SON DAKİKA
Hava Durumu

Çatılara güneş paneli önerisi

ENVERDER Bursa Şubesi başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, geçen ay yürürlüğe giren lisanssız elektrik üretim yönetmeliğinin ülkemizdeki yenile

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2013 15:58
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2013 16:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
ENVERDER Bursa Şubesi başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, geçen ay yürürlüğe giren lisanssız elektrik üretim yönetmeliğinin ülkemizdeki yenilenebilir enerji üretimini arttıracağını söyledi. 


Giderek artan enerji talebine dikkati çekerek üretim çeşitlendirilmesi yapılması gerektiğini ifade eden Dr. Uysal “Ülkemizdeki güneş potansiyelinin değerlendirilmesinde maalesef istenilen performansı gösteremedik. Güney şehirlerimizin çatıları üzerinde yapacağımız sistemler ile önemli bir enerji üretimi sağlayabilirdik. Avrupa ülkeleri güneş için Afrika’ya açılırken bizler tepemizdeki güneşe sırtımızı dönüyoruz, güneşe sırtımızı dönmeyelim” dedi.
Bursa’daki OSB’ler üzerine yaptıkları analize dikkat çeken Dr. Uysal,  toplam 10 milyon metrekare olan çatıların dörtte birisinin bu maksatla kullanılabilmesi durumunda 5.500 GWh’lik elektrik üretiminin mümkün olabileceğini dile getirdi. Böyle bir çalışmanın 2.500 MW’lık bir güneş tarlası kurulması anlamına geldiğini, bunun tahmini maliyetinin 25 milyon TL olacağını söyleyen Dr. Uysal, “Bu yatırım için Enerji Bakanlığı ve Avrupa Birliği desteklerinden de istifade edilebilir. Bursa’daki bütün OSB’lerin aylık ortalama tüketimi 85.000 MWh’a ulaşıyor. Bu şekilde hem bölgede üretilen karbondioksiti azaltma hem de ekonomiye katkı sağlamak mümkündür” şeklinde belirtti.
“Bursa’nın güneş görünürlüğü güney illerine göre daha az olmasına karşılık, Almanya gibi Kuzey Avrupa ülkelerinden daha fazladır” diyen ENVERDER Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, “Almanya güneşten 26.000 MW’lık bir kapasiteye sahip olup 2020 yılında toplam enerji üretiminin yüzde 20’sini güneşten elde etmenin hesaplarını yapıyor. ENVERDER’in bu çalışması sanayi çatılarının da artık bir kazanç kapısı olabileceğini göstermiştir” diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.