SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'nın Alara'sına Tekfen'den yatırım

Bursa markası Alara Fidan ve Alanar Meyve’nin yüzde 90 hissesini satın alan Tekfen Holding, her iki firmaya 2018-2020 yılları arasında yeni tesi

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2018 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2018 13:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa'nın Alara'sına Tekfen'den yatırım
Bursa markası Alara Fidan ve Alanar Meyve’nin yüzde 90 hissesini satın alan Tekfen Holding, her iki firmaya 2018-2020 yılları arasında yeni tesis kurulumu, bahçe ve makine alımlarıyla toplam yaklaşık 160 milyon liralık yeni yatırım yapacak.

 

Canan GÜLEÇ

 

Tekfen Grubu, yeni yılın ilk satın alım kararını tarım yatırımdan yana kullanarak Bursa’nın önemli meyve üreticisi Alanar Meyve ile Alara Fidan'ın yüzde 90'ını yaklaşık 50 milyon TL bedelle bünyesine dahil etti. Türkiye’nin en büyük meyve üreticisi ve ihracatçısı durumundaki Alanar Meyve ve kardeş şirketi Alara Fidan’ın yüzde 90'ı, 49,6 milyon TL bedelle Tekfen Holding grup şirketlerinden Tekfen Tarımsal Araştırma Üretim ve Pazarlama AŞ tarafından satın alındı. Rekabet Kurulu’nun onayı sonrasında gerçekleştirilecek olan hisse devri ardından her iki şirketin de kurucusu ve yönetici durumundaki Yavuz Taner ise yüzde 10’luk hissesi ile deneyimlerini Tekfen’e aktarmaya devam edecek.

160 MİLYON LİRALIK YATIRIM YAPILACAK

Tekfen Holding, hisse devri sonrasında her iki şirkete de makine ekipmanlarının güçlendirilmesi ve yeni ekim alanlarının alınması olarak toplam yaklaşık 160 milyon liralık yatırım yapacak. Toros Tarım markasıyla 40 yıldır gübre, tohum, fide ve fidan olmak üzere tarımda söz sahibi olan Tekfen Grubu, Alara ve Alanar ile üretim alanında da yeni bir vizyon kazanmış oldu. Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, Alara ve Alanar’ı uzun süredir takip ettiklerini belirterek, “Yarının dünyasında her zamankinden daha büyük önem kazanacak olan tarımsal üretime, kurumsal disiplin ve finansman gücü ile daha fazla verimlilik kazandırmanın, salt ticari bir hedefin ötesinde, Tekfen'e yakışan önemli bir sorumluluk olduğuna inanıyorum.” dedi.

BAHÇELER BÜYÜYECEK, İHRACAT ARTACAK

Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, Alanar’ın ihracata damga vuran kiraz fidanlarının Toros Tarım tarafından hazırlandığını ve zaten iki kurumun tanışıklıklarının yeni olmadığını hatırlatarak şunları söyledi: “Yıllardır faaliyet gösterdiği pazarlarda, ürünlerinin kalitesi konusundaki titizliği, zamanında teslimata verdiği önem ile bilinen Alanar'ı Avrupa'da olduğu gibi Çin ve Uzak Doğu piyasasında da büyük bir oyuncu haline getireceğiz. Yıllık 500 milyon dolar kiraz ithalatı yapan Çin, sadece  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izin verdiği firma ve tesislerden ithalat yapıyor. Bu izne sahip 9 firmadan biri olan Alanar Meyve, aynı zamanda ithalat iznine sahip firmaların sahip olduğu 13 tesisten 2’sinin de sahibi. Çin'in Xi’an kentinden başlayan demir İpek Yolu'nun ulaşım maliyetlerini düşürmesi ile bu pazarların Alanar Meyve’nin toplam ihracatının yarısını oluşturmasını amaçlıyoruz. Ayrıca, ürün tedarikinde mevsimsel kısıtları bertaraf etmek ve dolayısıyla satışları yılın tamamına yaymak için Güney Amerika, Hindistan, Özbekistan, Güney Afrika ve Peru gibi pazarlarda da üreticilerle ticari ilişkiler geliştirmek hedeflerimiz arasında.” Satın almanın ardından, 3 bin 600 dekar büyüklüğündeki bahçelere 6 bin dekar daha eklenerek, 2028 yılında da toplam cironun 800 milyon TL mertebesine çıkması için çalışılacağını anlatan Gigin, 2017‘de 3 bin ton olan üretim kapasitesinin ise 2028’de 15 bin tona ulaşmasını, üreticilerden tedarik edilecek 20 bin tonla toplam 35 bin ton ihracat hedeflediklerini belirtti.

“TEKFEN ÜRETECEK, TÜRKİYE KAZANACAK”

Alara ve Alanar şirketlerinin kurucusu ve satış sonrası da yüzde 10 ortağı olan Yavuz Taner, Tekfen’e devir sonrasında da sektör deneyimlerini aktarmaya devam edeceğini anlattı. Türkiye'nin meyve üretiminde son 10 yıldır önemli artışlar olduğunu hatırlatan Taner, Alanar’da Ar-Ge çalışmaları neticesinde, 65 çeşit kiraz üzerinde çalıştıklarını ve 35 gün muhafaza edilip 10 gün raf ömrünü koruyan en dayanıklı ürünü bulduklarını söyledi. Taner,  Tekfen çatısı altında çalışmaların daha da artış kaydedeceğini bvelirterek şöyle konuştu: “Hong Kong başta olmak üzere Uzakdoğu pazarındaki hızlı gelişmemizi Çin’e doğrudan ihracat ile sürdürmek istiyoruz. Özellikle demir İpek Yolu’nun faaliyete tam olarak girmesi ile Çin ve Uzakdoğu piyasası, Türkiye için önemli pazarlarından biri haline gelecek. Bu potansiyel, bizi yatırımları artırmak üzere motive ediyordu. Bu atılımı en doğru şekilde Tekfen Grubu çatısı altında yapacağımıza inandık. Satın alma sonrasında kazanan Türkiye tarımı olacak."

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.