SON DAKİKA
Hava Durumu

Bahar yağmurları zeytini de vurdu

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2014 12:19
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2014 13:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bahar yağmurları zeytini de vurdu
(ÖZEL HABER) - ZEYTÝN HASADINA SÝNEK VURUÐU ENGELÝ TÜRKÝYE'NÝN EN ÖNEMLÝ ZEYTÝN ÜRETÝM MERKEZLERÝNDEN OLAN BURSA'NIN GEMLÝK ÝLÇESÝNDE ZEYTÝN HASADI BAÞLARKEN, ÜRETÝCÝYÝ SÝNEK VURUKLARI DÜÞÜNDÜRÜYOR SÝNEK VURUÐU SEBEBÝYLE YER YER YÜZDE 30'LARA VARAN VERÝM KAYBI YÜZÜNDEN SIKINTI ÇEKEN ÜRETÝCÝ, BU SENE GEÇEN SENEYE GÖRE AYNI VERÝMÝ BEKLEMÝYOR ÜRETÝCÝ ABDULLAH ÖZGÜN: Marmarabirlik 2014-2015 iş yılı ürün alım kampanyasının ilk startını verdi. Kooperatiflere bağlı ortaklardan alınmaya başlayan rekolte beyannamesi 24 Eylül ile 24 Ekim tarihlerini kapsıyor. Bu sürede taahhütte bulunmayan ortaklardan, Birlik Ana Sözleşmesi gereği ürün alımı yapılmayacağı vurgulanırken, alımlarda ve kampanya döneminde geçtiğimiz bahar aylarında özellikle Marmara bölgesinde zeytin üreticisini vuran uzun süreli yağışlar nedeniyle yaşanan rekolte düşüşünün de etkili olması tahmin ediliyor.

ÜRÜN KAYBI YAŞANDIMarmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 2014-2015 iş yılı ürün alım dönemini ortakların teslim edeceği zeytin miktarını belirten rekolte beyannamelerini toplamaya başlayarak açtıklarını söyledi. 24 Eylül’de başlayan ve 25 Ekim tarihinde sona erecek olan beyanname alımlarının devam ettiğini söyleyen Başkan Asa “Maalesef kampanya dönemine biraz sıkıntılı giriyoruz. Zira sektörde daha önce de yaptığımız açıklamalar üzerine görüyoruz ki bahar aylarında Marmara Bölgesi’nde etkili olan olumsuz hava koşullarının sıkıntıları mevcut” dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “Olumsuz hava şartları zeytinin tam da çiçeklenme dönemine denk geldi. Dolayısıyla uzun süreli yağış, şiddetli fırtına ve dolu çiçeklerin çürümesine yol açtı. İznik, Orhangazi, Gemlik ve Mudanya bölgelerindeki zeytin üreticileri ciddi anlamda etkilendi. O dönemde sektörde ciddi bir rekolte düşüşünün yaşanacağını da söyledik. Şimdi bir önceki yıllara göre Orhangazi ve İznik bölgemizde yüzde 80’lere varan, Gemlik ve Mudanya’da ise yüzde 50’leri bulan bir rekolte düşüşü ile karşı karşıya kaldığımızı ortak üreticilerimiz adına üzülerek ifade etmeliyim”.

ÜRÜN TESLİM EDEMEYECEK ORTAKLAR UYARILDI

Olumsuz hava koşullarından dolayı ürününde kayıp yaşayan ortakları da uyaran Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa” 2014 yılı Ocak-Şubat aylarında ortaklarımızın almış oldukları ayni ve nakdi kredinin geri dönüşümünde rekolte beyanı alımından sonra borçlarının ertelenmesi konusunda değerlendirme yapılacak olup, kesinlikle mağdur edilmeyeceklerini de belirtmeliyim” dedi. .Ayrıca bu sürede ürün tesliminde bulunamayacak olan ortakları ilçelerindeki Tarım İlçe Müdürlüklerine başvurmaları konusunda da uyaran Başkan Asa konuşmasını şöyle tamamladı: "Durumlarını raporlandırmaları gerekiyor.Aldıkları bu raporları bağlı bulundukları kooperatiflerine teslim etmeleri halinde ise bir sonraki yılda ortaya çıkacak uygulamalardan muaf tutulacaklardır.Konuyla ilgili gerekli bilgileri ortaklarımız kooperatiflerinden ayrıntılı olarak alabilirler.Yine 11.04.2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 6455 sayılı kanun ve 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği hakkındaki ana sözleşme değişikliği kapsamında ortaklarımızın ortaklık sermaye paylarının ödemekle yükümlü olduğu kalan kısmı 20 yıla taksitlendirilmekte olup hiçbir şekilde ek ödeme yükümlülüğü talep edilmemekle beraber ortaklık yenilemesi de yapılmamaktadır. 2014-2015 ürün alım kampanyasının kooperatiflerimize, Marmarabirlik’e ve sektöre hayırlı uğurlu olmasını dilerim”.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.