SON DAKİKA
Hava Durumu

17 milyar dolarlık yatırım

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev, İzmir'in Aliağa ilçesindeki Petkim yarımadasında bulunan yatırımları yan

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2013 14:19
Haber Güncellenme Tarihi: 19.03.2013 15:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev, İzmir'in Aliağa ilçesindeki Petkim yarımadasında bulunan yatırımları yanında, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ile birlikte 2018 yılına kadar Türkiye’deki yatırımlarının 17 milyar dolara ulaşacağını belirterek, “Türkiye’nin, en büyük doğrudan yabancı yatırımcı şirketi olacağız.” dedi.



Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın başkanlığında, Türkiye’nin önde gelen bankalarının yöneticileriyle Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bir araya gelen Abdullayev, heyete rafineri, enerji, doğalgaz, petrol ve petrokimya sektörlerindeki yatırımları hakkında bilgi verdi. Türkiye’de yaptıkları yatırımlarla, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin güçlenmesine katkı sağladıklarını ifade eden Abdullayev, “Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi ile başlayan, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projeleri ile devam eden yatırımlar, iki kardeş ülkeyi stratejik ortaklığa ulaşan bir boyuta taşıdı.” diye ifade etti.

Petkim’in özelleştirilmesi ile büyük bir ivme kazanan stratejik ortaklığın, Petkim Yarımadası’nda gerçekleştirilen SOCAR Türkiye Rafinerisi, petrokimya, enerji, lojistik projeleri ve TANAP ile güç kazanacağını vurgulayan Abdullayev, “SOCAR olarak, Türkiye’de yapacağımız yatırımların tutarı 2018 yılında 17 milyar dolara ulaşacak. Hayata geçirdiğimiz ve geçireceğimiz projelerimizi, Türk finans sektörünün en üst düzeydeki temsilcilerine anlatmaktan gurur duyuyoruz. Türkiye’de yürüttüğümüz projelerimiz Türkiye’nin geleceğine inancımızın göstergesidir.” diye konuştu.

‘PETKİM YARIMADASI'NI AVRUPA'NIN EN BÜYÜK ÜRETİM MERKEZLERİNDEN BİRİ HALİNE GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ’

TBB ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın da SOCAR’ın Azerbaycan dışındaki yatırımlarını Türkiye’ye yapıyor olmalarının, iki kardeş ülkenin ekonomik ilişkilerinin gelişmesi açısından memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Aydın, Türkiye’de yapılan yatırımların öneminin farkında olduklarını ve dikkatle takip ettiklerini söyledi.

SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz ise Petkim Yarımadası’ndaki yatırımlar hakkında bilgi verdi. Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik entegrasyonunu sağlayarak, kümelenme modeli çerçevesinde, ham petrol ile başlayan ve nihai ürünle biten katma değer zincirini hayata geçireceklerini belirten Yavuz, bu çerçevede Petkim Yarımadası'nı Avrupa'nın en büyük üretim merkezlerinden biri haline getirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. STAR Rafinerisi inşaatının, 25 Ekim 2011’de başladığını hatırlatan Yavuz, şöyle devam etti: “Rafineride altyapı çalışmalarının neredeyse yüzde 70’ini tamamladık. Petkim bünyesinde yeni ürün ve kapasite artışı yatırımlarımız bir yandan devam ediyor. Rafinerimiz başta olmak üzere, yeni yatırımlarımızın artan enerji ihtiyacını karşılayabilmek için çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Lojistik hedeflerimize ilerlerken, konteyner limanı işletmeciliğinde dünya lideri APM Terminals ile uzun süreli işletme anlaşması imzaladık. ‘Value-Site’ Projesi çerçevesinde Petkim’in satın alınması ile birlikte yaklaşık 9 milyar dolar yatırım yapıyoruz. 2008-2018 döneminde TANAP projesi ile birlikte Türkiye'ye yapacağımız yatırımın tutarı 17 milyar dolara ulaşacak.”

Yeni teşvik yasası kapsamında rafineri ve petrokimya yatırımlarının stratejik yatırım kapsamına alındığını hatırlatan Yavuz, “Aralık ayında STAR Rafinerimiz için Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan’ın elinden Türkiye’nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ni aldık. Rafinerimizden hemen sonra Petkim’de Etilen ve PTA kapasite artış projelerimiz de stratejik yatırım kapsamına alındı. Projelerimiz, hem Türkiye hem Azerbaycan hükümetleri tarafından desteklenmektedir.” şeklinde konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.