SON DAKİKA
Hava Durumu

Time Dergisinden küstah mesajlar

Meşhur! Avrasya Grubu kurucusu Ian Arthur Bremmer makalesinde haddini aşan laflar etti…  

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2018 10:54
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2018 12:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Time Dergisinden küstah mesajlar
Meşhur! Avrasya Grubu kurucusu Ian Arthur Bremmer makalesinde haddini aşan laflar etti…

 



Time Dergisi 5 Şubat tarihli baskısının sekizinci sayfasını meşhur Avrasya Grubu’nun kurucusu Ian Bremmer’e ayırdı. “Risk Raporu” maddesi altında yayınlanan makalesinde “Türkiye Rusya ile olan İttifakını tehlikeye atarak Suriye'ye hücum ediyor.” Alt başlığını atmış.

Avrasya grubu CIA içindeki muhalif gruba yakın olarak biliniyor. Çeşitli çevreler bu grubun CIA içindeki muhalif grup tarafından kurdurulduğuna inanıyor.

Söz konusu CIA grubu ayrıca terörist örgütün başı Fetullah Gülen’i maşa olarak kullanmakla da suçlanıyor. Gülen’in Türkiye’ye iadesine şiddetle karşı çıkanların başını bu muhalif grup çekiyor.

Ian Bremmer makalesinin üst başlığında da “Ama Erdoğan’ın Putin’e Putin’in Erdoğan’a ihtiyacı olduğundan daha fazla İhtiyacı var ve —dikkatli olsa iyi olur.” Gibi küstah bir ifade de kullandı.

Time Dergisi’nde yayınlanan makale aynen şöyle;

“Erdoğan'ın Putin’e Putin’in Erdoğan'a ihtiyacı olduğundan daha fazla İhtiyacı var ve dikkatli olsa iyi olur"

 

RİSK RAPORU

Türkiye Rusya ile olan İttifakını tehlikeye atarak Suriye'ye hücum ediyor.

IAN BREMMER

 

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Batı'dan hoşnut değil. Trump Yönetimine kızgın çünkü yönetim Erdoğan'ın ihanet ve kalleşlik ile suçladığı, şimdi Pennsylvania’da yaşayan eski vaiz Fetullah Gülen’i iade etmeyi reddediyor. Aynı zamanda ABD'nin Deaş ’a karşı savaşta Suriyeli Kürtleri ortak olarak seçtiği gerçeği de onu kızdırdı çünkü onları Türkiye içindeki Kürt ayrılıkçıları destekleyen teröristler olarak görüyor. ABD’nin Suriyeli Kürtler ile çalışmayı kesmesini istedi ama bu yakın bir zamanda olmayacak. Erdoğan’ın aynı zamanda insan hakları şöhretini kınayan ve Türkiye’nin AB’ye giriş isteğini ilerletmeyi refüze eden Avrupa ile de derdi var.

Tüm hırslı liderlerin müttefiklere ihtiyacı vardır ve Erdoğan da stratejik olarak en önemli üyelerinden birine kur yaparak NATO'nun altını oymaktan mutluluk duyan Rusya Başkanı Vladimir Putin’e döndü. Kasım ayında Erdoğan, NATO müttefiklerini ona daha iyi bir anlaşma teklif etmemekle suçlarken Rus yapımı bir hava savunma sistemi alarak Batılı eleştirmenlere nanik yaptı.

Erdoğan’ın Rusya’yı güvenilir bir dost olarak kabul etmesi olası değil. 2013’Te Rus uçaklarının Suriye’ye giderken Türk hava sahasını ihlal etmemesi uyarısını tekrarladıktan sonra Türkiye bir Rus jetini vurup pilotu öldürmüştü. Putin Erdoğan özür dileyene kadar Türkiye ekonomisini sıkıştırarak cevap verdi. İkili şimdi bu bölüme eski tarih muamelesi yapıyor ama bu iki iradeli liderin ilgi alanlarının çok açık biçimde farklı olduğu Suriye’de çatışan amaçlarında neler olabileceğini gösteriyor.

Erdoğan Suriye’nin Beşir Esad’ın gitmesini istiyor. Rusya Esad’ı en önemli Orta Doğu müttefiki olarak görüyor. Ve şimdi Türkiye Suriye’de Suriye Kürtlerini Türkiye sınırı yakınında elde tuttukları bölgeden itmek amacıyla bir kara harekâtı başlattı. Hem ABD hem de Rusya durdurulmasını istedi ve şimdilik güçlerini Türkiye’nin yolundan çektiler. Ama ikisi de Suriye Kürtleri ile çalıştı ve Türkiye’nin geri çekilmesini tercih ederler. Erdoğan durdurmama konusunda ısrarlı. Rus itirazları durakladı ama bu uzun sürmeyebilir.

Türkiye bir NATO Ülkesi olarak kalacak çünkü ne Türkiye ne de ittifakın bağları kopartmak için iyi nedenleri yok. Ama Erdoğan’ın Avrupa ve ABD ile ilişkileri Türkiye bu sene sonuna doğru muhtemel erken seçimlere doğru yaklaştıkça ve desteğini güçlendirmek için Batı karşıtı söylemlerine dönünce daha kötüye gidecek. Esad’ı önemli bir müttefik olarak kabul eden İran’ı ve Arap dünyasındaki İslami politik hareketlere desteğiyle de Sudi Arabistan’ı kızdırdı bile.

Bu geriye Rusya’yı bırakıyor.

Ama Erdoğan’ın Putin’e Putin’in Erdoğan’a ihtiyacı olduğundan daha fazla İhtiyacı var ve —dikkatli olsa iyi olur.

Çeviren: Ahmet Alpan



 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.