SON DAKİKA
Hava Durumu

Ruhani'den özeleştiri 'Sağlam bir ekonomik altyapımız yok'

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, "Yaptırımlar neden etkili oluyor? Çünkü sağlam ekonomik bir altyapımız yok. Çok büyük bir servete sahibiz,

Haber Giriş Tarihi: 25.12.2018 16:10
Haber Güncellenme Tarihi: 25.12.2018 18:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ruhani'den özeleştiri 'Sağlam bir ekonomik altyapımız yok'
İran Cumhurbaşkanı Ruhani, "Yaptırımlar neden etkili oluyor? Çünkü sağlam ekonomik bir altyapımız yok. Çok büyük bir servete sahibiz, ancak bunu değerlendiremiyoruz. Varlıklarımızı dondurmak yerine daha aktif hale getirmeliyiz." dedi.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin sağlam ekonomik altyapıya sahip olmaması nedeniyle ABD yaptırımlarının çok etkili olduğunu belirterek İran'ın büyük bir servete sahip olduğunu ancak bunu değerlendiremediğini söyledi. Ruhani, İran Meclis Başkanı Ali Laricani'ye sunduğu 2018-2019 bütçe tasarısıyla ilgili kürsüden yaptığı konuşmada ülkenin ekonomik sorunları ve ABD'nin yaptırımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ruhani, bütçe tasarısının ABD yaptırımlarının baskısı altında bulunduğu bir ortamda takdim edildiğini belirterek, Washington yönetiminin İran'ı bölgedeki hedeflerinin önünde bir engel olarak görmesi nedeniyle baskı uyguladığını belirtti.
“ABD EKONOMİK BÜYÜMEYE TAHAMMÜL EDEMEDİ”
ABD'nin, ticari şirketler ve dünya ekonomisine uyguladığı yaptırımlarla İran halkına ve rejimine yönelik diz çökertmeyi hedeflediğini dile getiren Ruhani, "ABD hedefine ulaşamayacak ve İran komplolara karşı daha güçlü bir şekilde karşı koyacaktır. ABD'nin İran'a geri adım attırma gayesi de bir vehim ve ham hayal olarak kalacaktır." dedi. İran'ın geçen yıl ekonomik ve kalkınma alanında sağladığı gelişmenin düşmanlar ve özellikle de ABD tarafından tahammül edilemez bulunduğunu savunan Ruhani, şunları aktardı: "Enflasyonda tek haneli rakamlara ulaşmıştık, büyümede de yüzde 3.7'yi yakalamış ve 790 bin kişiye istihdam sağlamıştık. Petrol dışı gelirimiz son 2 iki senede çok iyi seyirde gidiyordu. Bu konudaki tüm oranlarımız olumluydu. Tam bu esnada ABD yaptırım uygulamaya başladı ve 2017'nin mart ayından itibaren ekonomimizde tıkanıklık oluştu. Bu tıkanıklık birçok alanda oldu. 2017’de döviz piyasası ve ticarette tıkanıklıklarla karşı karşıya kaldık. Yaptırımlar döviz piyasasında psikolojik ve pratik yönden etkili oldu."
“İRAN HALKINI ETKİLEDİLER”
ABD'nin beklentisinin halkın rejimden umudunu kesmesi ve rejimin başarısız olduğunun ispatlanması olduğuna dikkati çeken Ruhani, "Hükümetin durumu kontrol edemediği ve ülkenin kontrolden çıktığı mesajını vermek istiyorlardı. Bazı basın yayın organlarımız da buna hizmet etti. Hükümetin ülkeyi bıraktığı şeklinde ifadeler kullandılar, ekonomiden biraz anlayanlar da hiperenflasyondan bahsettiler ve İran'ı Venezuela'ya benzettiler. Düşmanın iddialarını tekrarlayan bu kesimlerin de halkın üzerinde etkisi oldu." görüşlerini paylaştı. Ruhani, ABD'nin önceki yaptırımlarda birçok ülkeyi de yanına aldığını ancak şimdi yürüttükleri başarılı dış siyaset sayesinde destek veren ülkelerin sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini vurguladı. (AA)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.