SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye'nin 'Mülteci deneyimleri'

TBMM Dışilişkiler Komisyonu üyesi Prof. Dr. Talip Küçükcan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin toplantısında mülteci ve göçmen krizine

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2015 12:21
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2015 13:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Türkiye'nin 'Mülteci deneyimleri'
TBMM Dışilişkiler Komisyonu üyesi Prof. Dr. Talip Küçükcan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin toplantısında mülteci ve göçmen krizine kalıcı ve insani çözüm bulunması konusunda Türkiye'nin deneyim ve görüşlerini anlattı.
 

 

AK Parti Adana Milletvekili ve TBMM Dışilişkiler Komisyonu üyesi Prof. Dr. Talip Küçükcan, elliye yakın ülkeden milletvekilinin katıldığı 'Avrupa'da Mülteci ve Göç Krizine Kapsamlı İnsani ve Siyasi Cevap' başlıklı uluslararası toplantıya katılarak sığınmacı göçünün bölgesel sorun olmaktan çıkıp küresel bir sorun haline dönüştüğünü, bu konuda Türkiye ve bölge ülkelerinin çabalarına uzun süre duyarsız kalan Avrupa'nın ancak göç kendi sınırlarına dayanınca sığınmacıların sorunlarına insani çözüm bulma çabalarının tartışılmaya başlandığını söyledi.

 
TÜRKİYE MAZLUMLARA KUCAK AÇIYOR
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi 'Göçmenler, Mülteciler ve Yerinden Edilmiş Kişiler Komisyonu' tarafından düzenlenen uluslararası konferansın 'Mültecilerin Geldiği ve Vardığı İlk Ülkelerle İşbirliği ve Sürdürülebilir Çözümler' başlıklı oturumunda konuşan Küçükcan, Türkiye'nin mülteciler sorununa başından beri insani yaklaşım gösterdiğini, etnik, mezhep ve dini kökenine bakılmaksızın bütün mazlumlara kucak açıldığını ve güvenli bir ortan sağlandığını söyledi. Küçükcan, "Suriye krizinden sonra Türkiye'ye gelen 2,2 milyon sığınmacıya devlet ve halk duyarlı davranmış, şimdiye kadar 8 milyar dolar kaynak ayrılmış, sivil toplum kuruluşları seferberlik halinde insani yardım kampanyalarına katılmıştır. Avrupa ise ancak son zamanlarda bu büyük krize eğilmeye başlamıştır. Çünkü sığınmacılar Avrupa'nın da sınırlarına dayanmıştır. Avrupa ise hala sınırlarına dayanan sığınmacılara kapılarını açıp açmama konusunda kararsız bir tutum içindedir" dedi.

 
AVRUPA SORUMLULUKTAN KAÇMASIN
Küçükcan, Fransız Meclisi'ndeki konuşmasında sığınmacılara açık kapı politikası uygulayan Türkiye'nin çok sayıda insanın hayatını kurtardığına dikkat çekerek, "Sığınmacılar sorununa kalıcı ve sürdürülebilir çözümler bulunabilmesi için sorunun ana kaynağını oluşturan Suriye krizine çözüm arayışlarının hızlandırılması gerekir. Aksi takdirde Türkiye'ye yeni göçler kaçınılmazdır ve gelecek insanların bir kısmı Avrupa'ya gitmeye çalışacaktır. Bu nedenle bir taraftan kalıcı çözümler aranırken bir taraftan da Suriye'de rejimin saldırıları ve şiddetten kaçanların Suriye sınırları içinde yerleştirilebileceği güvenli insani bölgelerin oluşturulması sağlanmalıdır. Türkiye krizin başlangıcından itibaren güvenli bölge ve insani koridor oluşturulması için çaba sarfetmiş ancak bu çabalara Avrupa destek vermemiştir. Bugün gelinen noktada Avrupa'nın da Suriye sorununa kalıcı çözümler üretmesi gerekmektedir. Türkiye ve AB arasında imzalanan Ortak Eylem Planı yükün paylaşılması açısından olumlu adım olmakla beraber Avrupa'nın sorunu kökünden çözmeye ilişkin politikalar geliştirmesi gerekir" dedi. Fransız Meclisindeki toplantıya CHP Milletvekili İlhan Kesici ve MHP Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu da katıldı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.