SON DAKİKA
Hava Durumu

İsyan ateşi Avrupa'yı sarıyor!

Fransa’da iki haftadır akaryakıt zamlarını protesto eden eylemciler, başkent Paris ve ülkenin diğer birçok kentinde isyan ateşini büyüt

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2018 22:44
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2018 00:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İsyan ateşi Avrupa'yı sarıyor!
Fransa’da iki haftadır akaryakıt zamlarını protesto eden eylemciler, başkent Paris ve ülkenin diğer birçok kentinde isyan ateşini büyütüyor. Polis, eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale ederken, 133 kişi yaralandı, 400'ü aşkın gösterici de gözaltına alındı. Fransa’daki isyan Avrupa’daki diğer ülkeleri de derinden sarsıyor.
Fransa'da, akaryakıt zamları ülke genelinde protesto edilirken, başkent Paris'teki Champs-Elysees Caddesi çevresinde toplanan ve şiddet olayları başlatan "sarı yeleklilere" polis göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti. İki haftadır hükümetin akaryakıta ek vergi koymasını protesto eden ve sarı yelekliler adı altında örgütlenen eylemciler,başta başkent Paris'te olmak üzere birçok kentte gösteri düzenliyor. Eylemciler, sabahın erken saatlerinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Paris'in ünlü Champs-Elysees Caddesi çevresinde toplandı. Polis, Champs-Elysees Caddesi'ne girmelerine izin vermediği eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanarak müdahale etti. Eylemciler, Paris'in caddelerinde çok sayıda araç ve çöp bidonlarını ateşe verirken, polislere taş ve şişe fırlattı. Paris sokaklarında ayrıca sık aralıklarla ses bombaları patladı. Polis ile eylemciler arasında Champs-Elysees Caddesi'nin çevresinde gerginlik tırmanırken, zaman zaman çatışma çıktı. Fransa Başbakanı Edouard Philippe, yaptığı açıklamada, Paris'teki gösteriye yaklaşık 5 bin 500 eylemcinin katıldığını belirterek, polislerin şiddete maruz kaldığını savundu. Gösterideki şiddet olaylarını kınadığını ifade eden Philippe, gelişmeleri yakından takip ettiğini duyurdu.
FRANSIZLARIN YÜZDE 84’Ü DESTEKLİYOR
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bir süredir, göreve geldiği günden bu yana yürüttüğü reformların ülkedeki zenginleri daha da zengin ettiği, orta ve alt gelirli insanların ise yaşamlarını zorlaştırdığı yönünde eleştiriliyor. Fransa'da yapılan ankete göre, Fransızların yüzde 84'ü "sarı yeleklileri" destekliyor.
AVRUPA TEYAKKUZDA
Avrupa basını, sarı yeleklilerin gösterilerindeki şiddete dikkat çekerken, haberlerde, isyanın sadece zamlara değil Macron'a yönelik de olduğu belirtildi. Olaylar için "kaos" yorumu yapılırken, çatışmalar da "gerilla savaşına" benzetildi. Fransa'da akaryakıt zammına tepki olarak başlayan ve gittikçe büyüyen gösterilere geniş yer veren Avrupa basınındaki bazı haberlerde bu gösteriler "gerilla savaşına" benzetildi ve başkent Paris'in "kaos ortamına" sürüklendiği yorumu yapıldı. Yanan arabalar ve polisle çıkan çatışmalara ilişkin fotoğrafların kullanıldığı haberlerde, isyanın sadece zamlara değil aynı zamanda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un liderliğine yönelik olduğu vurgulandı.
FRANSIZ BASINI: “İNANILMAZ ŞİDDET”
