SON DAKİKA
Hava Durumu

E- Devlet değil, Mobil Devlet…

Yazının Giriş Tarihi: 29.05.2020 20:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.05.2020 20:19

Okurlarıma Not:

Yaklaşık 6 aydır yazı yazamıyordum.
Biraz yoğun bir çalışma tempomun yanında, çok daha güzel yazılar okumamın da artık yazı yazmama kararım üzerinde etkisi oldu. İşi ehline bırakmalı diye düşündüm.

Ancak beni okuyup beğenen ve mesaj gönderen bazı okurlarımın, yazı yazmam doğrultusundaki –bazılarının ısrarlı-- (Buradan onlara selam gönderiyorum) ricaları/ istekleri beni yeniden yazmaya başlamak için cesaretlendirdi.
Ben “Ben size yazı yazacak kadar şerefli bir insan değilim” diyerek ağlayınca, halkım, “Gitmee hocaam, ne oluurr” şeklinde zaman gazeteleri sallayınca çok müteessir oldum. Ve yazmaya karar verdim. (Gülücük)

Bunlardan okul arkadaşım Mücahid Ayaz’ı anmadan geçemeyeceğim. Bir kardeşimizin cenazesinde (Mürşid Kavurmacı’ya rahmet diliyorum) karşılaştığım ve her zaman fikirlerine değer verdiğim Mücahid kardeşimin, yazmam gerektiği konusundaki teşvikleri beni cesaretlendirdi.

Nereden başlayayım diye düşünürken Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dün akşam haberlerindeki açıklamalarını duydum. 65 yaş üstü ile ilgili sokağa çıkma kısıtlamalarının devam ettiğini duyunca birkaç hususu yazmam gerektiğine karar verdim.

Erdoğan, konuşmasında, Vefa destek grubunun 6 milyon küsür talebe cevap verdiğini söyledi. Allah razı olsun. Yaşadığım mahallede yaşlı yoğun bir nüfus var. Vefa destek grubunun araçlarının dolaştığını gördükçe devletim adına gurur duyuyorum. Bazı arkadaşlarımın da bu gruplara sırf Allah rızası için, canla başla çalıştıklarını gördükçe imreniyorum. Online derslerim dolayısıyla gönüllü olamadığım için hayıflanıyorum.

Şunu öncelikle teslim etmem gerekir.
Bu Pandemi/kriz öngörülen bir şey değildir. Hiç kimse, hiçbir devlet böyle bir krize hazırlıklı değildi. Dolayısıyla vefa destek grubu da böyle bir çalışmayı yolda öğrenmiştir ve öğrenmektedir. Bazı aksamaların olması kaçınılmazdır. Herkesi aynı anda memnun etmek, şikayetleri tamamen ortadan kaldırmak hiçbir zaman mümkün olamayacaktır. Ancak, günümüz teknolojisinde yapılabilecek basit dokunuşlarla şikayetlerin minimal düzeye indirilmesi mümkündür.

Örneğin: 65 yaş üstü bir insan her şeye e-devlet üzerinden başvuracaktır.
E- devlet şifresini bilmeyen, almayan, hatırlamayan, kodlayamayan insan ne yapacak?
PTT’ye başvuracak.
Ancak PTT’ye gitmesi yasak. Gitse de işlem yapılması yasak.
Onun yerine başka birisinin gitmesi de caiz değil.
‘Mobil noter’ yok ki, birine vekalet versin…
Ne olması gerekir?
Devletin Mobil PTT şubesi uygulaması var. Mobil nüfus uygulaması var…vs. Ama bunlar aktif değil. Neden değil?

Aktif edilemediyse –ki bunu anlayamıyorum-- ne yapılmalıydı?
Vefa Destek grubu yetkililerine –belki muhtarlara- PTT’nin, Nüfus memurluğunun vs kullandığı ilgili proğramda yetki verilebilir ve vatandaşın mağduriyeti giderilebilirdi.
Veya, Vefa destek grubu yetkililerine ya da muhtarlara, vatandaşın TC kimlik numarası ile talebinin girilmesi sağlanabilirdi. Böylece vatandaşın sorunu tamamen çözülebilirdi.

Hiç kimsesi olmayan, telefon edemeyen, e-devlet şifresinden anlamayan yaşlılarımıza da mobil ekipler, tam teşekküllü devlet araçlarıyla gidilip sorunları çözülebilirdi.

Değilse, Şu olur: Vatandaş, TV’de Vefa destek grubunun evlere yaş pasta servisi yaptığını izleyip, hala e-devlet şifresi sorununu çözemediğinden, seyahat izin talebi ya da sosyal yardım talebi yapamadığı için ağzına ne gelirse söyler.

Yıllar önce, arabamla yurt ölçeğinde bir yardım kuruluşunun gönüllü dağıtımını yapıyordum. Çok heyecanlıydım. Yardım kuruluşu TV’den program da yapıyordu. İnsanlara ev tutuyor, eşya alıyor. tedavi ettiriyor, çocuklara bisiklet alıyor ve üstüne bir zarf dolusu para veriyordu.

İlk yardımlar geldi. Birer --bazılarına ikişer-- gıda kolisi…
Önceden insanların talepleri alınmıştı. Ama vatandaşlar, “Biz gıda yardımı istememiştik. Yine de Allah razı olsun” dediler.
Biz de talepleri güncelliyor, yeni talepler alıyorduk birkaç öğrencimle. İnsanlar ve çocuklar heyecanlıydı. Bisiklet isteyenler, hasta bezi isteyenler, tedavi masraflarını isteyenler, kira yardımı isteyenler, yakacak isteyenler, TV’ye çıkmak istemeyenler, ‘TV’ye çıkacak mıyız abi? diye soranlar… vs

Sonraki ay, yine aynı gıda paketi.
Sonraki ay aynısı… vs.
Biz çocuklarla, insanlara bisiklet, hasta bezi vs almaya çalıştık. O insanlara karşı kendimizi borçlu hissettik. Ama yetişemedik. Yukarıya söz de dinletemediğimiz için, onların adına mahçup olduk, utandık. Ve bıraktık.
İnsanlara umut vermek ile vaad etmek aynı şeydir diye düşünüyordum.
Çok erken yaşta annemi ve babamı kaybetmiş ve tüm çocukluğunu yetim olarak yaşamış bir insan olarak, çocukluğuma gitmiştim. Bol keseden vaadler savuranların yaşattıkları hayal kırıklıklarının ne kadar incitici olduğunu tekrar yaşadım.

Sonuç:
65 yaş üstü insanı eve kapatıyorsanız, devleti tam teşekküllü olarak kapısına götürmelisiniz. Günümüzün teknolojik şartlarında bunu yapmak, en pratik ve en masrafsız bir hizmettir.
Ya da yaşlı insanları hafta içi en az iki gündüz belirli saatlerde serbest bırakmak zorundasınız.

Bu vesileyle, tüm Vefa Destek grubu yetkililerine ve gönüllülerine teşekkür ediyorum.
Vefa Destek grubu şehidlerine rahmet diliyorum.

 


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.