SON DAKİKA
Hava Durumu

Olağanüstü hal süresi belirsiz

Fransa'da 13 Kasım 2015 saldırılarından sonra ilan edilen ve halen ülke genelinde geçerli olan olağanüstü halin 2017'deki cumhurbaşkanlığı seç

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2016 13:55
Haber Güncellenme Tarihi: 28.01.2016 14:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Olağanüstü hal süresi belirsiz
Fransa'da 13 Kasım 2015 saldırılarından sonra ilan edilen ve halen ülke genelinde geçerli olan olağanüstü halin 2017'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar uzatılabileceği iddiaları kuvvetlendi.
 

 

Paris'te 13 Kasım 2015'te düzenlenen terör saldırıları sonrası Fransa genelinde ilan edilen ve halen geçerli olan olağanüstü halin Fransa'daki Sosyalist Parti hükümeti tarafından tekrar uzatılması talebi, olağanüstü halin önümüzdeki yıla kadar devam ettirilebileceği iddialarını kuvvetlendirdi. Başkent Paris'te 130 kişinin öldüğü saldırıların akşamı ilan edilen olağanüstü hal, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın isteği doğrultusunda istisnai olarak üç ay daha uzatılmıştı. Olağanüstü halin 26 Şubat'ta öngörülen bitiş tarihine haftalar kala Fransız hükümeti, terör tehdidinin devam ettiğini savunarak, bu yönetimin bir kez daha uzatılması ve anayasada kalıcı olarak yer alması talebinde bulundu. Saldırıların hemen sonrasında Fransa Başbakanı Manuel Valls, DAEŞ tarafından "sürekli" bir terör tehdidiyle karşı karşıya olduklarını iddia etse de zaman içerisinde Fransız hükümeti, olağanüstü halin sona ermesi için yeni kriterler sunmaya başladı. Geçtiğimiz hafta bir televizyon kanalında soruları yanıtlayan Valls, olağanüstü halin DAEŞ "dünya çapında tamamen yenilinceye dek sürdürüleceğini" ifade etti.




DANIŞTAY REDDETTİ
Yakın tarihinde uzun süreli olağanüstü hal geçmişi olmayan Fransa'da en son insan hakları örgütleri ve hukukçuların desteklediği olağanüstü halin durdurulma talebinin dün akşam Danıştay tarafından reddedilmesi sonucu olağanüstü halin yasal yollarla iptalinin önü kapanmış oldu. Durdurulma talebinin ana girişimcilerinden Paris Ouest Nanterre Üniversitesi Kamu Hukuku Profesörü Serge Slama, Fransa'nın önümüzdeki aylarda EURO 2016'ya ev sahipliği yapacağını hatırlatarak: "COP 21 Çevre Zirvesi'nde oluğu gibi yüksek düzey güvenlik önlemleri bahane edilerek olağanüstü halin ilk çapta yaz aylarına kadar uzatılmasına kesin gözüyle bakılıyor" dedi.
TAMAMEN SİYASİ
Fransa'da olağanüstü halin güvenlik endişeleriyle ilan edildiğini belirten Slama, hükümetin olağanüstü hali artık "siyasi" bir araç olarak kullandığı yorumunda bulundu. Turnuva sonrası Fransa'nın 2017 Cumhurbaşkanlık Seçimleri sürecine gireceğini ve Hollande'ın şimdiden görevini devam ettirme hesaplarında olduğunu ifade eden Slama, "Hollande'ın hukuken terör tehdidinin halen devam ettiğini kanıtlaması mümkün olmasa da siyaseten olağanüstü hali görevinin sonuna kadar uzatması elini güçlendiriyor. Hollande, anayasayı korumak yerine yeniden seçilme hesabı yapıyor" şeklinde konuştu.
OLAĞANÜSTÜ HAL AMACINDAN SAPTIRILIYOR
Olağanüstü hal kararına başından beri prensip olarak karşı çıkan Sulh Hakimleri Sendikası'nın Genel Sekreteri Anais Vrain ise olağanüstü halin yalnızca hukuki açıdan değil işlevsellik yönünden de sorunlu olduğu değerlendirmesinde bulundu. Olağanüstü halin yargıyı tamamen arka plana ittiğini dile getiren Vrain, "Geçtiğimiz Kasım'dan beri uygulanan olağanüstü hal, yargının müdahelesi olmaksızın terör eylemleriyle alakası olmayan meselelerde kullanıldı" dedi. Vrain, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer olağanüstü halin terörist veya potansiyel terör saldırısı düzenleyecek kişileri yakalama fikrini savunuyorsak olağanüstü halin şimdiye kadarki kullanımı pek etkili olmadı. Olağanüstü halin, COP21 Zirvesi kapsamında protestolarda bulunan çevre eylemcilerinin ev hapsine mahkum edilmesinde kullanılması tek başına amacından ne kadar saptırıldığını gösteriyor."

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.