SON DAKİKA
Hava Durumu

Mescid-i Aksa'da cuma namazı sonrası bombalı saldırı!

İsrail polisi, cuma namazı sonrası Mescid-i Aksa'daki cemaate göz yaşartıcı gaz ve ses bombala

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2018 13:57
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2018 14:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Mescid-i Aksa'da cuma namazı sonrası bombalı saldırı!

İsrail polisi, cuma namazı sonrası Mescid-i Aksa'daki cemaate göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları ile saldırdı.

İsrail polisinin cuma namazının ardından Mescid-i Aksa’ya girerek, cemaate saldırmasının ardından olaylar çıktı. Ses bombalarıyla cemaate saldıran polise, Filistinli bir grup genç, havai fişeklerle karşılık verdi.



Ayrıca Aksa’nın Meğaribe kapısında toplanan cami cemaati, tekbir ve sloganlarla İsrail polisini protesto etti.



2 Filistinli yaralandı

Tepkilere rağmen Harem-i Şerif’i terk etmeyen İsrail polisi, cemaati dağıtarak Aksa’dan çıkarmak için sert müdahalede bulundu. Cemaati zor kullanarak Mescid-i Aksa’dan çıkaran İsrail polisi, şu ana kadar iki Filistinliyi yaraladı, bazılarını da gözaltına aldı.




Harem-i Şerif'in kapılarını kapattılar

Olaylar sırasında Harem-i Şerif’in içinde bulunan Kıble Mescidi'nin kapılarını kapatan İsrail polisi, mescidin içine ses bombası attı. Şu ana kadar herhangi bir resmi açıklama yapmayan İsrail polisi, Mescid-i Aksa’nın tüm kapılarını kapatırken içeride kalan cemaati dışarı çıkardı. İsrail polisi, geçen yıl 14 Temmuz’da 2 İsrail polisi ile 3 Filistinlinin hayatını kaybettiği olayların ardından Mescid-i Aksa’yı iki gün kapatmıştı.



İsrail yönetimi, 16 Temmuz’da Aksa’nın kapılarını açmış ancak tüm kapılara dedektör yerleştirmişti. Bu adım nedeniyle Mescid-i Aksa’ya girmeyi reddeden Filistinliler, yaklaşık iki hafta boyunca vakit namazlarını Harem-i Şerif’in kapılarında kılmıştı. Artan protesto ve tepkiler üzerine İsrail Güvenlik Kabinesi, aldığı kararla Mescid-i Aksa'nın kapılarındaki dedektörleri 27 Temmuz 2017’de kaldırmıştı.



İsrail polisi, Kubbetu's Sahra ve Kıble Mescidi'ni kuşattı

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Basın Sözcüsü Firas Dibs, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail polisinin, Kubbetu's Sahra'nın kapısını kapatarak, içerideki bir grup kadını kuşatma altına aldığını belirtti. Dibs, Kıble Mescidi içerisinde de bir grup cemaatin kuşatıldığını aktardı. İsrail polisinin saldırılarında birçok kişinin hafif şekilde yaralandığını ancak şu an için bu konuda net bir sayı vermenin mümkün olmadığını kaydeden Dibs, pek çok kişinin ise Mescid-i Aksa'dan çıkışları sırasında gözaltına alındığını ifade etti.



İsrail güçleri, Kıble Mescidi'ne baskına hazırlanıyor

Öte yandan cuma namazından sonra Mescid-i Aksa'nın kapılarını kapatan İsrail polisine bağlı özel kuvvetlerin, Harem-i Şerif'te etrafını kuşattığı Kıble Mescidine baskın düzenlemeye hazırlandığı bildirildi. Kapıların açılmaması durumunda Filistinlilerin akşam ve yatsı namazlarını da Aksa’nın kapılarında kılmaya devam edeceği belirtiliyor.



İkindi namazını Mescid-i Aksa'nın kapılarının önünde kıldı

Filistinliler, ikindi namazını İsrail polisinin cuma namazı sonrası cemaate gaz ve ses bombaları ile saldırmasının ardından kapıların kapatıldığı Mescid-i Aksa'nın El-Esbat (Aslanlı) ve Silsile kapılarının önünde kıldı. Namaz öncesi bir konuşma yapan Mescid-i Aksa Müdürü Şeyh Ömer el-Kisvani, Filistinlilerin Harem-i Şerif'e sahip çıkacağını söyledi.



Şeyh Kisvani, "İşgal devletinin geçen seneden ders çıkaramadığını görüyoruz. Mescid-i Aksa'nın kapılarını kapatan işgalciler, silahlarıyla bizim mabedimize girmemize izin vermiyor." dedi. Tüm dünyaya çağrıda bulunan Şeyh Kisvani, "Filistinlilerin direnişi, Mescid-i Aksa'yı geçen yıl kapatan işgal devletine açık bir mesajdır." ifadesini kullandı. Şeyh Kisvani, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) desteklediği iddia edilen ABD'nin "Yüzyılın Anlaşması" planının geçersiz olduğunu vurguladı. Geçen yıl yine temmuz ayında Aksa'nın İsrail güçleri tarafından kapatılmasına işaret eden Şeyh Kisvani, "Ey işgalciler eğer sizler döndüyseniz bizler de döndük." diye konuştu. Filistinliler, tekbir ve İsrail karşıtı sloganlarla Şeyh Kisvani'nin konuşmalarına destek verdi. (AA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.