SON DAKİKA
Hava Durumu

Sünni tutuklular öldürüldü

Af Örgütü, Maliki'den acil soruşturma başlatmasını istedi.  

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2014 11:19
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2014 12:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Sünni tutuklular öldürüldü
Af Örgütü, Maliki'den acil soruşturma başlatmasını istedi.

 

Irak güçleri, 15 Haziran akşamı Telafer, Musul ve Bakuba gibi şehirlerden çekilirken intikam amaçlı olarak Sünni tutukluları öldürdü.

Uluslararası Af Örgütü'ne bu iddiayı aktaranlar, idamlardan sağ kurtulmayı başaranlar ve hayatlarını kaybedenlerin aileleri.

İddialarını destekleyecek görüntüleri de Uluslararası Af Örgütü'ne teslim ettiler.

Örgüt, bu görüntüleri "korkunç" olarak nitelendiriyor.

Af Örgütünün Irak'ın kuzeyinde bulunan üst düzey kriz danışmanı Donatella Rovera, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Savaşın bile kuralları vardır. Tutukluları öldürmek savaş suçudur.” dedi.

Rovera, olayın aydınlatılması için acilen Maliki hükümetinin tarafsız ve bağımsız bir soruşturma başlatması gerektiğini ifade etti.

BM: Irak'ta 1000 ölü

Birleşmiş Milletler, Irak Şam İslam Devleti ve Sünni aşiretlere mensup silahlı kişiler ile Irak ordusu arasında yaşanan çatışmalarda son üç haftada binden fazla kişinin öldüğünü duyurmuştu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, basın toplantısında 5-22 Haziran arasında Irak’ın Ninova, Diyala ve Selahaddin eyaletlerinde meydana gelen çatışmalarda en az 757 sivilin hayatını kaybettiğini, 599 sivilin ise yaralandığını söyledi.

Colville, en az 318 kişinin de aynı tarihlerde Bağdat’ta bomba yüklü araçlarla yapılan saldırılar neticesinde öldüğünü, 590 kişinin de yaralandığını ifade etti.

BM yetkilisi, Irak güçlerinin 15 Haziran'da Telafer’in Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve diğer silahlı grupların kontrolüne geçmesinin ardından kenti terk etmeden önce 31 tutukluyu yargılamadan öldürdüğünü vurguladı.

Irak bölünmenin eşiğinde

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos, IŞİD’in 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

Örgüt, Suriye’deki tüm operasyonlarını durdurarak Irak’a yüklenmeye başlarken, Irak ordusu bünyesine kattığı gönüllülerin de desteği ile kaybettiği bölgeleri geri almaya çalışıyor.

IŞİD hedefinin Bağdat’a ilerlemek olduğunu açıklamıştı

Irak’ta bir süredir Şiiler gönüllü milisler oluşturuyor. Ülkenin en büyük Şii otoriteleri Ayetullah Ali Sistani, Ammar El Hekim ve Mukteda Sadr, Şiileri silah başına çağıran fetvalar yayınlıyor. Irak televizyonu gönüllü sayısının 3 milyona ulaştığını iddia etti.

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip olan IŞİD; Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te Irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini Ebubekir El Bağdadi’nin yaptığı IŞİD, Suriye ve Irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

IŞİD, Suriye’de Mumbuc, petrol bölgesi Rakka ve Irak sınırına yakın Deyr Ez-Zor kentlerini elinde tutuyor. Irak’ta ise Anbar eyaletindeki Felluce ve Ramadi’yi büyük oranda kontrolü altına alan örgüt, son olarak Musul, Tikrit ve Ürdün sınırına yakın bölgeleri de alarak Suriye ve Irak’ta Sünni nüfusun yaşadığı geniş bir alana oturdu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.