SON DAKİKA
Hava Durumu

İsrail Suriye'yi 'vurdu'

epa00138284 An Israeli Air Force F-16I jet fighter takes off after touching down briefly at the Ramon Air Force Base in the Negev Desert as Israel takes possession of two of the newest jet fighters in a ceremony on Thursday, 19 February 2004. The two jets flew from Texas to Israel with a stop over for fueling in the Azore Islands. The F-16I, or "Sufra", Hebrew for 'Storm', is a joint Israeli-American fighter with Israel supplying the core avionics. The jet has a sophisticated radar system, a satellite communications system and anti-missile electronic warfare system as well as an improved pilot's helmet with a night vision system. EPA/JIM HOLLANDER

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2017 18:45
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2017 20:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İsrail Suriye'yi 'vurdu'
İsrail ordusuna ait savaş uçaklarının Lübnan hava sahasını ihlal ederek Suriye'ye hava saldırısı düzenlediği iddia edildi.

İsrail ordusunun, Suriye'de hava saldırısı düzenlediği bildirildi. İsmini vermek istemeyen Lübnanlı üst düzey bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Lübnan hava sahasını ihlal eden İsrail uçaklarının ülkenin doğusundan Suriye'ye giriş yaparak Humus kırsalında hava saldırısı düzenlediğini ifade etti. Suriye sınırında yer alan Ras Baalbek ve el-Fakiha kasabaları üzerinden alçak uçuş yaptığı belirtilen İsrail savaş uçaklarının saldırısının ardından bölgede güçlü patlama seslerinin duyulduğu, Suriye ordusunun ise İsrail savaş uçaklarına uçaksavar bataryalarıyla karşılık verdiği kaydedildi. Lübnan basınında yer alan haberlerde ise hava saldırısının Humus'taki bir fabrikayı hedef aldığı iddia edildi. İsrail ordu sözcülüğü yetkilileri ise konuyla ilgili herhangi bir yorum yapmayacaklarını söyledi. Ekim ayında da Lübnan hava sahasını ihlal eden İsrail savaş uçakları, Suriye'de düzenledikleri çeşitli saldırılarda rejime ait mevzileri ve uçaksavar bataryalarını hedef almıştı. Suriye'de iç savaşın başladığı 2011'den bu yana zaman zaman Suriye'den topraklarına roket atıldığını ileri süren İsrail, Suriye rejimi ve İran destekli Hizbullah örgütüne ait askeri noktalara saldırılar düzenliyor. Sınırları ötesinde yaşanan gelişmeleri takibe ve kırmızı çizgilerini muhafazaya devam edeceğini kaydeden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, söz konusu kırmızı çizgileri "Hizbullah ya da İran güçlerinin Suriye'de güçlenmesini, özellikle de hassas silahlar elde etmesini önlemek, bu güçlerin İsrail sınırı boyunca sahada varlık göstermesine engel olmak ve İran'ın genel olarak Suriye'nin tamamında askeri varlık kurmasını engellemek" şeklinde sıralamıştı. İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor.

 

SURİYELİ MUHALİFLERDEN TOPLANTIYA TEPKİ 

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK), Rusya'nın Soçi'de düzenlemek istediği toplantıyı Esed rejimini uluslararası muhatap haline getirmek için tek taraflı girişim olarak niteleyerek, uluslararası garantisi olmayan herhangi bir toplantıya katılmayacaklarını bildirdi. Muhalifleri Cenevre görüşmelerinde temsil eden MYK, Rusya'nın Soçi kentinde yapacağını duyurduğu ulusal diyalog kongresiyle (Suriye Halkları Kongresi) ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Suriye halkının taleplerine uymayan, uluslararası garantisi olmayan herhangi bir toplantıya katılmayacağız. Rusya, Esed rejimini, yeniden uluslararası muhatap haline getirmeyi hedefliyor. Rusya, tek taraflı hareket ederek siyasi çözümü engellemeye çalışıyor. Biz Cenevre'de alınan kararlara uyacağız." ifadeleri kullanıldı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.