SON DAKİKA
Hava Durumu

Khan islamofobiyi yendi

epa05292495 Labour mayoral candidate Sadiq Khan reacts as he is announced as the new mayor of London after votes were calculated at City Hall in London, Britain, 06 May 2016. Khan becomes London's first muslim mayor. EPA/ANDY RAIN

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2016 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2016 17:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Khan islamofobiyi yendi
İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılan belediye başkanlığı seçimlerini Müslüman olan Sadık Khan kazandı. Khan, Londra’nın ilk Müslüman Belediye Başkanı oldu.

 

 

 

İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılan belediye başkanlığı seçimlerini Müslüman olan Sadık Khan kazandı.
Geçtiğimiz perşembe günü İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’da parlamento ve İngiltere’de belediye başkanlığı seçimleri gerçekleştirildi. Halkın sabahın erken saatlerinde sandık başına gittiği seçimleri Müslüman Sadık Khan kazandı. Khan. böylece Londra’nın ilk Müslüman Belediye Başkanı oldu. İşçi Partisi adayı Sadık Khan aldığı yüzde 57 oy işle, oyların yüzde 43’ünü alan Muhafazakar Parti adayı Zac Goldsmith’i geride bırakmayı başardı. Seçimden zaferle çıkmayı başaran Khan, Londra’da Muhafazakar Parti dönemine de son verdi.
Khan sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, aldığı sonuçlardan memnun olduğunu kaydederek, “Londra bugün korkunun yerine umudu, bölünme yerine de dayanışmayı seçti. Bir daha böyle sert bir seçim yapmak zorunda kalmayacağımızı umuyorum. Korku, bizim daha güvende olmamızı sağlamaz sadece bizi daha güçsüz yapar” dedi.

"Gerçek demokrasi"

İngiltere‘nin Müslümanlarla ilgili en eski aylık gazetesi Muslim News'ün editörü Ahmed Versi de Khan'ın seçilmesini "muhteşem" olarak nitelendirdi.Tecrübelerinden ötürü, rakipleri arasında Londra belediye başkanlığı için en uygun adayın Khan olduğunu dile getiren Versi, Khan'ın, Londra'yı daha da büyüteceğine olan inancını dile getirdi.

Versi, Müslüman ve fakir bir aileden gelen birinin, hem dünyanın en büyük şehirleri arasında yer alan, hem de finans merkezi olan bir kentin belediye başkanı olarak seçilmesinin önemine işaret ederek, "Bu, ne kadar çok çalışırsanız, o kadar tüm alanlarda başarı yakalayacağınızı gösteriyor. Bunu Londra Belediye Başkanlığı seçimi örneğiyle görmüş olduk. Bu gerçek bir demokrasi. Londra, çok kültürlü, çok etnik yapılı, çok inançlı bir kent ve bu kentin liderinin de bunu yansıtacak olması şaşırtıcı değil." ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın, seçim arifesinde, Sadık Khan'ı radikal çevrelerle yakın ilişki içinde olmakla suçlamasına da değinen Versi, "Geçen yıl genel seçimde yapılan, halkı korkutma taktikleri Londralıların çeşitliliğinden ötürü, bu seçimde başarılı olamadı. Sadık kazandı." dedi.

Guardian'ın eski Dış Haberler Editör Yardımcısı Victoria Brittain deKhan'ın zaferinin, İngiltere Başbakanı Cameron'ın liderliğindeki Muhafazakar Partinin yürüttüğü "ırkçı ve islamofobik" kampanyayı bastırdığını ifade ederek, "İşçi sınıfından gelen Müslüman bir avukat, çok kültürlü Londra'nın mükemmel bir temsilcisi oldu." değerlendirmesinde bulundu.

