SON DAKİKA
Hava Durumu

Mısır'da Demokrasi hakim karşısında

Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve diğer 14 sanık, yaklaşık 4 aylık tutukluluk süresinin ardından ilk kez hakim karşı

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2013 12:21
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2013 13:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Mısır'da Demokrasi hakim karşısında
Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve diğer 14 sanık, yaklaşık 4 aylık tutukluluk süresinin ardından ilk kez hakim karşısına çıktı.

Askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve diğer 14 sanık, yaklaşık 4 aylık tutukluluk süresinin ardından ilk kez hakim karşısına çıktı. Yargılama yoğun güvenlik önlemleri altında Kahire'nin doğusundaki polis akademisinde yapılıyor.


Güvenlik önlemleri kapsamında Mursi, helikopterle diğer sanıklar ise tutuldukları Tora Cezaevi'nden zırhlı araçlarla Polis Akademisi'ne getirildi.

Daha önce mahkeme salonuna giriş izni verilen basın mensupları ve avukatlar, salona alındı.

Güvenlik güçlerinin, duruşma salonunun ana kapısına ulaşmayı önlemek için barikat kurduğu gözlendi.

Bu arada güvenlik güçleri, Mursi'nin yargılanmak üzere Polis Akademisi'ne getirilmesiyle eşzamanlı olarak tahrir meydanını araç trafiğine kapattı.

Mahkemede hakim karşısına çıkacak isimler şöyle:

- Darbeyle görevden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi
- Eski Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdür Yardımcısı Esad Muhammed Ahmed Şeyha
- Eski Cumhurbaşkanı Sekreteri Ahmed Muhammed Abdulati
- Cumhurbaşkanlığı Emniyet Müsteşarı Eymen Abdurauf Ala Ahmed (Eymen Hüdhüd)
- Muhammed el-Biltaci - Hürriyet ve Adalet Partisi yürütme kurulu üyesi ve İhvan yöneticilerinden
- Muhammed Hüseyin Aryan - Hürriyet ve Adalet Partisi Başkan Yardımcısı
- Ala Hamza Ala Seyid - Şarkiyye kenti idari müfettişi
- Raza Muhammed Savi - Petrol Mühendisi
- Lemlum Makavi Cuma Afifi - Diplomat
- Abdulhakim İsmail Abdurrahman - Öğretmen
- Hani Seyyid Tevfik Seyyid - İşçi
- Ahmed Mustafa Hüseyin Abdulmuğir - Yönetmen
- Abdurrahman Azuddin Heni - Mısr 25 kanalı muhabiri, Siyasi aktivist
- Cemal Sabır Mustafa - Hazımın hareketi liderlerinden
- Vecdi Abdulhamid Muhammed Ganim - Vaiz ve İhvan üyesi olduğu varsayılıyor

Mursi kendini savunacak

Muhammed Mursi'nin savunma heyetinden avukat Hasan Kerim, "Mursi, mahkemede kendisini savunacak ve suçlamalara cevap verecek, aynı suçla yargılanan 14 kişi de heyet tarafından savunulacak" dedi.

Kerim, savunma heyetinin mahkemeden öncelikle, "Mursi ve diğer 14 sanıkla bir araya gelmeyi, dava dosyasını incelemek ve bir nüshasını almak için" duruşmanın ileriki bir tarihe ertelenmesini isteyeceğini ifade etti.

Mursi'yi savunma heyetinden 7 kişiye mahkemeye giriş izni verildi

Mursi ve beraberinde yargılanacak 14 kişiyi savunması için mahkeme salonuna girme izni istenen 30 avukattan yalnızca 7'sine izin verildi.

İzin verilen avukatlardan savunma heyetinin başkanı eski Cumhurbaşkanı adaylarından Selim el-Avva'nın yanı sıra avukatlar Kamil Mendur, Muhammed Dimati, Üsame el-Hilv, Halid Abdulmumin, Eymen Nahid ve Muhammed Tosun yer alıyor.

Öte yandan mahkemeye, aralarında "müştekiler" ve avukatları ile basın mensuplarının bulunduğu yaklaşık 600 kişiye, mahkemeye giriş belgesi verildiği ifade edildi.

Polis akademisi çevresinde gerginlik

Muhammed Mursi ve 14 sanığın yargılandığı polis akademisinin çevresinde toplanan darbe karşıtlarının Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi, karşıt görüşlü grup da Mursi aleyhirde slogan atınca, taraflar arasında arbede çıktı.

Polis akademisi önünde bulunan göstericilerden bazılarının iki grubun arasına girerek tarafları yatıştırmaya çalıştığı belirtildi.

