SON DAKİKA
Hava Durumu

'İsrail ordusunun suçlarını örtmeye çalışıyorlar'

Yerde yaralı halde yatan Filistinliyi kameralar önünde vurarak öldüren askerin yargılandığı davaya bakan hakimin, olayla

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2016 15:51
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2016 16:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'İsrail ordusunun suçlarını örtmeye çalışıyorlar'
Yerde yaralı halde yatan Filistinliyi kameralar önünde vurarak öldüren askerin yargılandığı davaya bakan hakimin, olayla ilgili "makul şüphe var ancak yeterli delil yok" açıklaması tepkilere neden oldu.


Yerde yaralı halde yatan Abdulfettah eş-Şerif isimli Filistinliyi kameralar önünde vurarak öldüren İsrail askerinin yargılandığı davaya bakan askeri hakimin kararı, kamuoyunda tepkiyle karşılandı.


İsrail askeri mahkemesinde dün görülen duruşmada söz konusu askerin tutukluluk süresinin sadece iki gün daha uzatılmasını ve hakimin "yeterli dedil yok" şeklindeki açıklamasını AA muhabirine değerlendiren Şerif'in babası Yusri, "Oğlumun katledilme anı kamera kaydında net bir şekilde görülüyor ve bu İsrail ordusunun insanlık suçu işlediğinin açık bir delili. İsrail ordusunun sahada işlediği suçları siyasi ve hukuki olarak örtmeye çalışıyorlar. Bu beklediğimiz bir şeydi, sürpriz olmadı." dedi.


Oğlunun cesedinin henüz kendilerine teslim edilmediğini belirten baba Şerif, teslim edilmesinin ardından otopsi yaptırarak İsrail ordusu aleyhine dava açacaklarını belirtti.



"İsrail mahkemeleri politikacıların hizmetinde"

Filistinli insan hakları örgütü olan El-Hak'ın Hukuk Birimi Başkanı Avukat Tahsin Cuma da "İsrail ordusu öldürülen yaralı Filistinlinin üzerinde patlayıcı bulunma ihtimalinden dolayı öldürüldüğü şeklinde savunma yapıyor ancak bu doğru değil."diye konuştu.


Abdulfettah'ın, 18 dakikadan fazla yaralı olarak yerde yattığını aktaran Cuma şunları kaydetti:


"Eğer üzerinde bomba olsa ve patlatmak istese bunu yapacak yeterli zamanı zaten vardı. Ayrıca videoda açıkça görülüyor ki yerde yatarken başını bile zor hareket ettiriyor. Üzerinde bomba olsa bile bunu patlatma riski olmadığı açıkça ortadayken başından vurularak öldürülüyor."


İsrail ve uluslararası hukuk uzmanı olan Cuma, söz konusu askerin Şerif'i vurmadan önce kendisinden yüksek rütbeli bir askerle konuştuğunun videoda görüldüğünü hatırlatarak, bunun "cinayet emir komuta zinciriyle planlı olarak mı gerçekleşti" sorusunu akıllara getirdiğini ifade etti.


Bu cinayetin münferit bir hadise olmadığını savunan Cuma, kurumunun sahip olduğu verilere göre, geçen yıl ekim ayının başından bu yana yaşanan olaylarda İsrail askerlerinin yargısız infaz gerçekleştirmiş olabileceğini gösteren 100 farklı dosyanın bulunduğunu dile getirdi.


İsrail mahkemelerinden çıkan kararların daima siyasilere hizmet ettiğini savunan Cuma, "Bugüne kadar yaşanan tecrübeler, İsrail mahkemelerinin daima siyasetçilerin hizmetinde olduğunu ve onların çıkarlarına göre hükümler verdiğini gösterdi. Bu nedenle bu son cinayetle ilgili yargılanan askerin de hapis cezası almasını beklemiyorum." ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.