 İnsan hakları avukatı

Khan, ideolojik olarak, İşçi Partisinin ılımlı sosyal demokratik kanadında gösteriliyor. Khan, İşçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn'in geçen yıl genel başkanlık için verdiği mücadeleye karşı duruş sergiledi. Pakistanlı göçmen bir otobüs şoförünün sekiz çocuğundan biri olarak 1970'te Londra'da doğan Khan, 2005'ten bu yana Londra'nın güneyindeki Tooting bölgesini İngiliz Parlamentosunda temsil ediyor.Kuzey Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Khan, milletvekili seçilmeden önce insan hakları alanında avukatlık yapıyordu.

Dönemin İngiltere Başbakanı Gordon Brown tarafından 2008'de Toplumlardan Sorumlu Devlet Bakanı olarak atanan Khan, daha sonra Ulaşım Bakanlığı görevine getirildi. Khan, geçen mayıs ayında yapılan genel seçimde gölge kabinedeki, "Londra'dan Sorumlu Gölge Bakan" görevinden, Londra belediye başkanlığına adaylığını koymak üzere istifa etti.Avukat Saadiya Ahmed ile evli, iki kız babası Khan, 2013'te eşcinsel evlilik yasa tasarısına destek vermesinin ardından ölüm tehditleri almıştı.Liverpool taraftarı olan Khan ayrıca kriket sporunun yakın takipçisi.

 Londra'nın sorunları ve Khan'ın Londralılar için vaadleri

Rakipleri gibi Khan'ın seçim kampanyasında üzerinde en çok durduğu konuyu, kentteki konut sıkıntısı oluşturdu. Müslüman başkan Khan da Londra'da emlak satışında önceliği yabancı yatırımcılara değil kentte yaşayanlara vereceğini bildiriyor. Khan'ın bir diğer önemli vaadi de kentte toplu ulaşım ücretlerini 4 yıl boyunca dondurmak.Khan ayrıca İngiliz hükümetinin üzerinde yoğun çalışmalar yürüttüğü aşırılık konusunda da, kendisini, "Aşırılıkla mücadele edecek İngiliz Müslüman" olarak tanımlıyor. Khan, "aşırı akımların tehdidi altındaki" Londralıların güvenliğinin birinci önceliği olacağını vurguluyor.

Başkanlık için mücadele ettiği dönemde AA muhabirine yaptığı açıklamada Sadık Khan, İstanbul'daki Marmaray gibi altyapı ve ulaşım yatırımlarından çok etkilendiğini söyleyerek, "Londra'da da bu yapılmalı. Londra olduğu yerde duramaz. Ulaşım ve konut sektörüne daha fazla yatırım yapacağız. Londra'da hava kirliliği de büyük bir sorun. Tüm bu sorunların giderilmesi için İstanbul, New York, Chicago, Paris gibi şehirlerdeki belediye başkanlarının yaptıklarına bakıp, burada onları uygulamak istiyorum. Dünyadaki diğer belediye başkanlarıyla tanışıp, onların tecrübelerinden faydalanmaktan memnuniyet duyarım çünkü Londra'nın dünyadaki en iyi şehir olmasını istiyorum." demişti.3 milyon Müslüman'ın yaşadığı Birleşik Krallık'ta, yaklaşık 9 milyonluk Londra'nın nüfusunun yüzde 12'sini Müslüman toplum oluşturuyor.

 Londra belediye başkanının yetkileri

Londra, 1998'de yapılan yerel referandumun ardından 2000'de yürürlüğe giren özel bir yasayla yönetiliyor. Bölgesel yönetim niteliğindeki Londra, belediye başkanının yetki ve sorumluk alanı itibari ile ülkedeki diğer belediyelerden ayrılıyor. Kentte ekonomik kalkınma, toplu taşıma, otoyollar, itfaiye servisleri, yapılaşma ve stratejik planlamanın yanı sıra güvenlik de belediye başkanının sorumluluğunda. Yaklaşık 60 bin personeli bulunan Metropolitan polisi, belediye başkanına bağlı çalışıyor. Önceki gün yapılan seçimle belediye başkanını denetlemekten sorumlu 25 kişilik kent meclisi de belirlenmiş oldu.


 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.