SON DAKİKA
Hava Durumu

Türk gemisi 'Ayşegül Sultan' Lübnan'ı karıştırdı

Lübnan’da yaşanan elektrik krizi nedeniyle geçici olarak ülkeye gönderilen Türk jeneratör gemisi, ülkedeki siyasi

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2018 14:43
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2018 15:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Türk gemisi 'Ayşegül Sultan' Lübnan'ı karıştırdı
Lübnan’da yaşanan elektrik krizi nedeniyle geçici olarak ülkeye gönderilen Türk jeneratör gemisi, ülkedeki siyasi ve dini ayrılıkların bir kez daha su yüzüne çıkmasına neden oldu. ‘Ayşegül Sultan’ olan geminin adı önce Şiileri rahatsız etmesin diye ‘Esra Sultan’a çevrildi. Şii Emel grubu geminin kendi bölgelerine demirlemesine izin vermeyince gemi Hıristiyan bölgesine gitti.


Karadeniz Şirketleri’ne ait Esra Sultan gemisi, temmuz ayının ortasında elektrik enerjisi temin etmek üzere üç aylığına Lübnan’a gönderildi. Ancak ‘Esra Sultan’ gemisi, Lübnan’a varışının hemen ardından ülkedeki mezhepsel ve siyasi derin ayrılıklar nedeniyle ortaya çıkan krizin içinde kaldı. Geminin Lübnan karasularına girmesinin ardından hangi limana konuşlanacağı ve 235 megawatt’lık enerjisinin ne şekilde dağıtılacağı tartışma yaratırken gemi zaman zaman birbirlerine yönelik rekabetleri gün yüzüne çıkan Şii gruplar Emel ve Hizbullah arasında ‘krize’ neden oldu. Emel grubu, geçici değil kalıcı bir çözüm talebi nedeniyle Türk gemisine karşı olduğunu duyururken, Hizbullah gemiye karşı olmadığını belirtti.

'Lübnanlı bakan iş çeviriyor'
Lübnan Maliye Bakanı ve Emel partisinin önde gelen üyelerinden Ali Hasan Halil, Lübnan’ın güneyinde yaşayanların kalıcı bir enerji santralına ihtiyaç duyduğunu söylerken, Türk gemisinin geçici olarak gelmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi. Associated Press haber ajansına göre Halil’in açıklamasını eleştirenler, Emel liderlerinin jeneratörleriyle pahalı elektrik satanlarla iş çevirdiğine dikkat çekiyorlar. Lübnan’ın Al Cedid televizyonuna konuşan Emel partisi eski yetkililerinden Muhammed Obeid, “On yıllardır onları bir enerji santralı inşa etmekten alıkoyan hiçbir şey yoktu” dedi. (Hürriyet)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.