SON DAKİKA
Hava Durumu

Yemen'de savaşın asker çocukları

Ülkenin yaşadığı savaş nedeniyle güvenlik durumunun kötüye gitmesi sonucu Yemen halkı, sosyal ve insani bakımdan zor bir durum içinde yaşı

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2018 17:12
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2018 19:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yemen'de savaşın asker çocukları
Ülkenin yaşadığı savaş nedeniyle güvenlik durumunun kötüye gitmesi sonucu Yemen halkı, sosyal ve insani bakımdan zor bir durum içinde yaşıyor. Çocuklar, gelişme dönemlerine kötü etki eden problemlerle karşıya bulunuyor. Yemen’de üç yıldır süren iktidar çatışmasında çocuklar, özellikle sağlık hizmeti alma ve eğitim açısında en önde gelen kurban durumunda bulunuyor. 

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Ofisi, 2015’de yayınladığı raporda Yemen’de üç yıldır devam eden savaş sebebiyle 160 bini çocuk olmak üzere 8 milyon insanın akut yetersiz beslenme ile karşı kaşıya kaldığını açıkladı. Raporda açlığın en kötüsü olarak kabul edilen ve rekor sayıda hastalığa yol açan ve her 10 dakikada bir çocuğun öldüğü kötü beslenme olduğu belirtildi. 2017’nin Nisan ayından beri ise özellikle kolera gibi, ishal ve solunum problemlerine yol açan bulaşıcı hastalığın yayıldığı belirtildi. Dünya Sağlık Teşkilatı yayınladığı son raporda Yemen’de 777 bin 134 bulaşıcı hastalık şüphesi olan vakanın tespit edildiğini, bunların 2 bin 134’ünün ölümle sonuçlandığına dikkat çekildi.
Yemen’de eğitim alamayan çocuklar
2015’in sonuna doğru 3 bin 600 Yemenli çocuğa okul kapıları kapandı. Yemen'deki ihtilaftan 1 milyon 800 bin çocuk etkilendi. İnsani yardım kuruluşları yayınladığı raporlarda Yemen’de 1 milyon 500 bin çocuğun eğitimden mahrum kalanlar safına katıldığını açıkladı.
Yemen’de asker çocuklar
Yemen'de çocuklar savaşın yıkıcı etkilerine de maruz kaldı. Çocukların sokak savaşlarına katılması arttı. Husi milisleri, yaşları 18’in altında bin 600’den fazla çocuğu silah altına aldı. Bu rakamın daha fazla olabileceği tahmin ediliyor. UNICEF’in 2015 yılında “Yemen'de korkutulan çocuk” başlıklı raporunda, Yemen’de artan çatışmalarda 398 bin çocuğun öldüğü ve 600 bin çocuğun ise çeşitli derecelerde yaralandığı belirtildi.
Evsiz çocuklar
Yemen’de savaş sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kalan 3 milyon insanın yüzde 56’sını çocukların oluşturduğu belirtildi. BM İnsani Yardım Ofisinin raporuna göre evlerini terk edenlerin çok büyük bir oranını çocukların oluşturduğu belirtildi. UNICEF’in Yemen temsilcisi Julien Hearts, "Yemen’de gerçek bir çocuk trajedisi yaşanıyor. Çocuklar bombalanarak, savaşarak öldürülüyor. Hayatta kalanlar ise hastalık ve yetersiz beslenme ile karşı karşıya kalıyor. Bunun böyle devam etmesine müsaade edemeyiz" dedi.
Yemen'de evlerini terk etmek zoruna kalan çocuklar psikolojik problemler ve fiziki suistimallerle karşılaşıyor. Göç etmek zorunda kalan 148 bin çocuk, anne veya babasından birisini kaybetmiş durumda. BM İnsani İlişkilerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Loney, Yemen’in 2017 durumu için “kıyamet günü” ifadesini kullandı. BM yayınlandığı bir belgede, Ekim ayında 22 milyon Yemenlinin temel ihtiyaçları yardımı ve korunmaya ihtiyaç duyduğu, 3 milyon Yemenlinin göç etmek zorunda kaldığı ve 2017 itibariyle 8 bin 757 kişinin savaşta öldüğü ve 50 bininin de yaralandığı belirtildi. Yemen’de 17 milyon insanın ertesi gün için beslenme güvenliği bulunmadığı kaydedildi. (İHA)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.