SON DAKİKA
Hava Durumu

2013'te ihracat hedefi 160 milyar dolar

Bakan Çağlayan, ''İhracat yaptığımız pazarların 4'te 3'ünün dumura uğramasına rağmen ihracatımızı 152,6 milyar dolara götürdük.

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2013 16:18
Haber Güncellenme Tarihi: 27.02.2013 17:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bakan Çağlayan, ''İhracat yaptığımız pazarların 4'te 3'ünün dumura uğramasına rağmen ihracatımızı 152,6 milyar dolara götürdük. 2013'te ihracatımızda 160 milyar dolar seviyesini inşallah yakalayacağız'' dedi.


 
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 25. Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı'nın (UNICERA) açılış töreninde yaptığı konuşmada, seramik sektörünün yanında olmasının tabii bir görevi olduğunu belirterek, ''Sektörün net ihracatçı bir sektör olması beni bu sektöre daha fazla eğilmem noktasında görevli bir hale getiriyor'' dedi.

Çağlayan, bakanlık görevine gelir gelmez ihracatın kilogram fiyatlarını çıkarttıklarını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sektör son derece önemli ama geldiğimiz seviyede sektörün şu anki ihracatı 58 cent olarak gerçekleşti. Türkiye ortalaması 1 dolar 58 cent idi. Seramik sektörünün ihracat fiyatının 58 cent olması bu sektörde daha gitmemiz gereken mesafe olduğunu gösteriyor. Sektöre bakıldığında İtalya'da bu fiyat 97 cent, İspanya'da 61 cent, Almanya 1 dolar 18 cente ihracat ortalama kilogram fiyatı yapıyor. Ar-Ge'ye fazlasıyla destek veriyoruz.
Yakın bir süreçte de Ür-Ge'yi de en önemli destek kalemlerimizin içine alacağız. İhracat yaptığımız pazarların resmen 4'te 3'ünün dumura uğramasına rağmen ihracatımızı 152,6 milyar dolara götürdük. 2013'te ihracatımızda 160 milyar dolar seviyesini inşallah yakalayacağız.''

Enerji maliyetlerini azaltma çalışmaları

Bakan Çağlayan, enerji konusundaki maliyetleri azaltmak için yapılan çalışmaları anlatarak, ''Türkiye'nin genel problemi enerjide göbeğinin dışarıya bağlı olmasıdır. 60,1 milyar dolar enerji ithalatı yapıldığını söylüyorum. Bu petrol ve doğalgaz fiyatlarının artışına göre artarak devam ediyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar büyük hovardalık yoktur. Doğalgazı olmadığı halde elektrik üretiminde doğalgazı fazla yoğunlukta olan başka ikinci ülke gösteremezsiniz'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Çağlayan, Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği Başkanı Ali Yalçın Tung'un katılımıyla kurdele kesimi gerçekleştirildi.
Çağlayan, fuardaki stantları da ziyaret etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.