SON DAKİKA
Hava Durumu

Albayrak: 'Türk lirasını güçlendirecek adımlar atıyoruz'

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: "Yaşadığımız sürecin tüm kurumlarımızla sürekli

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2018 12:17
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2018 13:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Albayrak: 'Türk lirasını güçlendirecek adımlar atıyoruz'
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: "Yaşadığımız sürecin tüm kurumlarımızla sürekli teyakkuzda olmamız gereken bir süreç olduğunu unutmamalıyız." dedi. Yaşanan her gelişmede ekonomide dalgalanmalar olmaması için çok kısa, kısa, orta ve uzun vadeli aksiyon planlarını hayata geçirmek zorundayız. Türk liramızı güçlendirecek adımları atmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Birlikte Kazanacağız: KOBİ Destek Kredisi Tanıtımı"nı gerçekleştirdi. Tanıtım toplantısında konuşan Albayrak, bu program için “Birlikte Kazanacağız” ismini slogan olarak seçilmesini önemli bulduğunu belirterek, "Özellikle temmuz ayında başlayan, ağustos ayında zirveye çıkan, Türkiye’yi, milletin refahını hedef alan ekonomik saldırılar karşısında 'sonunda kazanacağız' dedik." ifadesini kullandı. Ortaya koydukları bu ideal, bu mücadelede tüm kurumlar, STK’lar, reel sektör ve özellikle bankaların dayanışma içerisinde olduğunu belirten Albayrak, şunları kaydetti:


“Bankalarımız Türkiye bankacılık tarihinde olmadığı kadar güçlü dayanışma içerisinde, bir kez daha takdir ediyorum. Bütün bu paydaşlardan önemlisi milletimizin destek vermesiyle dünyaya çok güçlü bir birliktelik fotoğrafı sunuyoruz. Ülkemize karşı başlatılan girişimin, çok net ifade ediyorum, farkındayız. Bugün itibarıyla karşı karşıya kaldığımız bu sınamadan çok daha güçlü şekilde çıkmak için Türkiye olarak kenetleniyoruz. Rasyonel politika ve stratejilerle, ortak akıl ve sağduyu ile elimizi taşın altına koyarak Türkiye’yi çok daha güçlü bir ekonomiye kavuşturmanın en büyük arzusu içerisindeyiz. Zayıflıklarımızın da, güçlü yanlarımızın da farkındayız. Atmamız gereken adımları çok ama çok iyi biliyoruz.”


Albayrak, Arjantin’deki gelişmelere dikkati çekerek, Türkiye’nin ekonomik dinamikleriyle diğer ülkelerden ayrıştığını söyledi. Bu süreçte doğru planlama, politika ve uygulamalarla arzu ettikleri güçlü Türkiye ekonomisine kavuşulacağından hiç kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini ifade eden Albayrak, “Bunun için ekonomide büyük bir değişim sürecini başlattık. Ekonomik dengelenme, sürdürülebilir ve sağlıklı büyüme ve daha adaletli paylaşım sacayağı üzerine inşa ettiğimiz Yeni Ekonomi Yaklaşımı'mızla birlikte bu değişimi önümüzdeki 5 yıllık süreçte göreceğiz.” dedi.



“Çok güzel bir yıl sonu bilançosu bizi beklemekte”

Berat Albayrak, hiç olmadığı kadar güçlü bir mali disiplin politikası süreciyle alakalı adımları atmaya başladıklarını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Etkin mali politikalarla enflasyonla mücadeleyi önceliyeceğimizi ifade ettik. Kamu kaynaklarını Yeni Ekonomi Yaklaşımı'mız çerçevesinde teknoloji yönetimi, cari açığı düşürme ve ihracatı artırma hedeflerine yönelik stratejilerle kanalize edeceğiz. Kamuda başlattığımız tasarruf sürecini güçlü ve etkin şekilde sürdüreceğiz. Tasarruf rakamları, gelir artırıcı tedbirleri ifade ettik. Bu yıl mali ve bütçe disiplini anlamında birilerinin söylediğinin aksine çok güzel bir yıl sonu bilançosu bizi beklemekte. Aldığımız ilk rakamlarda, tasarruflarda bunun sinyalleri geliyor. Dünyada finansal daralmanın yaşandığı bu dönemde ekonomimizin en temel mücadele alanları olan cari açık ve enflasyonla mücadelede başarıya ulaşmak istiyorsak artık kaynak verimliliğinden de taviz vermeyeceğiz.


Tasarruf ve verimlilik bilincini kamu öncülüğünde bir kültür haline getireceğiz. Bu anlamda samimiyetle şunu ifade ediyorum; Türkiye’nin başında çok kararlı bir irade var. Atacağımız adımları ve alacağımız kararları eylül ayı içerisinde OVP’de göreceksiniz. Enflasyonla ve cari açıkla ve bunun yanında az önce saydığım hedefler sadece Hazine ve Maliye Bakanlığı üzerinde değil, ekonominin tüm alanlarında tarımdan sanayiye, ulaştırmadan sağlığa kadar tüm temel hedefler bu paydaşların sorumluluğunda olacak. 'Birlikte kazanacağız' derken kazanmak için verilecek mücadelede topyekun aynı hedefler etrafında kenetlenmekten bahsediyoruz.”



“7/24 teyakkuzdayız, 7/24 sahadayız”

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, “Ekonomimiz için ortaya koyduğumuz hedeflere odaklanırken, yaşadığımız sürecin tüm kurumlarımızla sürekli teyakkuzda olmamız gereken bir süreç olduğunu unutmamamız gerekiyor.” dedi. Dün 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın resmi tatil olduğunu anımsatan Albayrak, “Dün Türkiye’de resmi tatildi. Piyasalar kapalı mı? Biz öyle zannediyoruz. Londra uyumuyor. Londra uyumuyorsa dün biz de uyumadık. 7/24 teyakkuzdayız, 7/24 sahadayız. Yaşanan her gelişmede ekonomimizde dalgalanmalar olmaması için güçlü refleksler geliştirmek, kısa, orta ve uzun vadeli aksiyon planlarını hayata geçirmek zorundayız.” diye konuştu.



