlu davranmaları ve gerilimi azaltacak yönde adımlar atma çağrısında bulundu.Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, "Bizim tercihimiz, Bakan Kerry’nin ve diğerlerinin de her iki tarafa ilettiği gibi, tansiyonun düşürülmesi, şiddetin sona erdirilmesidir. Ancak onların (İsrail’in) kendilerini koruma hakkına sahip olduklarına inanıyoruz" dedi. "Tüm taraflar gerginliği düşürecek adımlar atmalı" diyen Psaki, bir soru üzerine, "Sorumluca ve itidalli davranmanın önemini her iki tarafa diplomatik kanallar yoluyla iletiyoruz" ifadesini kullandı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’tan roket atışlarını önlemesi ve şiddeti kınaması için elinden gelen her şeyi yapmasını bekledikleri kaydeden Psaki, "Soğukkanlılıkla hareket etmeye ve sahadaki gerginliği yatıştırmaya ihtiyaç olduğuna yönelik aynı mesajı Abbas’a da iletiyoruz" diye konuştu.
HAMAS'IN FÜZELERİ ETKİSİZ KALIYOR
Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail’in Hayfa kentine ilk kez "R 160" tipi füzeyle saldırı düzenlediğini duyurdu.

Ayrıca Gazze’den, İsrail’in başkenti Tel Aviv ile Kudüs’e dörder "M 75" tipi, Aşdod’a ise 38 "Grad" tipi füzeyle saldırı düzenlediği açıklandı.

Gazze'den yapılan füze saldırıların şu ana kadar ölen ya da yaralanan olmadı.
BİNLERCE İSRAİLLİ SIĞINAKLARA KOŞUYOR
Birçok kentteki binlerce İsrailli'nin, saldırılar nedeniyle yer altı sığınaklarına koştuğu öğrenildi.
Hamas roket menzilindeki bölgeler


Gazze'den İsrail'e yapılan füze saldırıları


 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.