SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa -17yi gördü, ağaçlar yandı

BURSADA HAVA SICAKLIĞI EKSİ 17 DERECEYİ GÖRDÜ ZEYTİN VE MEYVE AĞAÇLARI YANDI (BURAK TÜRKER - MEHMET FARUK BEHDİOĞLU/BURSA-İHA)

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2016 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 24.02.2016 12:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa -17yi gördü, ağaçlar yandı
Bursa'da hava sıcaklığının ocak ayında eksi 17 dereceye düşmesiyle on binlerce zeytin ve meyve ağacı yandı.
 

 

Geçen sene rekolte azlığından dolayı ikiyi katlanan zeytin yağı fiyatları bu yıl zeytin ağaçlarının yanmasıyla daha da artacağa benziyor. Bursa’da bu zamana kadar eksi 17 derece soğuk görülmediğini belirten köylüler, ağaçların yandığını söyledi. Osmangazi ilçesinin köylerinde on binlerce zeytin ve meyve ağacı dondan yanarken, sofralık zeytin üretim merkezi Mudanya, Gemlik ve Karacabey’de de büyük zarar olduğu belirtildi. Zeytin ağaçlarının yanmasıyla birlikte geçen yıl rekolte kaybı yüzünden fiyatları bir misli artan zeytin yağının bu sene daha da pahalanması bekleniyor.

 

FİYATLARI ETKİLEYECEK

Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim, “Ocak ayının ilk günlerinde hava sıcaklığının eksi 10 derecenin altına düşmesi bahçelere büyük zarar verdi. Bahçelerde yaptığımız incelemelerde ağaçların kısım kısım yanmış olduğunu belirledik. Bahçelerdeki zararı önümüzdeki günlerde havaların ısınmasıyla daha da net göreceğiz. Zeytin ağaçlarındaki hasarın Mudanya bölgesinde daha da çok olduğunu duyduk. Zeytin ağaçlarındaki zararın önümüzdeki yıllarda rekolte azlığından dolayı zeytin ve zeytin yağı fiyatlarını etkileyeceğini düşünüyoruz. Aşırı soğuktan dolayı ağaçlarda kuruma var. Bu yıl mahsul alamayacağız. Önümüzdeki yıl da ağaçlardan ürün alamayacağız. En az 3 yıl bu ağaçlardan mahsul alamayacağımızı düşünüyorum. Hasar gören ağaçlar budamayla temizlenecek. Yeni sürgünler oluşmasını sağlayacağız. Osmangazi ilçesinde 14 köyümüz dondan etkilendi. Mudanya ve Karacabey ilçesindeki üreticilerle de hasarın büyük olduğu bilgisini aldık. Zeytin rekoltesi düşünce zeytin yağı fiyatları da artacak. Zeytinin yanı sıra şeftali bahçelerinde de zarar büyük. Meyve gözlerinin donduğunu ve döküldüğünü tespit ettik. Bu durumun şeftali ve nektarinde de sıkıntıya yol açmasını bekliyoruz” dedi. (İHA)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.