SON DAKİKA
Hava Durumu

Srebrenitsa'da Hollanda da sorumlu

Lahey'deki mahkeme, Srebrenitsa'da Hollandalı askerlerin bulunduğu üsse sığınan 300 Boşnak erkeğin öldürülmesinden Hollanda devletini sorumlu

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2014 15:07
Haber Güncellenme Tarihi: 16.07.2014 16:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Srebrenitsa'da Hollanda da sorumlu
Lahey'deki mahkeme, Srebrenitsa'da Hollandalı askerlerin bulunduğu üsse sığınan 300 Boşnak erkeğin öldürülmesinden Hollanda devletini sorumlu tuttu. Kurban yakınlarıysa kararın sadece öldürülen 300 kişiyi kapsıyor olmasına tepkili.

 

Sırpların Bosna Savaşı sırasında 8 bin 372 Bosnalı Müslüman erkeği katlettiği Srebrenitsa katliamında Hollanda'ya yönelik önemli bir mahkumiyet kararı daha çıktı.  Lahey'deki mahkeme Hollandalı Barış Gücü askerlerinin Potacari’deki üste 300 Bosnalının katledilmesini önlemede başarısız olduklarına karar verdi; Hollanda devletini sorumlu buldu. 1995 Temmuz'unda Sırp komutan Ratko Mladiç ve askerlerinin kuşattığı Srebrenitsa BM tarafından ‘güvenli bölge’ ilan edilince kente Hollandalı Barış Gücü askerleri gönderilmişti. Hollandalı askerler Srebrenitsa’ya 6 km uzaklıktaki Potacari’ye konuşlandırılmıştı. Mladiç’in katliam tehditleri üzerine yaklaşık 300 Bosnalı, Hollandalı askerlerin bulunduğu üsse sığındı. Ancak Hollandalı askerlere rağmen Sırplar bu 300 Bosnalıyı da katletti.

Kurban yakınları da katliamı önleyemedikleri için 2007 yılında Hollanda devleti aleyhine dava açmıştı.

Srebrenitsalı anne: Tüm kurbanlar Hollanda'nın korumasındaydı

Kararın ardından konuşan Srebrenitsalı Anneler Derneği'nden Zumra Şehomeroviç, 'kararın sadece 300 kişiyi kapsıyor olmasının kurbanlara yapılmış bir ayrımcılık' olduğunu söyledi. Şehomeroviç, "Lahey'deki mahkeme Çetnikler gibi bir seçme yöntemi kullandı. Bir annenin bir oğlu üsde öldürüldü, diğeri ormanda Sırplardan kaçarken. Bunu ayıramazsınız. Tüm kurbanlar güvenli bölge olan Srebrenitsa'da, Hollanda birliğinin koruması altındaydı" dedi.

Temmuz 1995'te Srebrenitsa soykırımında kocasını kaybeden Şehomeroviç, bu davanın burada bitmeyeceğini, diğer kurbanlar için de mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.

'Hollanda'nın bu şekilde vicdan temizlemesi kabul edilmemeli'

Tuzla kentine giden orman yolunu kullanarak katliamdan kurtulmayı başaran Muhamed Durakoviç ise, sadece 300 kişiyi kapsayan mahkeme kararını kabul etmediğini, hangi bulguya göre 300 kişi için verildiğini anlayamadığını söyledi.

Durakoviç "Binlerce kişinin Potoçari'de kaldığı çok iyi biliniyor. Aralarında yaşlılar, engelliler de vardı ve onlardan kimse kurtulamadı. Hepsi Hollanda birliğinin de yardımıyla ayırıldı ve ölüme götürüldü. Ne Hollanda'nın bu şekilde vicdan temizlemesi ne de başka kısmi sonuçlar kabul edilmeli" dedi.

Daha önce Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi de Hollanda devletini Srebrenitsa’da üç Bosnalının ölümünden sorumlu tutmuştu. Hollanda da kurban yakınlarına toplam 80 bin euro tazminat ödeyeceğini açıklamıştı

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.