SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye'nin 'Gara' hamlesi ABD'yi zora sokacak!

Irak kuzeyinde Kandil'e doğru ilerleyen Mehmetçik, ABD'li şirketlerin PKK'lı teröristlerin korumasında 50'den fazla petrol kuyusu işlettiği

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2018 12:58
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2018 13:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Türkiye'nin 'Gara' hamlesi ABD'yi zora sokacak!
Irak kuzeyinde Kandil'e doğru ilerleyen Mehmetçik, ABD'li şirketlerin PKK'lı teröristlerin korumasında 50'den fazla petrol kuyusu işlettiği Gara'ya üs kurdu. Gara'nın kontrolü, petrolü pazarlayan şirketlere ağır darbe olacak. TSK, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla ABD'nin Rakka ve Deyrizor petrolüne sahip olma planlarını da zora sokmuştu.
Suriye kuzeyindeki enerji koridorunu taşeron terörist örgüt PKK/PYD ortaklığıyla kurmayı planlayan ABD, bu plana karşı tek engel olarak gördüğü Türkiye’ye en ciddi operasyonu 15 Temmuz 2016’da çekti. Türkiye’ye yönelik tüm darbe girişimlerinde olduğu gibi, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimine verdiği destek ortaya çıkan ABD, bu kez Türkiye’yi darbeyle dize getiremedi. Darbe girişimi, Türk milletinin direnişiyle başarısızlığa uğradı.

Koridora kalkan rahatsızlığı

FETÖ darbe girişimindeki asıl amacı gören Türkiye ise 40 gün sonra Fırat Kalkanı Harekatıyla kuzey koridoruna çomak soktu. Cerablus-Azez hattını El Bab’a kadar DEAŞ’tan arındıran Türkiye, Amerika’nın Suriye’deki ortağı PYD’yi de, tüm itirazlara rağmen, başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’yla Afrin’den kovdu. Türkiye’nin başarılı operasyonları sonucu ABD’nin Deyrizor ve Rakka’daki petrol yataklarına hakim olma planları alt üst oldu. Fırat’ın batısındaki operasyonlar devam ettiği sırada Rusya ve Suriye’nin silahlı güçleri birliklerini Fırat’ın doğusuna kaydırınca Amerika iyice zor duruma düştü. Rusya-Esed ortaklığı Rakka ve Deyrizor’u geri isterken, Türkiye’nin Münbiç’te verilen sözlerin tutulması baskısıyla karşı karşıya kalan Amerika, iç kamuoyunda da Suriye’de kaybettiği eleştirileriyle karşı karşıya kaldı.

Mehmetçik Gara'ya dayanınca ipler koptu

Amerika, Suriye petrollerini sömürü planlarını gerçekleştiremediği gibi, Türkiye Irak kuzeyinde bir cephe daha açtı. Şemdinli üçgeninden Irak kuzeyine geçen Türk Silahlı Kuvvetleri, yurtiçi operasyonların ardından bebek katili PKK’nın inine girdi. Irak kuzeyindeki başarılı operasyonlarla silahlı kuvvetler Gara bölgesine dayandı. Türkiye, bölücü teröristlerin kamplarının bulunduğu Gara bölgesini temizledi ve burada üs kurdu.

Petrol yatakları sömürüsü zora girdi

Ancak Gara’nın ABD için özel bir önemi var. Bugüne kadar ABD, TSK’nın Kuzey Irak’a yapacağı tüm hava saldırılarının haber verilmesini şart koşmuştu. Bunun nedeni de Gara bölgesinde, ABD şirketlerinin kurduğu ve PKK'lı teröristlerin korumasında bulunan 50’den fazla petrol kuyusu bulunması. Sözde stratejik ortağı Türkiye’nin Irak kuzeyine hava operasyonlarını bildirmesi sayesinde hava operasyonlarından korunan bu alanlara, Irak kuzeyine gerçekleştirilen ve Kandil hedefiyle ilerleyen son operasyonla birlikte Mehmetçik karadan dayandı. Gara’da bulunan ve Mehmetçiğin hedefindeki PKK tarafından korunan petrol kuyuları tehlikeye girdi. Amerika, dolar basan petrol kuyuları tehlikeye girince de, saldırganlaştı ve hukuk dışı yaptırımları devreye soktu. Papaz Brunson üzerinden başlatılan gerilim, Başkan Trump’ın Türk Lirası’nı aşağılayan twiti ile ekonomik savaşa dönüştürüldü.
Harekatlar önem kazandı
Amerika’nın başlattığı ekonomik savaşın arkasındaki asıl sebepler, Irak kuzeyine yönelik terörle mücadele harekatını daha da önemli ve stratejik hale getirdi. TSK’da 10 gün önce yapılan, terfi ve atamaların belirlendiği YAŞ toplantısıyla birlikte, Irak operasyonuna devam edecek isimler de netleşti. Irak kuzeyine yönelik harekatı, PKK terör örgütünün korkulu rüyası olan ve ABD’nin Suriye planlarını bozan 2. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel yürütecek. Kıta görevini tamamlayan Org. Temel’in Malatya’da göreve devam ettirilmesi, Irak kuzeyine yönelik harekata verilen önemi gösteriyor.
Sömürü düzeni yıkılacak korkusu
Amerika’nın saldırgan tutumunun arkasında, Irak ve Suriye halklarının Türkiye’nin sınır ötesi harekatlarının getirdiği uyanışla birlikte sömürüye direniş göstermeye başlaması da yatıyor. İstihbarat kaynaklarından edinilen bilgiye göre, bölgedeki yerel halk, Suriye’de olduğu gibi Kuzey Irak’ta da yabancı ülke ordularına karşı Türk askerinin şefkatine sığınmaya ve Türk Bayraklarını açmaya başladılar. Amerika’nın en büyük korkusunun da bölge halkından gelecek olası baskılara karşı bu zenginliğini kaybetmek, hatta petrol kuyularından çıkan zenginliği Türkiye’ye kaptırma endişesi olduğu belirtiliyor. Türkiye ise, Irak ve Suriye kuzeyindeki harekatlarla bölgenin zenginliğini bölge halkına açacak çalışmalarıyla halktan büyük rağbet görüyor. (Akşam)


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.