SON DAKİKA
Hava Durumu

İstifa getiren vaadler nelerdi?

İngiltere’de, tek başına iktidar olamayınca istifa eden İşçi Partisi lideri Ed Milliband, Liberal Demokratlar lideri Nick Clegg ile Bağım

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2015 10:59
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2015 11:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İstifa getiren vaadler nelerdi?
İngiltere’de, tek başına iktidar olamayınca istifa eden İşçi Partisi lideri Ed Milliband, Liberal Demokratlar lideri Nick Clegg ile Bağımsızlık Partisi lideri Nigel Farage seçimden daha çok gündem uyandırdı. Liderlerin ardarda istifası "İngiltere'yi sarsan 52 dakika" olarak yorumlanıyor.

 

 

İngiltere'de kıran kırana geçen seçim yarışını Başbakan David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti kazandı. Muhafazakar Parti'nin 650 üyeli Avam Kamarası'nda 326 sandalye, İşçi Partisi'nin de 229 sandalye kazandığı açıklandı. Bu sonuçların, Cameron'ın hükümeti tek başına kurabilmesi için yeterli olduğu bildirildi. Böylece Cameron, beş yıl daha hükümetin başındaki isim olacak. Seçim öncesi yapılan anket sonuçlarına göre, hiçbir partinin tek başına iktidar olamayacağı düşünülüyordu. Ancak 326 sandalyeyi garantileyen Cameron mutlak çoğunluğa da ulaştı. Mutlak çoğunluk için parlamanetodaki 326 sandalyenin alınması gerek ancak protesto amacıyla Kuzey İrlandalılar tarafından boş bırakılan sandalyeler baz alınınca 323 bile yeterli görülüyor. Cameron'un ayrıca İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'e hükümet kurmak için yeterli oy oranına sahip olduğunu bildirmek için Buckhingam Sarayı'na gittiği kaydedildi.

HALK CAMERON’A NEDEN GÜVENDİ?

Cameron’u tek başına iktidara taşıyan seçim vaadlerinde dikkat çeken maddeler şöyle idi: Ulusal Sağlık Hizmetleri’ne yılda 8 milyar Pound kaynak sağlanacak, vatandaşlara haftanın 7 günü pratisyen hekim görebilme olanağı verilecek. Ülkenin her kısmında akıl sağlığı terapistleri bulunacak. Yeni göçmenlerin sosyal yardıma erişimi için 4 yıl süre şartı koyulacak. Yıllık net göçmen alımı 100 binlere değil 10 binlere düşürülecek. Piyasa fiyatının yüzde 20 altında maliyeti bulunan 200 bin ev inşa edilecek. 3 milyon mesleki eğitim olanağı sağlanacak. Asgari ücretle geçinenler vergi ödemeyecek. 2017 yılında AB’den ayrılmayı öngören bir referandum yapılacak.

İSTİFA GETİREN VAADLER

Seçim sonuçlarının açıklanması sonrasında muhalefetteki İşçi Partisi lideri Ed Milliband, Başbakan Yardımcısı ve Liberal Demokratlar lideri Nick Clegg ile Bağımsızlık Partisi lideri Nigel Farage istifa etti. Seçimlere katılan partilerin öne çıkan vaatleri ise şu şekildeydi:

İŞÇİ PARTİSİ: Öğretmenlere akıl sağlığı bozuklukları semptomlarını tespit edebilmeleri yönünde eğitim verilecek. Ulusal Sağlık Hizmetleri için 8 bin yeni pratisyen hekim, 20 bin hemşire istihdam edilecek. Saat başına asgari ücret 2019 Ekim ayına kadar 8 Pound ve üzerine çıkarılacak. Bir yıl boyunca tren biletleri fiyatları artmayacak, sonraki yıllarda gelecek fiyat artışlarına sınır koyulacak. Yılda 200 bin ev inşa edilecek, aracı ücretlerine sınırlamalar getirilecek. Yabancı işçilerin istismarı engellenecek ve İngiliz işçilere düşük ücret verilmesinin önüne geçilecek. Gençler için yapılan mevcut işsizlik yardımı sistemi, iş eğitimi almak koşuluyla ödeme yapılması şeklinde değiştirilecek.

LİBERAL DEMOKRATLAR :Ulusal Sağlık Hizmetleri için yılda 8 milyar, akıl sağlığı tedavisi için 250 milyon Pound kaynak sağlanacak. Depresyon terapisi için en fazla 6 hafta, psikoz için en fazla 2 hafta bekleme süresi olacak. 16-21 yaşları arasındaki gençlere otobüs seyahatlerinde yüzde 66 indirim sağlayacak bir kart çıkartılacak. Yeşil ekonomiyi desteklemek için ileri teknoloji kullanan istihdam oluşturulacak. Yılda 300 bin ev inşa edilecek. Depozito ödemesi yapamayan ilk kez kiracı olanlara destekte bulunulacak. Gayrimenkulde aracı ücretleri gözden geçirilecek. Toplamda 12 bin 500 Pound kazanmadan vergi ödenmeye başlanmayacak.

BAĞIMSIZLIK PARTİSİ: 11 yaşın altındaki çocuklar için cinsel eğitim dersleri kaldırılacak. Daha önce ticari olarak kullanılan arazilere 1 milyon yeni ev inşa edilecek. Vasıfsız işçilerin İngiltere’ye göç etmesi yasaklanacak. Asgari ücret alanların vergi yükümlülüğü olmayacak. Ulusal Sağlık Hizmetleri’ne yıllık 3 milyar Pound harcama yapılacak. AB’den ayrılmayı öngören referandum hızlı bir şekilde yapılacak. Matematik ve bilim okuyan daha yoksul öğrenciler üniversite harcı ödemeyecek. İngiliz işletmelerinin öncelikli olarak İngiliz vatandaşlarını istihdam etmesine izin verilecek.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.