SON DAKİKA
Hava Durumu

Doğalgazda indirim pazarlığı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'ın doğalgaz indirimine gitmemesine ilişkin olarak, "İran, 'al ya da öde'de bir yaklaşım g

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2012 15:26
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2012 16:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'ın doğalgaz indirimine gitmemesine ilişkin olarak, "İran, 'al ya da öde'de bir yaklaşım gösterdi ve indirim teklifi getirdi. Bu, beklenen bir indirim oranı değil. Biz, o oran oluşuncaya kadar tahkim sürecine devam etmeyi düşünüyoruz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrol Anonim Ortaklığı (TPAO) lokalinde '10. Yılda Türkiye'de Enerji' konulu kahvaltılı basın toplantısında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yıldız, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, 'altın ihracatındaki artışa ilişkin' sorusuna, Yıldız, "Petrol ve doğalgaz karşılığında ödememiz gereken bir rakam var. Altın üretiminde bizim toplam 80 ton civarında ithalatın oluşacağı ve yaklaşık 23-24 ton civarında da yerli üretimin oluşacağı bir dönemdeyiz şu anda. Bunu 35-36 tona çıkartmayla alakalı gayretlerimiz var. Yani Türkiye ithal ettiği altının hemen hemen yarıya yakını üretmeye çalışıyor. Önümüzdeki yıl bu rakamlara ulaşırız diye düşünüyoruz" cevabını verdi.

GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMLARI

Yıldız, bir soru üzerine, güneş enerjisinin Türkiye'nin büyümesine katkı koyacak yapı içerisinde yer almasını istediklerini belirterek, "Mütevazı rakamlarla mı girer yoksa daha ölçüde mi girer bunu zaman gösterecek. Ama biz yenilenebilir enerji kaynakları başlığı altında güneş enerjisinin gelişmesi için çalışıyoruz" dedi. Yıldız, 13.3 dolar cent üzerinden yapılan yaklaşımın doğru olduğunu söyleyerek, bunun özel sektörü bağlayıcı bir rakam olmadığını ifade etti. Yıldız, "Özel sektör ürettiği elektriği şu veya bu sebeple satamıyorsa finans sektörüne garanti vermek açısından, sen bunu bir yere satamıyorsan ben sana 10 yıl süreyle her yıl sözleşmesini yenilemek kaydıyla 13.3 dolar centten alırım demek bu. Bu alım garantisine hiç katılmayabilirler. Şu ana kadar bundan yararlanan firma sayısı çok ama çok az" şeklinde konuştu.

İRAN'IN DOĞALGAZ İNDİRİMİNE GİTMEMESİ
Yıldız, BOTAŞ'ın aldığı doğalgazın, Tüpraş'ın aldığı petrolün parasını Halkbank'a yatırdığını belirterek, "Dolar bazında aldığı hesapların karşılığında, zamanında ve bu alımların bedelini yatırmaktadır" dedi. İran'ın 'al ya da öde'de bir yaklaşım gösterdiğini ve indirim teklifi getirdiğini hatırlatan Yıldız, bunun beklenen bir indirim oranı olmadığını söyledi. Yıldız, "Biz o oran oluşuncaya kadar tahkim sürecine devam etmeyi düşünüyoruz. Eğer bize dediğimiz tarzda bir teklif gelirse bunu tekrar İranlı kardeşlerimizle değerlendirebileceğimizi söylememiz lazım" dedi.

İran'dan azaltılan petrol miktarının Libya, Suudi Arabistan gibi ülkelerden farklı ülkelerden de karşılanabileceğine işaret eden Yıldız, Dünya'da petrol arzıyla alakalı herhangi bir sıkıntının olmadığını ifade etti. Yıldız, Suudi Arabistan'tan petrol alımının devam ettiğini bildirdi.

İSKENDERUN AÇIKLARINDA PETROL ARAMA ÇALIŞMALARI

Şu ana kadar 11 firmanın müracaat etmesine rağmen ihaleye girmeyle alakalı bir talebin olmadığını belirten Yıldız, "Bizim ister özel sektör ister kamu eliyle böyle bir çalışmayı kesintiye uğratmadan devam ettireceğimizi bir kez daha söylemek isterim" dedi.

BOTAŞ'IN VERGİ BORCU
Yıldız, konuşmasında şunları kaydetti: "Para konusunda Mehmet Şimşek bir şey söylemişse doğru söylemiştir. Biz Maliye Bakanımıza her yönüyle güveniyoruz. Tabii ki dediği miktar kadar BOTAŞ'ın borcu vardır. Gerek gümrüklemeye gerekse vergi borçlarına dair. Hazinede yaptığımız toplantıda, biz minimum 5 buçuk milyarını 2013 yılında ödeyeceğimizi söyledik. Ama tamamını kapatmayla da alakalı çalışmamız vardır."

ÜÇÜNCÜ NÜKLEER SANTRAL

EİAŞ'ın nükleer güç santrallerine ortak olarak girebileceğini bildiren Yıldız, özel sektöre de her zaman kapıların açık olduğunu ifade etti. Yıldız, "Üçüncü nükleer santralin yeriyle alakalı, 9-10 tane alternatif arasından, bunun yerini Dünya'daki profesyonellerle beraber seçmek için bir çalışma başlattık. Biz, Fukuşima'dan dolayı kaybettiğimiz bir yılı üçüncü nükleer santralin yerini bilimsel bulgularla tespit edip, belirleyip onun müzakerelerini de yapmayı düşünüyoruz" dedi.

Yıldız, dünyada birincil enerji kaynaklarının hala kömür, petrol ve doğalgaz üzerinde gittiğini belirterek, yenilenebilir enerji kaynaklarında da çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yürütülecek bir çalışma ortaya konulmaya çalışıldığını bildirdi. Yıldız, Türkiye'de 2011 yılında ulaştırmadan, evsel kullanımına kadar enerjide 116 milyon ton eşdeğer petrole denk gelen bir kullanım oluştuğunu belirterek, 2023 yılı hedefinde 218 milyon ton eşdeğer petrole denk gelen bir enerji yapısının oluşturulacağını anlattı. Yıldız, Türkiye'nin elektrik enerjisi üretiminin 229 milyar kilovatsaate kadar ulaştığını ve Türkiye'nin tükettiğinden daha fazla enerjiyi üretebilecek bir yapıya ulaştığını söyledi.

"ENERJİ ÜRETİMİNDE KAMUNUN PAYI GİDEREK DÜŞTÜ"
Enerji üretiminde kamunun payının da giderek düştüğünü belirten Yıldız, 2002 yılında kurulu güçle yüzde 68 olan kamu payının bugün yüzde 46'lara kadar düştüğünü ve özel sektörün payının ise yüzde 54'lere çıktığını bildirdi. Yıldız, özel sektörün yeni kurduğu tesislerin kamunun elindeki 25-30 yıllık santrallerden daha yüksek olduğu için özel sektörün elektrik üretimindeki payının yüzde 61'lere çıktığını vurguladı. Türkiye'nin enerjide kurulu gücünün şu anda 55-56 bin Megavat (MW) civarında olduğunu bildiren Yıldız, halen 60 bin MW'lik realize edilmeyi bekleyen lisans müracaatı bulunduğunu da ifade etti. Yıldız, son 10 yılda elektrik üretiminden dağıtımına, iletimine kadar tüm enerji sektöründe 50 milyar dolar yatırım yapıldığını bildirerek, bunun yüzde 61'inin özel sektör eliyle gerçekleştirildiğini kaydetti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.