SON DAKİKA
Hava Durumu

Alaton: Hükümet otomotive teşvik vererek hata yapıyor

Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, hükümetin otomotiv sektörüne teşvik vererek yanlış yaptığını vurguladı. İshak Alato

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2013 16:52
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2013 17:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, hükümetin otomotiv sektörüne teşvik vererek yanlış yaptığını vurguladı. İshak Alaton, “Artık tüm dünyada otomotiv sanayii bitti. Bunun yerine beyin gücüne dayanan alanlara yatırım yapılması gerekiyor.” dedi. 



Alaton, Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) tarafından tertip edilen sohbet toplantısında deneyimlerini aktardı.


Toplantıda yatırımlar ile ilgili fikirlerini açıklayan Alaton, şu aşamada dünyanın yükte hafif, pahada ağır alanlara yöneldiğini dillendirdi. Yeni ve ileri tekniklere dayalı üretimin öne çıktığını kaydetti.

Fütürizm ile yakından ilgilendiğini anlatan Alaton, şunları belirtti:


“2050’de artık insanlar otomobil kullanamayacak. Çünkü insan nüfusu 9,5 milyara çıkacak. Bu dönemde otomotiv sektörünün desteklenmesini doğru bulmuyorum. Gelecekte en çok hayat kalitesi öne çıkacak. İnsan ömrü uzayacak. O nedenle ben genç girişimcilerin sıhhat sektörüne yatırım yapmaları gerektiğine kanaat getiriyorum. Biz bu konuda adımlarımızı attık. Stent, balon gibi kalp tedavisine yönelik üretim yapan Alvi Medica’ya ortak olduk. Avrupa ülkeleri, ABD de dâhil birçok ülkeye Çatalca’dan ihracat yapıyoruz.”

Girişimcilere sıhhat sektörünün dışında enerji ve gıda alanlarına da yatırım yapmayı öneren İshak Alaton, enerji ihtiyacının yüzde 95, gıda ihtiyacının da yüzde 50 artacağını bildirdi.


Alaton, ortağı Üzeyir Garih ile 40 sene evvel Alarko’yu halka açtığına; böylece topluma olan sorumluluğunu yerine getirdiğine temas etti.


Alaton, halka açılarak profesyonel bir yönetim anlayışına yöneldiklerine işaret ederken, “Patronların çocuklarını kovmaları mümkün değil. Bu nedenle çocuklar ile profesyoneller yarıştırılmamalı. Çünkü bu durumdan en çok şirket yara alır. Uzman yönetimin öneminin bilincine vardık. Çünkü insanlar fanidir, fakat şirketler ölümsüzdür. İsveç’te 800 senelik şirketler var. Türkiye’de de böyle firmalar olmalı.” ifadelerini kullandı.


“DAS CAPITAL’İ DE OKUDUM, CHP SOSYAL DEMOKRAT DEĞİL “

Siyasete de değinen Alarko Yönetim Kurulu Başkanı, hep sosyal demokrasiyi savunduğundan; CHP’nin bu fikirle ilgisi bulunmadığından söz etti.



Hakiki sosyal demokrasiyi halka anlatamadığından yakınan İshak Alaton, “ Ben Das Capital’i de okudum. Karl Marks’ın sermayeye karşı saygın bir bakışı var. Hâlbuki girişimciler ile bizim sosyalistler ne yazık ki bir araya gelemedi. İsveç’te sermaye ile emeğin el ele olduğunu gördüm. Sermayedarlar üreticilerin konforuna önem vermek durumunda. Biz bu anlayışla elemanlarımıza baktık. Bu nedenle şirketimizde hiçbir zaman grev tehdidi bile olmadı.” dedi.


BÜYÜKANIT VE BAŞBUĞ PAŞALARDAN ZILGIT YEDİM

Türk Silahlı Kuvvetler’in milyarlarca dolarlık harcamalarının toplumdan saklanmasını kanayan yara olarak değerlendiren Alaton, şöyle devam etti:

“İngiltere gibi bir ülke asker sayısını 102 binden 80 bine indirirken, Türkiye’nin 720 bin askerde kalmasını yanlış buluyorum. TESEV raporlarında sivil toplumun askeri harcamaları denetlemeyebilmesi gerektiğini dillendirdik. Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ paşalardan zılgıt yedik. Türkiye’de bir şeyler değişmiş olmalı ki sonuncu paşamızdan bir ses çıkmadı.”

İshak Alaton Güneydoğu’da savaşı bitirmeye yönelik adımların yanında olduğunu ancak prosesin gerektiği kadar şeffaf yürütülmediğini savundu.

Toplantı sonunda GYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Burcu Akdarı Toprak Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton’a teşekkür plaketi verdi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.