SON DAKİKA
Hava Durumu

Sığınmacı krizi AB'yi böldü

AB ile Balkan ülkelerinin "sığınmacı" gündemli mini zirvesi Brüksel'de başladı. AB, sığınmacı akışını durduracak net kararlar almak isterke

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2015 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2015 12:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Sığınmacı krizi AB'yi böldü
AB ile Balkan ülkelerinin "sığınmacı" gündemli mini zirvesi Brüksel'de başladı. AB, sığınmacı akışını durduracak net kararlar almak isterken, Balkan ülkeleri "tampon bölge" olmamakta kararlı. Bu yıl en az 681 bin sığınmacı Avrupa'ya girdi.
Avrupa Birliği (AB) ve Balkan ülkeleri, sığınmacı krizini Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen zirvede ele alıyor. AB toplantıda "derhal uygulamaya konulacak operasyonel kararlar" almayı hedeflese de AB ile Balkan ülkeleri arasında büyük yaklaşım farkı bulunuyor. Avrupa, sığınmacı krizine nihai çözüm arıyor. 15 Ekim'de yapılan AB zirvesinin ardından bu kez de Balkan ülkelerinin katılımıyla sorun bir kez daha ele alınıyor. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'ın çağrısı üzerine toplanan mini zirve, gecikmeli olarak TSİ 18.30'da başladı. Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Hırvatistan, Macaristan, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan'dan devlet veya hükümet başkanlarının katıldığı zirvede, Avrupa Sığınma Destek Ofisi (EASO), AB Sınır Ajansı (Frontex) ile BM Mülteciler Yüksek Komiserliği temsilcileri de yer alıyor.
TEK TARAFLI ÇÖZÜM PEŞİNDE OLMAMALI
Zirve öncesi Genişleme Müzakereleri ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, gazetecilere yaptığı açıklamada, Halep'te yoğunlaşan çatışmalara dikkat çekerek, bunun Avrupa üzerinde sığınmacı krizi bağlamında derhal etkisini göstermesinin söz konu olduğunu vurguladı. Bu yüzden bir araya gelmelerinin önemli olduğunu söyleyen Hahn, ''Umarım hem üye ülkeler hem de Batı Balkan ülkeleri, çok yakın bir işbirliği içine girer ve sorunu ele almak için hiç de uygun olmayacak tek taraflı bir çözüm arayışında olmazlar' dedi. Sığınmacı meselesinin koordineli bir şekilde ele alınmasının önemine değinen Hahn, kış aylarıyla beraber daha fazla sığınağa ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekerek, AB'nin ek finansal yardımlar yapacağını açıkladı. Bugünkü zirvenin çağrısının çok kısa bir süre önce yapıldığının altını çizen Hahn, ''Bu soruna çözüm bulmalıyız. Üye ülkeler ile üye olmayanlar arasında bir ayrım yapamayız. Avrupa kıtası, etkilenmiş durumda. Bu yüzden de tutarlı ve koordineli bir çözüme ihtiyaç var'' ifadesini kullandı.
NİYETİMİZ YENİ DUVARLAR, ÇİTLER ÖRMEK DEĞİL
Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç ise, ''Bugün tüm Avrupa özellikle de Batı Balkanlar için kapsamlı bir çözüm bulmayı umuyoruz. Niyetimiz (sınırlara) yeni duvarlar, çitler örmek değil, tutarlı bir çözüm bulmak. Tüm sorunları tartışmaya ve zorlukların üstesinden gelmeye hazırız'' dedi. AB üyesi olmamalarına rağmen kotalar bağlamında kendi paylarına düşen yükü omuzlamaya hazır olduklarını, ancak bunun için söz konusu çözümün ne olduğunu görmeleri gerektiğini ifade eden Sırp Başbakan, ''AB sınırlarını mı koruyacağız? Meseleyi ayrı ayrı mı ele alacağız? Bugün önümüzde çok soru olacak. Eğer bugün başarılı bir sonuç çıkmazsa hiçbirimiz için iyi olmaz'' diye konuştu.
BU ZİRVE SADECE PAZAR RANDEVUSU
Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanovic de ''Buraya ortak bir bildiri için değil görüşmeye geldik. Biz zincirde dördüncü halkayız. Eğer bazı ülkeler, sığınmacıların diğer ülkelere gitmelerine izin vermezse, Hırvatistan bir risk almaz. Çünkü bir dördüncü halkayız'' şeklinde konuştu. Milanovic, meselenin öncelikle Yunanistan ve Türkiye'de ele alınması gerektiğini savunarak, ''Bugünkü sadece pazar öğleden sonra yapılan güzel bir görüşme'' dedi.
“BİZ SADECE GÖZLEMCİYİZ”
Macaristan Başbakanı Victor Orban, sınırlarını sığınmacılara kapattıklarına göndermede bulunarak, ''Macaristan artık hatta yer almıyor. Bugün burada sadece gözlemciyiz. Komşulara yarım etmeye hazırız ama burada bugün sadece gözlemciyiz'' şeklinde konuştu. Daha önce başka toplantılar yaptıklarını ve bazı önerilerde bulunduklarını, ancak bunlardan hiçbirinin kabul edilmediğini söyleyen Orban, ''Bunlardan biri, eğer Yunanistan yapamıyorsa, oraya giderek sınırları korumaktı. Ancak kimse bizi dinlemedi'' açıklamasını yaptı.
EN AZ 681 BİN SIĞINMACI AVRUPA’YA GİRDİ
Tüm Avrupa ülkelerine ise bu sene Uluslararası Göç Örgütü'ne göre, en az 681 bin sığınmacı girdi. Bunlardan 160 binini belli kotalar çerçevesinde üye ülkelere dağıtmada anlaşan AB ancak şu ana kadar sadece 86'sını yerleştirebildi. 854 kişi ise gelecek günlerde yerleştirilecek. Belçika 30, Finlandiya 200, Fransa 40, Almanya 10, Litvanya 4, Lüksemburg 90, Portekiz 130, İspanya 50 ve İsveç 300 kişiyi kabul etme sözü verdi. Bu sayıyla toplam hedefin sadece binde 5'ini karşılanmış olacak. AB, bahar aylarının gelmesiyle sığınmacı akınında yeni dalga bekliyor. Hem Türkiye hem de Balkan ülkeleriyle anlaşmaya varılmazsa başta Almanya olmak üzere gelişmiş Avrupa ülkelerine yüz binlerce sığınmacı daha girebilir. O yüzden AB, bahar ayları öncesinde sorunu büyük ölçüde çözmek istiyor.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.