SON DAKİKA
Hava Durumu

Cömert: 'İstihdamda ikinci sıradayız'

  -Batuhan Yorulmaz MÜSİAD Bursa Şubesi Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Fikret Ruh

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2017 18:04
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2017 20:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Cömert: 'İstihdamda ikinci sıradayız'
 

-Batuhan Yorulmaz

MÜSİAD Bursa Şubesi Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Fikret Ruhi Cömert, Lojistik Sektör Kurulu Toplantısında, Türkiye’deki lojistik sektörünün en fazla istihdam sağlayan 2’inci sektör olduğunu belirtti.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Lojistik Sektör Kurulu Toplantısı, Dernek Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya; MÜSİAD Bursa Şubesi Sektör Kurulları Başkanı Murat Demir, Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Fikret Ruhi Cömert, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri ve sektör temsilcileri katıldı.

“LOJİSTİK SEKTÖRÜ SAHİPSİZ”

Toplantıda sektörün sorunları hakkında bakanlık yetkililerine bilgilendirmede bulunan MÜSİAD Bursa Şubesi Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Fikret Ruhi Cömert, özellikle antreponun vergilendirilmesi, vergi uygulamaları, rekabet ve döviz konularında çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getirerek “Türkiye’de en fazla istihdam sağlayan 2’inci sektör konumundayız.160 ülke arasında ise lojistik sektörü olarak 30’uncu sıradayız. Başta uluslararası taşımacılık ve gümrük olmak üzere dış kaynak kullanımının yüzde 50 olduğu varsayımıyla mevcut pazar büyüklüğü 50-55 milyar dolar olduğu söylenebilir. Ancak çok fazla sorunumuz var. Lojistik sektörü sahipsiz bırakılıyor.” dedi.  Sanayicilerin makine alımlarında teşvikler aldığını da belirten Cömert, “Sanayiciler teşviklerle makine alıyor. Alırken vergisini ödüyor ve ömür boyu kullanıyor. Ama biz her sene ÖTV ödüyoruz.” diye konuştu.

“CEMT VE UBAK BELGELERİ İÇİN AYLARCA BEKLİYORUZ”

Cömert konuşmasının devamında CEMT ve UBAK belgeleri için aylarca beklediklerini belirterek “Bizler aylarca bekliyoruz. Ancak yabancı plakalı araçlar bu belgeleri hemen alıyor. Bizler beklerken bile masraf öderken onlar ödemiyor.” şeklinde konuştu.

480 YABANCI MENŞEİLİ FİRMA VAR

Cömert, lojistik alanında toplamda 3 bin firmanın faaliyette bulunduğunu ve bu firmaların bin 600’ünün ulusal ölçekte, bin 400’ünün de uluslararası ölçekte hizmet verdiğini dile getirdi. Sektörde yabancı sermayeli yaklaşık 480 firmanın faaliyette bulunduğunu belirten Fikret Ruhi Cömert, bu firmaların sektörden yüzde 30 pay aldığını hatırlattı.

SORUNLAR İLGİLİ MERCİLERE İLETİLECEK

Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Fikret Ruhi Cömert’in açıklamalarının ardından söz alan Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri de sorunların ve taleplerin daire başkanları ve hatta bakanlara iletileceğini dile getirdiler.

 

“ANTREPOLAR KDV REFORMUNA DAHİL EDİLEBİLİR”

Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Fikret Ruhi Cömert’in açıklamalarının ardından söz alan Gelir İdaresi Müdür Vekili Mustafa Ersan, antrepolar ile ilgili olarak KDV reform çalışması kapsamında sürecin içerisine dahil edilebileceğini belirterek, “Yabancı ülkelerdeki KDV- ÖTV belli bizimki belli bunu değiştiremeyiz. Kaldı ki şuan için meclis gündeminde böyle bir şey söz konusu değil. Antrepoların KDV  oranı le ilgili olarak bazı istisnalar mevcut. Satış ve depoda bekleme süreleri KDV’den istisna. Ayrıca yapılan bir KDV reform çalışması var. Bu çalışmada antrepoların da KDV reform sürecine girmesi söz konusu olabilir.” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.