SON DAKİKA
Hava Durumu

Mısır'da kanlı sabah

Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde halka ateş açılması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 53'e ulaştı, 300'den fazla kişi yaralan

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2013 13:54
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2013 14:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Mısır'da kanlı sabah
Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde halka ateş açılması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 53'e ulaştı, 300'den fazla kişi yaralandı.

Kahire'deki Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde protesto gösterisinde bulunanların üzerine ateş açılması nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 53'e ulaştı. Müslüman Kardeşler Teşkilatı'ndan (İhvan) yapılan açıklamada, güvenlik güçlerinin sivil halka ateş açması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 53'e ulaştığı, ölenlerden 5'inin ise çocuk olduğu bildirildi. Olayda 300'den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.

YARALILAR TEDAVİ ETTİRİLMİYOR İDDİASI

Edinilen bilgiye göre, Ramazan arefesinde meydanda sabah namazı kılan sivillere ordu tarafından önce gözyaşartıcı gaz bombası atıldı, ardından otomatik silahlarla ateş açıldı. Yaklaşık 5 dakika süren aralıksız ateş sonucu kan gölüne dönüşen alanda, yaralıların hastaneye sevk edilmesine izin verilmediği, yaralıların, alandaki halk tarafından tedavi edilmeye çalışıldığı iddia edildi.

Askerler tarafından ablukaya alınan bölgeye, ne ambulans ne gazeteci ne de halktan birilerinin girmesine izin verildi. Savaş uçaklarının bölgede alçak uçuş yaptığı belirtildi.

ASKERLER EMRİ DİNLEMEDİ

Görgü tanıkları, Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde bazı askerlerin sivil halka ateş açma emrine uymayarak silahlarının şarjörlerini boşalttığını ileri sürdü. Çok sayıda ölü ve yaralı olmasına rağmen göstericilerin karargaha doğru yürüyüşe geçtiği ifade ediliyor. Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde Muhammed Mursi yanlılarının düzenlediği gösteriler de aralıksız sürüyor.

GIYABI CENAZE NAMAZI

Ordu'nun yönetime el koyması sebebiyle iktidardan uzaklaştırılan Hürriyet ve Adalet Partisi'nden (HAP) yapılan açıklamada ise bugün öğle namazından sonra Mısır'daki bütün camilerde gıyabi cenaze namazı kılınması çağrısı yapıldı. Öte yandan Rabiatul Adeviye meydanında toplanan halk, Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenler için zılgıtlar eşliğinde ağıt yaktı.

İHVAN'DAN YARDIM ÇIĞLIĞI

İhvan'ın kurduğu Rabiatu'l-Adeviyye Basın Merkezi'nden dünya kamuoyuna yardım çağrısında bulunuldu. Merkez'den yapılan açıklamada, "Rabiatu'l-Adeviyye Meydanı ve Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde eylemlerini sürdüren Mursi destekçileri abluka altına alındı. Sağlık ekiplerinin meydana ulaştırılması ve yaralıların bölgeden çıkarılması engelleniyor" denildi.

ORDU AÇIKLAMA YAPTI

Mısır silahlı kuvvetlerinden yapılan açıklamada ise bu sabah Kahire’nin Salah Salim caddesi üzerindeki Cumhuriyet Muhafızlarının binasına girmek isteyen silahlı kişilerle girişilen çatışmada 1 subayın hayatını kaybettiği, 1 askerin de yaralandığı bildirildi. Açıklamada, "Silahlı saldırganlar yaklaşık 200 kişiydi. Ellerinde yüklü miktarda ağır ateşli silah ve mühimmat vardı. Ayrıca yanlarında molotof yapımında kullanılmak üzere şişe de bulunuyordu. Göstericilerin kalabalık halinde Cumhuriyet Muhafızlarının binasına girmek istemeleri ve 1 subayın ölümü 1 askerin de yaralanması sonucu askerler ateş açmak zorunda kaldı” denildi.Açıklamada, Salah Salim caddesinin trafiğe açıldığı, saldırganların yakalandığı ve yargı önüne çıkarılacakları belirtildi.

BASINA ENGELLEME VAR İDDİASI

Mısır'da sabah namazı kılan halkın üzerine ateş açılması olayının dünya kamuoyuna aktarılmasını önlemek isteyen askerler, basın mensuplarının kaldıkları otelden dışarı çıkmasını engelliyor. Katliamın yaşandığı Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önüne gitmek isteyen gazeteciler de yine askerler tarafından engelleniyor. Olay yerine gitmekte ısrar eden bazı yabancı gazetecilerin "baltacılar" denilen grup tarafından darp edildiği bildirildi. Olay yerine gitmek isteyen yabancı basın organlarında görev yapan bir kameramanın da öldürüldüğü iddia ediliyor.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.