SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye'de uluslararası öğrenci çalışması yapan STK'ların tecrübesi

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2015 14:19
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2015 15:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Türkiye'de uluslararası öğrenci çalışması yapan STK'ların tecrübesi
12 ebubekir 

Hazırlayan: İpekyolu Uluslararası Öğrenci Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ebubekir ARMAĞAN

 

 

Türkiye’nin yönetim anlamında son 5 yıla kadar herhangi bir vizyon ve misyon eğitimine ve tecrübe aktarımına tabi tutamadığı uluslararası öğrenciler için bugün yüze yakın uluslar arası öğrenci çalışması yapan STK ve Vakıf faaliyet göstermektedir. Türkiye’de ki STK tecrübesinin ilk olarak 2004 yılında İstanbul’da İHH İnsani Yardım Vakfı bünyesinde başladığını ifade etmemizde fayda var.

 

2004 Yılında İHH İnsani Yardım Vakfı bünyesinde küçük bir ofiste başlayan bu çalışmalar bugün Türkiye’nin farklı şehirlerinde faaliyet gösteren 39 ayrı Uluslararası Öğrenci Uluslararası Öğrenci Derneğinin üyesi olduğu UDEF (Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu)  olarak büyük bir yapıya kavuşmuştur. Bursa’da ise 2011 yılında kurulan İpekyolu Uluslararası Öğrenci Derneği din, dil, renk, ırk, mezhep ve siyasi görüş ayırt etmeksizin uluslararası öğrencilere rehberlik, danışmanlık hizmetleri vermekte ve eğitim gördükleri süre içerisinde muhtelif eğitim, sosyal ve kültürel çalışmaların içerisine dahil etmekdedir.

 

Uluslararası Öğrenci çalışması sivil toplum, vakıf ve medeniyet tecrübesinin aktarılması, teşkilatlanma ve organizasyon kabiliyetlerinin gelişmesi, ümmet düşüncesinin teoriden pratiğe aktarılmasında son derecede önem arz etmektedir. Bugün Türkiye’de eğitim görüp çeşitli STK ve vakıf çatısı altında faaliyetlerde bulunan, eğitim çalışmalarına katılan ve mezun olup ülkelerine dönen uluslararası öğrenciler, Türkiye’de edindikleri tecrübeleri ülkelerine taşımaktadırlar. Bugün Arnavutluk, Etiyopya, Bangladeş, Kamerun, Lübnan, Pakistan, Ürdün, Karadağ, Çad gibi ülkelere uzanan geniş bir coğrafyada Türkiye’den mezun olan ve yukarıda mezkur alanlarda tecrübe edinen uluslararası öğrenciler ülkelerinde insani yardım çalışmasından, eğitim çalışmalarından, siyasi parti kurulumuna kadar bir çok alanda aktif haldedirler.

ULUSLARARASI EĞİTİMİN ÜLKELERE KATKILARI

 

Uluslararası Öğrenci Dolaşımının Ekonomik Etkileri:

 

Ülkesini, toprağını bırakıp farklı bir ülkeye eğitim için giden uluslararası öğrenciler, eğitim aldıkları ülkede belli bir süre ikamet etmekte ve eğitim masrafları, barınma harcamaları, giyim, yeme –içme gibi temel ihtiyaçları için harcama yapmak durumundadırlar. Bu bireysel harcamaların uluslararası öğrencilerin sayısının fazla olduğu ülkelerde nasıl bir çığ etkisi bırakacağı da göz önüne alınmalıdır.

Uluslararası öğrenciler hem ekonomik hem de beşeri sermaye açısından önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu nedenle gelişmiş yüksek öğretim sistemlerine sahip ülkeler bu fırsatlardan daha fazla yararlanabilmek için kıyasıya rekabet etmektedirler. Bununla birlikte, uluslararası öğrencilerin yoğun şekilde rağbet gösterdiği ülkelerde, bu alan ile ilgili yeni istihdam alanları da oluşmaktadır.

“Uluslararası öğrenci alanında Kanada'da yaklaşık 80 bin kişiye istihdam olanağı sunulduğu belirtilmektedir. Yine Kanada’da  Kanada'da uluslararası öğrencilerin ülke içinde yaptıkları harcamalar toplamı, ülkenin en önemli ihracat sektörlerinden elde edilen gelirleri dahi geride bırakabilmektedir.” (Mahmut Özer – Türkiye’de Uluslararası Öğrenciler - http://www.higheredu-sci.org/text.php3?id=1550 )

Avustralya’da da durumun benzer olduğunu görmekteyiz. “Uluslararası eğitim faaliyetleri, hizmet sektöründe ihracatta birinci sırada yer almaktadır.” (Mahmut Özer – Türkiye’de Uluslararası Öğrenciler - http://www.higheredu-sci.org/text.php3?id=1550 )

