SON DAKİKA
Hava Durumu

Çeyrek altındaki artış kuyumcuları zora soktu

Çeyrek altın fiyatının, son günlerde yurt dışı piyasaların da etkisiyle 200 liranın üz

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2016 11:52
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2016 12:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Çeyrek altındaki artış kuyumcuları zora soktu
Çeyrek altın fiyatının, son günlerde yurt dışı piyasaların da etkisiyle 200 liranın üzerine çıkması, kuyumcuların işlerini azalttı.





Balıkesir Kuyumcular ve Sarraflar Derneği İkinci Başkanı İrfan Günsay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çeyrek altının yılbaşında 170 lira civarında satıldığını hatırlattı.

Çeyrek altın fiyatının yılbaşından bu yana 30 lira artarak, 200 liranın üzerine çıktığına işaret eden Günsay, yılın ilk günlerinde satışlarının bugüne göre daha iyi olduğunu söyledi.

Alım-satım arasındaki farka rağmen 5,5 aylık süreçte, "güvenli liman"a yatırım yapanların yüzünün güldüğünü belirten Günsay, şunları kaydetti:

"Bu sıralar vatandaşlar altını satmaya çalışıyor. Biz de mağdur etmemek için bir kısmını almaya çalışıyoruz. Aslında sezon itibarıyla bizim altın satma dönemimiz, ancak bu fiyatlarda alıcı çok azaldı. Alacak olanlar 5 altın yerine 1 ya da 2 altın alıyor. Düğün sezonundayız ve takı olarak çeyrek altının yerini, gram altın ya da 50 dolar ve 20 avro aldı. Bu durum biz kuyumcuları sıkıntıya sokuyor. Altın bu sıralar düşecek gibi görünmüyor halen yükselme eğilimi var. Alan az satan çok."

 Altın yerine para takılıyor

Eskişehir Kuyumcular Odası Başkanı Ercan Arıyürek de dünyadaki ekonomik krizin vatandaşları, güvenli liman olan altına yönelttiğini söyledi.

Altına yatırım yapan kişilerin doğru yaptığını ve kazandığını aktaran Arıyürek, şöyle konuştu:

"Geçen hafta Dünya Altın Konseyi'nin yaptığı açıklamada, 2016 yılının ilk çeyreği en yüksek ikinci konumuna gelmişti. Geçen hafta ABD'deki işsizlik başvurularının bir yılın en yüksek oranına çıkması altını yükselten sebeplerden birisi. Ocak ayından bugüne altında yüzde 20 civarında artış gerçekleşti. Bu çok yüksek bir oran. Bu sene altın fiyatlarının çok aşağı inmeyeceğini söyleyebilirim."

Kütahya Kuyumcular Odası Başkanı Ali Eğce de özellikle düğünlerin arttığı bugünlerde vatandaşların, hediye olarak çeyrek altın yerine para takmaya yöneldiğini ifade etti.

Kuyumcu esnafı olarak altın fiyatlarının düşmesinden yana olduklarını, yüksek fiyatların tüketiciler kadar kendilerini de olumsuz etkilediğini anlatan Eğce, "Gram altın satışı bile azaldı. Gram altın yerine 100 lira takıyorlar. Şu anda zorunluluk dışında altın alışverişi maalesef yok." dedi.

Çanakkale Kuyumcular Odası Başkanı Atanur Ülker ise küçük altının fiyatının ocak ayından bu yana 30 lira civarında artış gösterdiğini, bunun da yaklaşık yüzde 18'lik bir yükseliş anlamına geldiğini söyledi.

Altında bu yıl rekor üzerine rekor kırıldığını ifade eden Ülker, "Çeyrek altın, düğünlerde genç çiftlere maddi destek sağlamak için verilen bir hediye. Maalesef düğünler başlamasına rağmen kişilerin satın alma güçleri azaldığından satışlarımız ciddi derecede düştü. Fiyat artışı, satışımıza eksi olarak yansıyor." diye konuştu.

Şu anda 122 lira civarında seyreden altının gram fiyatında düşüş beklenmediğini de dile getiren Ülker, "Bu bizim için daha zor. Çünkü satış beklediğimiz bu dönem içinde fiyatların yüksekliğinden dolayı satış yapmamız biraz zorlaşacak." ifadesini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.