"Reyting şirketleri bankalarımızla ilgili karamsar bir tablo oluşturmak için gayrete girdiler"

Tanıtım toplantısında konuşan Albayrak, son dönemde yaşanılan süreçte bankaları ve reel sektörü kurdaki dalgalanmaların vereceği etkilerden korumak için bazı adımlar attıklarını kaydetti. Reel sektörün borçlarının yapılandırılması noktasında bankalara destek verdiklerini BDDK, kurumlar özelinde çok daha hızlı refleksler geliştirmek için adımlar atmaktan çekinmediklerini ifade eden Albayrak, şunları söyledi: “Bu süreçte hem bankalarımızın hem de reel sektörümüzün arkasında olacağımızı güçlü şekilde ifade ettik. Çok sağlam bir bankacılık sektörüne sahip olmamızın bu süreçte en önemli güçlü yanımız olduğunu biliyoruz. Bizim bildiğimiz kadar birileri de biliyor. Bundan dolayı kur ataklarının hemen ardından dünyada örneği olmayan biçimde devreye giren reyting şirketleri var ya bu arkadaşlar, bankalarımızla ilgili karamsar bir tablo oluşturmak için yoğun bir gayrete girdiler.


Bugün Türk bankaları sermaye yeterliliği, bilançoları, karlılık oranları ile Avrupa ve dünyadaki muadillerinin neredeyse tamamından çok daha güçlü bilançoya sahip. Bunu en iyi birileri de biliyor, biz de biliyoruz. İşte bu durum ortadayken net bir art niyet ile bankalarımızı hedef almaya çalışıyorlar. Ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar bankalarımız çok sağlam, güçlü bir şekilde, bizlerin de arkasında durduğu güçlü bir resimle yollarına emin adımlarla devam ediyorlar.” Albayrak, güçlü bir üretim ekonomisinin bu süreçte en büyük kazanım ve hedeflerimiz için en önemli çıpa olacağını net şekilde bildiklerini aktararak, reel sektörü sonuna kadar desteklediklerini her ortamda ifade ettiklerini anımsattı. 2 senedir bahsedildiği üzere Nefes Kredisi ile reel sektör için çok önemli bir destek mekanizması inisiyatifi alan TOBB’un KOBİ Destek Kredisi ile birlikte kazanma idealine güçlü bir omuz verdiğini vurgulayan Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Odalar ve borsalar mevduatlarını bahsi geçen 8 bankamıza yatıran, KOBi’lerimize üst limit noktasında 200 bin liraya kadar ayda yüzde 1,85 faiz ile 6 ay ödemesiz, 12 ay vade ve toplamda 18 ay vadeli yeni, güçlü bir kredi kullanım altyapısı oluşturulucak. 2-3 ayı geçmeyecek kısa bir süre içerisinde on binlerce KOBİ’miz bundan faydalanmış olacak. Bu önemli inisiyatif için bir kez daha reel sektörün içinden gelerek bakanlık görevini atom karınca gibi çalışarak ortaya koyan bakanımıza çok teşekkür ediyorum. TOBB, Bankalar Birliği başkanlarımıza ve tüm bankalarımıza, sektörümüzün ailesine teşekkür ediyorum.”



"Dolar ve TL mevduat hesaplarının stopaj oranlarını yeniden düzenliyoruz"

Albayrak, yaşanılan sürecin dünyaya da bir fotoğrafı net olarak gösterdiğine dikkati çekerek, “Siyasi saiklerle dünyada adeta bir cezalandırma silahına dönüştürülen dolar güvenilirliğini her geçen gün yitirmeye başladı. Yaptığımız tüm ziyaretler, yurt dışı, gittiğimiz muhataplar Avrupa başta olmak üzere… Hepsinde aynı tavır, söylem. Artık ülkeler bu duruma karşı birbirleriyle, üçüncü ülkelerle gümrük ve ticari iş birliği noktasında yeni ve farklı arayışlar içerisine giriyor. Doğrudan saldırılara karşı Türk liramızı koruyacak ve güçlendirecek adımları atmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.


Aksiyon planları çerçevesindeki atacakları adımlardan birine değinen Albayrak, şunları anlattı: “Özellikle milletimizin TL’mizi güçlendirmek için attığımız adımlara desteğini artırmak amacıyla bugün bir önemli aksiyonu daha devreye alıyoruz. Dolar ve TL mevduat hesaplarının stopaj oranlarını yeniden düzenliyoruz. TL cinsinden mevduat faizlerinde 6 aya kadar olan hesaplarda bin baz puanlık, yaklaşık yüzde 10, bir yıla kadar olan hesaplarda 900 baz puan yaklaşık yüzde 9, bir yıldan uzun vadeli olanlarda da yine bin baz puan yani yüzde 10’luk bir indirime gidiyoruz. Aynı benzer düşüşü katılım bankaları, katılım hesaplarında da gerçekleştireceğiz."


Albayrak, Türk lirasının gücünü artırmak için aksiyon adımlarını artırmaya devam edeceklerini belirterek, “Türk lirasına güvenen yatırımcıyı daha da fazla destekleyeceğiz ve teşvik edeceğiz. 2019 yılı çok daha güçlü, kararlı politikalarla önemli yapısal reform ve dönüşümlerin gerçekleştiği Türkiye’nin ekonomik göstergeleri açısından çok daha iyi bir yıl olacak.” dedi.







Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.