Öte yandan güvenlik güçlerinin de taraflar arasında olay çıkmasını engellenmesi amacıyla önlem aldığı ancak bazı göstericilerin dikenli telle oluşturulan barikatı aşarak, karşı tarafa geçtiği ifade edildi.

Darbe karşıtlarından Anayasa Mahkemesi etrafında protesto

Mısır'daki darbe karşıtları, seçilmkiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yargılanmasını protesto etmek için, Anayasa Mahkemesi'nin etrafında toplanarak protesto etmeye başladı.

Darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş cumhurbaşkanının yargılanmasına tepki gösteren protestocular, "Meşruiyet geliyor", "Hak, sahibine geri döner" yazılı dövizler taşıdı.

Gösteride Mursi'nin fotoğraflarını ve darbe karşıtı gösterilerin sembolü olan "Rabia" işaretinin bulunduğu pankartları havaya kaldıran eylemciler, yargılanmayı kınayan sloganlar attı.

Kadınların da yoğun katılım gösterdiği eylemde, göstericilerin sayısının artmaya başladığı, Kahire ve diğer kentlerden hareket eden protestocuların Anayasa Mahkemesi'ne doğru yürüyüşler düzenlediği görüldü.

"Özel okullarda tatil"

Öte yandan, ülkedeki bir çok özel okulun Mursi'nin yargılanması dolayısıyla ortaya çıkabilecek, muhtemel şiddet olayları sebebiyle öğrenci ve öğretmenlere izin verip bugun tatil ilan etti.

Darbeyi Red ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak, Mursi'nin yargılanacağı Polis Akademisi ve Anayasa Mahkemesi'nin önünde ve diğer kentlerde gösteri düzenleme çağrısında bulunmuştu.

 

"Başka hapishaneye sevk edilme ihtimali var"

Mursi'nin savunma heyeti sözcüsü Muhammed Demati, Mursi'nin daha önce tutulduğu yer hakkında bilgilerinin olmadığını belirterek, "Mursi daha önce muhtemelen askeriyeye ait bir yerde tutuluyordu ancak duruşmanın ardından bir hapishaneye sevk edilme ihtimali var" dedi.

Mursi'nin yargılandığı polis akademisine giden yollar ve akademinin etrafında "daha önce görülmemiş düzeyde" güvenlik önlemlerinin alındığını aktaran Demati, "Halktan korkuyorlar, onların bu derece üst düzey güvenlik önlemini alması için herhangi bir gerekçe yok" diye konuştu.

Öte yandan duruşmanın görüldüğü akademinin çevresinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı, güvenlik çemberindeki bölgeye giriş izni verilmediği belirtilirken, binanın etrafında toplanan darbe karşıtları, yargılamanın "yasal olmadığı" yönünde sloganlar atıyor.

Mursi'nin oğlu Üsame'nin yurtdışına çıkışı engellendi

Mısır'da ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin oğlu Üsame Muhammed Mursi'nin, yurtdışına çıkışı 24 saat içinde 2 kez engellendi.

AA muhabirinin havaalanı kaynaklarından aldığı bilgiye göre Mursi, dün sabah erken saatlerde Kahire havaalanından Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'a gitmek için çıkış işlemlerini yaptırırken ismi belirtilmeyen bir güvenlik biriminin engeline takıldı.

Gecenin geç saatlerinde Malezya'ya gitmek üzere tekrar havaalanına gelen Mursi, çıkış işlemlerini yaptırdığı sırada güvenlik soruşturması gerekçesiyle uzun süre bekletildi. Bu esnada bineceği uçağın kalkış saatinin dolmasının ardından havalanması sebebiyle Mursi yine uçağa binemedi.

AA muhabirine konuşan Mursi, Malezya'ya, şu an üzerinde çalıştığı doktora tezi ile ilgili eğitim kursuna katılmak amacıyla gitmek istediğini, bu seyahatiyle babasının yargılanması arasında bir ilişkinin bulunmadığını söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü duruşmaya katılmak istiyor

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Mursi’nin duruşmasına gözlemci olarak katılmak istediklerini açıkladı.

HRW Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan Sorumlu Direktör Yardımcısı Joe Stork,  "Uluslararası yargı standartlarına uygun olup olmadığını saptamak için yargılamayı yakından takip etmek istiyoruz. Açılış mahkemesinde gözlemci sıfatı ile yer almak için başvurumuzu yaptık" dedi.

Mursi'nin kardeşi Hüseyin Mursi

Mursi'nin kardeşi Hüseyin Mursi, "Hafız bir cumhurbaşkanı, halkını nasıl öldürebilir" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.