SON DAKİKA
Hava Durumu

Suriyeli 6 kuzen aynı hastalıkla mücadele ediyor!

Kilis Öncüpınar'daki konteyner kentte, "immün yetmezliği" teşhisi konulan ve tedavi edilmedikleri takdirde "ölebilecekleri" belirtilen Suriyeli 6 amca

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2015 13:12
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2015 14:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Suriyeli 6 kuzen aynı hastalıkla mücadele ediyor!
Kilis Öncüpınar'daki konteyner kentte, "immün yetmezliği" teşhisi konulan ve tedavi edilmedikleri takdirde "ölebilecekleri" belirtilen Suriyeli 6 amca çocuğu, yaklaşık bir yıldır süren tedaviyle hayata tutunmaya çalışıyor.

Suriye'de yaşanan iç savaşın 5. yılında binlerce insan hayatını kaybederken, milyonlarca kişi de evinden ve yurdundan oldu. Dirbes ailesi de 3 yıl önce Halep'teki saldırılardan kaçarak, Kilis Öncüpınar konteyner kentine sığındı. Aileden, amca çocukları olan 3'ü kız 6 çocuk, yaklaşık bir yıl önce gelişme geriliği, vücutlarında kızarıklık ve yaralar oluşması üzerine, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gönderildi. Çocukların yapılan kontrollerinde, bağışıklık sisteminin yetersiz kaldığı durumlarda mikroplara karşı yeterli savaş verilememesi sonucu oluşan "immün yetmezliği" hastalığına yakalandığı ve tedavi olmazlarsa erken yaşta "ölebilecekleri" bildirildi. Kilis Valiliğinin girişimleriyle tedavilerine başlanan Yasir (4), Emel (5), Muhammed (7), Merve (7), Meryem (7) ve Ahmet'in (11) sağlık durumu, konteyner kentte her hafta yapılan iğnelerle iyiye gidiyor.

"Türkiye'den binlerce kez Allah razı olsun"

Çocuklardan 5 yaşındaki Emel'in annesi Hasne Dirbes, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki iç savaştan kaçıp Türkiye'ye sığındıklarını, 3 yıldan beri de konteyner kentte barındıklarını söyledi. Kendilerine kucak açan Türkiye'ye teşekkür eden Dirbes, "Çocuklarımın rahatsızlığından dolayı üzülüyorum. İmmün yetmezliği teşhisi konulan çocukların tedavileri devam ediyor. Türk Hükümeti bu konuda bize çok yardımcı oluyor. İnşallah çocuklarım bir an önce sağlığına kavuşur. Türkiye'den binlerce kez Allah razı olsun" diye konuştu.

"Hastalık çocukların gelişimini ve büyümesini engelliyor"

Konteyner kentteki sağlık ocağı görevlisi Gülten Demir de bir çeşit kan hastalığı olan "immün yetmezliği"nin tedavi edilmezse, öldürücü olabildiğini ifade etti. Hastalığın çocukların gelişimini ve büyümesini engellediğini belirten Demir, şöyle konuştu: "Bu hastalık çocukların kilo almasını, boylarının uzamasını, beden gelişimini, kısacası her şeyini engelliyor. Çocukların tedavisi Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bölümü kontrolünde devam ediyor. Bir süre önce farklı bir tedavi yöntemine geçildi. İlaçlar, göbek kısmından deri altına enjekte ediliyor. Çocuklar, haftada bir kez tedavileri için konteyner kentte bulunan sağlık ocağına geliyor ve iğneleri burada yapılıyor." Çocukların sağlık durumlarının iyiye gittiğini vurgulayan Demir, "Bunlar amca çocukları. Bu hastalık daha çok akraba evliliği yapanlarda görülüyor. Dış görünüşlerine bakarsanız, 4 yaşındakinin 2, 11 yaşındakinin ise 7-8 yaşlarında gibi olduğunu görürsünüz" diye konuştu: Doktorlarla sürekli telefonla irtibat halinde olduklarını vurgulayan Demir, gerekli görülen durumlarda çocukların hemen Gaziantep'e gönderildiğini sözlerine ekledi.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.