SON DAKİKA
Hava Durumu

Lozan'daki Suriye toplantısı ikili ön gürüşmelerle başladı

Lozan'da dışişleri bakanlarının katılacağı Suriye toplantısı öncesi taraflar, ikili görüşmeler gerçekleştiriyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2016 16:58
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2016 17:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Lozan'daki Suriye toplantısı ikili ön gürüşmelerle başladı
Lozan'da dışişleri bakanlarının katılacağı Suriye toplantısı öncesi taraflar, ikili görüşmeler gerçekleştiriyor.

İsviçre'nin Lozan kentinde, Rusya, ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, İran, Irak ve Katar'ın yanı sıra bazı bölge ülkelerini bir araya getirecek Suriye toplantısı ikili ön gürüşmelerle başladı.


Yaklaşık bir asır önce Türkiye'nin sınırlarının çizildiği Lozan Antlaşması'nın imzalandığı Beau-Rivage Palace Oteli'nde yapılan görüşmelerde, Suriye'de çatışan tarafların ateşkese uyması için gerekli çalışmanın yürütülmesi ile krizin siyasi çözümünün yeniden başlatılması için ön koşulların oluşturulması hedefleniyor.


Basının yoğun ilgi gösterdiği ve geniş güvenlik önlemlerinin alındığı toplantının yapılacağı otele, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da geldi.


Toplantıya davet edilen ilk 6 ülke arasında yer almamasına rağmen Musul'a yakın bir noktada bulunan Başika kampı nedeniyle Türkiye'nin sorun yaşadığı Irak da toplantıda yer alacak. Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi de toplantının yapılacağı otele giriş yaptı.



İran Dışişleri Bakanı Zarif de katılıyor

Toplantıya davet edilmesine rağmen son güne kadar katılacağını teyit etmeyen İran'da toplantıda yer alacak. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de otele geldi.


Avrupa'nın göbeğinde yer alsa da AB dışında olmayı tercih eden, NATO üyesi olmayan ve BM Cenevre Ofisi'ne ev sahipliği yapmasına rağmen BM'ye bile 2002 yılında 190. üye olarak katılan, tüm bu sebeplerle tarafsızlığıyla tanınan İsviçre, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nden Lozan Antlaşması'na, İran ile nükleer müzakerelerinden Suriye görüşmelerine kadar birçok diplomatik görüşmede tercih edilmeyi sürdürüyor.


Kerry ile Lavrov'un Lozan'da ikili bir görüşme yapması durumunda ise ABD ve Rusya arasında askıya alınan Suriye görüşmeleri de yeniden başlamış olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.