SON DAKİKA
Hava Durumu

İsrail'den tek taraflı ateşkes ilanı

İsrail bu sabah saat 10.00 ile 17.00 arasında geçerli olmak üzere sınırlı ve tek taraflı ‘insani ateşkes’ ilan etti.  

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2014 12:24
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.2014 13:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İsrail'den tek taraflı ateşkes ilanı
İsrail bu sabah saat 10.00 ile 17.00 arasında geçerli olmak üzere sınırlı ve tek taraflı ‘insani ateşkes’ ilan etti.

 

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze'nin güneyindeki Refah bölgesinin ise ateşkesten muaf tutulacağı belirtildi. Bu karara gerekçe olarak, "İsrail ordusunun Refah'da operasyonlarını sürdürmesi" gösterildi.

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ateşkes boyunca operasyonların duracağı ancak saldırı gelmesi halinde karşılık verileceği belirtildi.

Hamas Resmi Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, “İsrail'in aldığı ateşkes kararı tek taraflı. İşlenen katliamlar konusunda dikkatleri başka yöne çekmeyi hedefliyor. İsrail'e güvenmiyoruz" dedi.

Ebu Zuhri, Filistinlilere çok dikkatli olmaları ve İsrail'e güvenmemeleri konusunda uyarıda da bulundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 31 Temmuz gecesi yaptıkları ortak açıklamada, İsrail ile Hamas arasında üç günlük insani ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuş, Hamas da 1 Ağustos'ta 08.00'de başlayan 72 saatlik "insani ateşkesi" kabul etmişti.

İsrail ordusu, Gazze'de insani yardım amaçlı 72 saatlik ateşkesten yaklaşık iki saat sonra bunu ihlal ederek, Refah kentinin doğusuna topçu saldırısı düzenlemişti.

Kahire’de görüşmeler sürüyor

Mısır'ın başkenti Kahire'de ise İsrail’in katılmadığı  kapsamlı ateşkes görüşmeleri sürüyor. ABD heyeti de görüşmelerde hazır bulunuyor.

Görüşmelere Filistin'i temsilen Katar, Şam, Beyrut ve Mısır'dan farklı Filistinli gruplar katılıyor. Hamas temsilcileri de Kahire'deki müzakerelere katıldı.

Görüşmeler Kahire'deki bir otelde basına kapalı olarak gerçekleşiyor.

Filistin heyeti üzerinde anlaşmaya vardıkları şartları Mısırlı yetkililere sunacak. Mısır da bu şartları İsrail yönetimine iletecek.

Filistin haber ajansına göre Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, saldırıların derhal durdurulması ve Mısır’ın önerdiği ateşkesi kabul edilmesi çağrısında bulundu.

Kahire'deki Filistinli müzakerecilerin hedefinde Gazze ablukasının kaldırılması, sınır kapıların açılması, denizde 12 mile kadar avlanma özgürlüğü ve Gazze’nin yeniden inşa edilmesi için yardım sağlanması bulunuyor.

Mısır kendi ateşkesinde diretiyor

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, cumartesi günü Mısır'ın Gazze için sunduğu ateşkes önerisinin Gazze'de Filistinlilerin kanının akmasını durduracak tek çözüm olduğunu söylemişti.

Şu anda hassas bir zamanda olunduğunu belirten Sisi, Gazze'de bir an önce ateşkesin olması gerektiğini ifade etti.

Sisi, "Kaybedilen her zaman sorunu daha da karmaşık hale getiriyor. Eğer Mısır'ın ateşkes önerisini kabul etselerdi, bu kadar çok kanın akması önlenebilirdi" dedi.

Kahire yönetiminin önerdiği ateşkes karadan, denizden ve havadan gerçekleşecek bombardımanın önüne geçmeyi hedefliyor. Ateşkes ayrıca sınır kapılarının açılarak sivillerin güvenli geçişinin teminatının sağlanmasını içeriyor.

Hamas ise İsrail'in Gazze'ye saldırmaması, Batı Şeria'da Filistinlilere yapılan saldırıların durdurulması, İsrail'in takas sonucu serbest bıraktıktan sonra tekrar gözaltına aldığı tutukluları serbest bırakması ve Gazze ablukasının kaldırılması gibi şartlar yerine getirilmeden ateşkesi kabul etmeyeceğini ilan etti.

'Tüneller imha edilse de saldırılar sürebilir'

İsrail medyası ise kara birliklerinin Gazze’deki bazı bölgelerden sınıra doğru çekilmeye başladığını duyurdu. İsrail tanklarının Refah, Şecaiyye, Han Yunus ve Beyt Hanun’dan çekilirken vurmaya devam ettiğini bildiriyor.

Gelişmelerin ardından açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ordunun Gazze'deki tünelleri imha ettikten sonra da 'gerektiği takdirde' saldırıları sürdürebileceğini açıkladı.

Netanyahu'nun ardından Hamas yönetiminden yapılan açıklamada ise, “Netanyahu’nun sözleri başarısızlığın farkına vardığını, öfkesini, şaşkınlığını gösteriyor” ifadeleri yer aldı.

İsrail'in 7 Temmuz'da bu yana devam eden saldırılarında şimdiye kadar en az 1834 Filistinli öldü, yaklaşık 9370 kişi yaralandı. Ölenlerin arasında en az 400 çocuk bulunuyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.