SON DAKİKA
Hava Durumu

Bakan Elitaş: 'Hedefimiz yeni pazarlar'

Ekonomi Bakanı Elitaş, Rusya ile yaşanan gelişmelerin ardından alternatif pazarları araştırdıklarını belirterek, "2016 yılı hedefimiz yeni paza

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2016 15:53
Haber Güncellenme Tarihi: 25.02.2016 16:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bakan Elitaş: 'Hedefimiz yeni pazarlar'
Ekonomi Bakanı Elitaş, Rusya ile yaşanan gelişmelerin ardından alternatif pazarları araştırdıklarını belirterek, "2016 yılı hedefimiz yeni pazarlar bulmak" dedi.
 

 

Elitaş, Bakanlıkta düzenlenen "2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı Koordinasyon Kurulu 4'üncü Toplantısı"nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye'nin Rusya ile geçen yıl 1 Ocak-30 Kasım tarihleri arasındaki ticaret hacminde yüzde 40'lık daralma olduğuna işaret eden Elitaş, "Bu bir aylık süre içerisinde yani 2015'in son ayındaki dönemde yüzde 50'yi biraz aşan bir şekilde daralma ortaya çıktı. Biz bu gelişmeleri gördük. Alternatif pazarları araştırmak için gayretler gösterdik ve bunun neticesini de aldık. 2016 yılından itibaren yeni pazarlarla bu ihracat potansiyelimizi götürebilmek, yeni pazarlar bulmak için gayretler gösteriyoruz." dedi. Elitaş, Türkiye'nin geçen yıl ihracatının miktar cinsinden yüzde 2 arttığını ancak dolar paritesinin avroya karşı yüzde 19 civarında değerlenmesi nedeniyle parite etkisinden dolayı 13 milyar dolara yakın ihracatın, parasal noksanlığının söz konusu olduğunu ifade etti. İthalatta da yüzde 14 civarında parite etkisi yaşandığını anlatan Elitaş "2016 yılı hedefimiz yeni pazarlar bulup ortaya çıkarmak" dedi. Küresel gelişmeler ışığında Türkiye'nin "B" planının olup olmadığının sorulmasına karşılık Elitaş, Dünya Bankası ve IMF gibi kuruluşların dünyadaki büyüme potansiyellerini negatif yönde revize ettiğine buna karşın Türkiye'nin büyüme potansiyelini pozitif yönde revize ettiğine dikkati çekti. Elitaş, "İstikrar oluştuğunda, emtia fiyatları durağanlaştığında, parite etkisi de minimize olduğu takdirde 2016 yılında 155,5 milyar dolarlık (ihracat) hedefimize ulaşacağımızı ümit ediyorum" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.