Birleşik Krallık (ingiltere)’de ise Universities UK’ye göre 2010 yılında uluslararası öğrencilerin ekonomiye katkısı £ 8.245 Milyardır. Yapılan çalışmada belirtilen tahminlere göre uluslararası öğrencilerin Birleşik Krallık Ekonomisine yapacağı katkı £ 10.413 Milyar olarak ön görülmektedir. (Uluslararası Yüksek Öğretim ve Türkiye’nin Konumu-Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Raporu-Mart 2013)      

               

Uluslararası Öğrenci Dolaşımının Siyasal Etkileri:

 

Uluslararası öğrenci dolaşımı emperyal ülkeler ve medeniyet tecrübesi yüksek olan bir ülkemizin, tarihi yeniden inşa etmesi açısından 21. YY’da büyük bir manevra alanı olarak gözükmektedir.

 

Uluslararası öğrenci dolaşımının bıraktığı siyasi etkileri bu yazıda yeterli düzeyde anlatabilmenin imkânı söz konusu değildir. Lakin İslam Dünyasının ya da 3. Dünya ülkeleri olarak adlandırılan ülkelerin mevcut yönetimlerinin eğitim aldıkları havzalar incelendiğinde bu durumun boyutları hakkında ipuçları elde etmek mümkündür.

 

Asya ve Ortadoğu yöneticilerinin eğitim havzalarının batı olması, şaşırtıcı olmasa gerektir. Uluslararası eğitim, emperyal ya da medeniyet kurucu ülkelerin dünya görüşlerinin, kültürlerinin, düşünce biçimlerinin ihraç edilebileceği en münbit sahadır. Emperyal ülkeler bu alanı es geçmemektedir.

 

Neticede dil öğretimi ve akademik eğitim, aynı zamanda bir kültür ve dünya görüşü aktarımıdır. Ülkelerin, kapılarını uluslararası öğrenim için açıyor oluşları, yalnızca yukarıda mezkur ekonomik sebeplerden değildir elbette. Özelikle emperyal ülkelerin dünya ölçeğinde uluslararası öğrenci barındırmada ön planda oluşu bu minvalden bakıldığında olağandır. Bu doğal bir süreçtir.

 

Türkiye açısından da durum farklı değildir. Medeniyet ihdas edici bir yönü haiz bir ülke olarak Türkiye’nin de Uluslararası Öğrenci alanında söz sahibi olmak istemesi yadırganmamalıdır. Türkiye’de eğitim gören ve görecek olan uluslararası öğrencilerin ülkemizin sahip olduğu medeniyet mirasına tanıklık etmeleri, bu tecrübeyi ülkelerine götürmeleri gelecek on yıllar açısından, gerek ülkemiz, gerekse ekonomik açıdan zayıf ülkeler açısından hayati önemi haizdir.

 

 

 

Bilime ve Eğitim Kalitesine Etkileri:

 

DEİK (Dış İlişkiler Ekonomik Kurulu)’nun Mart 2013’te yayımladığı rapora göre, (Uluslararası Yüksek Öğretim ve Türkiye’nin Konumu-Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Raporu-Mart 2013) Amerika Birleşik Devletlerinde çalışan nüfusun sadece %10 yabancı uyruklu olmasına rağmen,  bu yabancı uyrukluların bilim ve mühendislik alanında iş gücünün %25’ini oluşturuyor oluşları son derece de ilgi çekicidir. Ayrıca bu yabancı uyrukluların %50’si doktora derecesine sahiptir.

Bu minvalden bakıldığında, uluslararası öğrenci kabul eden ülkelerin eğitim kurumları teknolojik, sağlık, sosyla bilimler vb alanlarda kendilerini geliştirmesi zorunludur. Bugün ABD başta olmak üzere ülkelerini eğitim uluslararası eğitim üssü haline getirmelerinde temel husus sundukları eğitim altyapısının yüsek kalitede seyretmesidir.

Nitelikli beyin göçünün sağlanması, ülkelerin teknoloji vebilim üretmelerine ciddi katkılar sunmakta ve bu çerçevede eğitim kalitelerinin çıtasını yükseltmeye zorunlu kılmaktadır.

 

Tüm bilgiler ışığında, dünyanın giderek küçüldüğünün en temel parametlerden olan Uluslararası Öğrenci dolaşımı, azımsanmayacak derecede büyük ekonomik, siyasi, kültürel etkiler oluşturmaktadır. Bu vesile ile, ülkemizde devlet politikası olarak benimsenen uluslararası öğrenci kabulünün yeni yasal düzenlemelerle daha sağlıklı bir zemine oturtulması, kamuoyunun bu alanda bilinçlendirilmesi ve sivil insiyatiflerin artırılması ve teşvik  edilmesi gerekmektedir.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.