SON DAKİKA
Hava Durumu

'Nükleer deneme' Çin'i zora soktu

Kuzey Kore'nin 3. kez nükleer deneme yapmasına tepkiler gelirken, Pekin yönetimi de Kuzey Kore'ye karşı daha sert bir tavır izlemesi baskıs

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2013 13:30
Haber Güncellenme Tarihi: 13.02.2013 14:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kuzey Kore'nin 3. kez nükleer deneme yapmasına tepkiler gelirken, Pekin yönetimi de Kuzey Kore'ye karşı daha sert bir tavır izlemesi baskısıyla karşı karşıya.


 
Çin'de Kuzey Kore'nin dün gerçekleştirdiği nükleer deneme ülke genelinde şaşkınlığa ve büyük rahatsızlığa neden oldu.

Olayın ardından birçok Çinli uzman, Kuzey Kore'nin denemesinin bu ülkeyle yakın ilişkileri olan Çin'i de uluslararası arenada zor duruma soktuğu görüşünü dile getirdi.

Pyongyang yönetiminin nükleer denemelerinin önüne geçme adına Kuzey Kore'ye yaptırımlara başlanması veya daha etkili önlemler alınması gerektiği düşüncesinde olan bazı uzmanlara göre, Pekin'in insani yardımlarının kesilmesinin çözüme katkısı olabilir. Fakat bunun da ötesinde, "Pekin yönetiminin Kuzey Kore ile ABD arasında yaşanacak olası bir savaş durumunda bölgeye asker yollamayacağını ilan etmesi" gibi daha radikal bir tutum sergilemesi düşüncesini savunanlar da mevcut.

Uluslararası alanda, Kuzey Kore'nin nükleer denemelerde kullandığı malzemelerin Çin'den gittiği kanaatinin hakim olması, Kuzey Kore'ye gösterilen tepkilerin Çin'e de yönelmesine neden oluyor.

Askeri varlığı

Dünyanın en kapalı toplumlarından olan ve Kuzeydoğu Asya'daki gerginliklerde büyük rol oynayan Kuzey Kore, "ulusal güvenliği gerekçesiyle nükleer ve uzun menzilli füze, uydu gibi denemeler yaparken, yaptığı her hamle uluslararası camia da sert tepkiler ve yeni yaptırımlarla karşılanıyor.

Ülkenin askeri varlığı ve teknolojisi hakkında birçok bilgi bulunuyor ancak askeri varlığına ilişkin net bilgiler mevcut değil. Örneğin Kuzey Kore 1,2 milyon askeri olduğunu bildiriyor ancak bu rakamın gerçekte en fazla 700 bin civarında olabileceği tahmin ediliyor.

İkili ticaret artıyor

Çin, Kuzey Kore'nin dış ekonomik ilişkisi en güçlü olan ülke durumunda. Hatta bu konuda ilişkilerinin büyük bölümünün tek başına Çin'le olduğu  söylenebilir.

Gümrük verilerine göre Çin -Kuzey Kore ticareti 2011 yılında rekor seviyelere ulaşarak 5,67 milyar ABD dolarını buldu. Bu rakamın önceki yıla göre yüzde 62 oranında arttığı bildiriliyor.

Çin'in bin 334 kilometrelikKuzey Kore sınırındaki kıyı şeridi olan Dandong kenti iki ülke arasındaki ticaretin kalbi durumunda. Buradaki 800 Çin şirketinin 500'ü Kuzey Kore ile ticaret yapıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.