Le Monde gazetesi, "Sarı yelekliler: Muhalefet hükümeti protestoların meşruiyetini zedelemek için şiddete izin vermekle suçluyor" başlığı altında Paris'te dün eşine az rastlanan türde bir şiddetin yaşandığını yazdı. Haberde, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa hareketinin lideri Jean-Luc Melenchon’un, eylemcilere karşı "inanılmaz bir şiddet" uygulandığına yönelik ifadelerine yer verildi. Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisinin lideri Marine Le Pen'in sarı yeleklileri desteklediği belirtilen haberde, muhalefet partilerinin, hükümeti ve Macron'u, protestolarda şiddete izin vererek eylemcilerin meşruiyetini zedelemeye çalışmakla suçladığı vurgulandı. Le Figaro gazetesinin "Sarı yelekliler: Şiddetin ertesi gününde OHAL hipotezi" başlıklı haberinde, Paris'teki şiddetli gösterilerden sonra olağanüstü halin (OHAL) yeniden getirilebileceği ifade edildi. Haberde, hükümetin alınabilecek önlemlerin üzerinde çalıştığı kaydedildi. Le Parisien gazetesinin "Sarı yeleklilerin öfkesini dinmiyor, hükümet hızlı bir şekilde harekete geçmeli" başlıklı haberinde, Paris’in dün eşi görülmemiş bir şiddet yaşadığı belirtildi. Haberde, hükümetin Fransızların öfkesini dindiremediği ve taleplerine cevap veremediği vurgulandı.
İNGİLİZ BASINI: SON 10 YILIN EN BÜYÜK İSYANI
The Independent gazetesi, "Polisle göstericilerin çatıştığı Paris'teki olaylar sırasında bir polisin silahı çalındı" başlığıyla verdiği haberde, artan vergiler ve yüksek yaşam maliyetine karşı yapılan protestonun, polis ile sarı yelekler giyen eylemciler arasında çıkan çatışmalarla isyana dönüştüğü belirtildi. Polis aracından bir silahın çalındığına dikkat çekilen haberde, artan vergilere ek olarak, göstericilerin Macron'un liderliğine öfkeli oldukları ve hükümetin sıradan insanları umursamadığını söyledikleri vurgulandı. The Guardian da "Fransız hükümeti sarı yeleklilerin protestoları nedeniyle olağanüstü hal ilan etmeyi değerlendiriyor" başlığını kullandı. Haberde, olaylar sırasında aralarında polislerin de olduğu en az 100 kişinin yaralandığı, araçların yakıldığı ve dükkanların basıldığı kaydedildi. Dünkü gösteri kastedilerek "Son 10 yılda görülen en büyük sivil isyan" ifadesi kullanılan haberde, bir hükümet sözcüsünün olağanüstü hal ilan edilmesinin değerlendirildiğini söylediği aktarıldı.
İSTE O MANŞETLER
Almanya'da gazeteler, Fransa'daki olaylara sayfalarında geniş yer ayırmadı. Süddeutsche Zeitung gazetesi, "Paris'te sarı yeleklilerden protesto ve tahribat" başlığıyla verdiği haberinde, olaylar sırasında araçların yakıldığına dikkati çekti. Welt am Sonntag gazetesinin "Şimdi bu devrim mi?" başlığıyla verdiği haberde, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a gösterilen tepkiye işaret edilerek "Fransa'daki öfkenin tüm ülkeye sıçrayabileceği" belirtildi. Bild am Sonntag gazetesi de Macron'un politikalarına karşı ayaklanmaların başladığını, Paris'teki protestolarda 183 kişinin gözaltına alındığını yazdı. Belçika basını, Fransa'daki "sarı yeleklilerin" protestolarını, Cumhurbaşkanı Macron'un Arjantin'deki G20 Zirvesi'nde yaptığı açıklamayla gündeme taşıdı. Flamanca yayın yapan De Standaard gazetesi, Macron'un "Hiçbir şey Paris'teki şiddete gerekçe gösterilemez" ifadesini manşete taşıdı. Haberde, dün yaklaşık 75 bin eylemcinin ülke genelinde gösteriler düzenlediği belirtilirken Paris'te adeta kaos ortamının oluştuğuna dikkati çekildi. Hollanda’nın De Volkskrant gazetesi, "Paris’teki protesto olaylı geçti: 270 gözaltı, 110 yaralı ve Zafer Takı da hasar gördü” başlığıyla olayları okuyucularına duyurdu. Gazete, Fransa İçişleri Bakanının olayları çıkaranların hem aşırı sağcı hem de aşırı solcuların olduğunu ifade ettiğini belirtti. Macaristan, Avusturya, İspanya, İtayla ve Yunan gazetelerinde ve televizyonlarında da manşetlere çıkan isyan, Avrupa’yı adeta sallıyor. İsyan ateşinin yayılarak diğer ülkelere sirayet etmesinden korkulurken, bir Avrupa baharı yaşanıp yaşanmayacağı tartışılıyor.

(AA)

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.