SON DAKİKA
Hava Durumu

'Dünyanın en fazla iş kazasında işçi kaybeden ülkesiyiz'

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Hala dünyanın en fazla, iş kazasında işçi kaybeden ülkesiyiz. Avrupa'da birinci, dünyada üçüncüy

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2014 18:16
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2014 19:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'Dünyanın en fazla iş kazasında işçi kaybeden ülkesiyiz'
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Hala dünyanın en fazla, iş kazasında işçi kaybeden ülkesiyiz. Avrupa'da birinci, dünyada üçüncüyüz. Bunu hak etmiyoruz, bu ülkenin çalışanları da hak etmiyor, bu ülkenin evlatları da bunu hak etmiyor." dedi.

Konfederasyona bağlı Hizmet-İş Bursa Şubesinin, Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Yemekhanesi'nde düzenlenen 8'inci Olağan Genel Kurulunda konuşan Arslan, geçmişini asla unutmayan, birlikte mücadele ettikleri insanları ihmal etmeyen bir anlayışı temsil ettiklerini ve farklı bir aile olduklarını söyledi. Bursa Şubesinin, sendikalarının en önemli şubelerinden biri olduğunu belirten Arslan, "Bursa'daki örgütlendiğimiz yıllar, HAK-İŞ ve Hizmet-İş sendikalarının daha kamuoyunda yeterince tanınmadığı, kabul edilmediği yıllara rastlıyor. Müthiş bir heyecan ve mücadeleyle bugünlere geldik. Bu mücadeleyi bugüne kadar getiren arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Kongremizin de hayırlı olmasını diliyorum" ifadesini kullandı. HAK-İŞ olarak her zaman mazlumlarla beraber bulunmak ve onun için de sendikayı büyütmek zorunda olduklarını ifade eden Arslan, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasını anımsattı.

Bu trajedinin, herkese büyük sorumluluklar hatırlattığını vurgulayan Arslan, şöyle konuştu: "Hayatlarının baharında ekmek parası için o karbonmonoksit zehirine muhatap olan gencecik çocukların yaşadıklarını biz hissedemezsek, onların acılarını duyamazsak, onların feryatlarına karşı duyarsız kalırsak inanın HAK-İŞ'li olmanın hiçbir anlamı olmuyor. Onun için tekrar ediyorum; biz de oradaki patron kadar, iş güvenliği tedbirlerini almamış veya eksik incelemiş müfettişlerine kadar, ne kadar sorumlu varsa biz de aynı şekilde sorumluyuz. Denilebilir ki 'HAK-İŞ orada örgütlü değil, sendikamız orada yok.' Niye sorumluyuz? Biz niye örgütlenmedik orada. HAK-İŞ orada olsaydı, orada o mücadeleyi yapsaydı, iş güvenliği tedbirlerini orada harfiyen uygulasaydı, tedbirleri uygulamayanlar nedeniyle ocağa işçiyi sokmasaydı belki bu felaketler de yaşanmayacaktı. Demek ki biz de sorumluyuz. O zaman HAK-İŞ, Türkiye'nin en büyük konfederasyonu olmak zorunda. Bütün iş kollarında sendikalarını kurup HAK-İŞ'i bir numara yapmak zorundayız. Bu da yetmiyor, ondan sonra da bölgemizde ve küremizde görevler başlıyor."

- "Bu sorunu çözmek de bize düşüyor"

Arslan, yoğun bir çalışma içinde bulunduklarını, kendilerine günün 24 saatinin yetmediğini anlatan Arslan, daha fazla örgütlenip "bir numara" olmak zorunda bulunduklarını belirtti. Hizmet-İş'in, 2007 yılındaki genel kurulunda "Zirve yapabiliriz" diyerek bir hedef koyduklarını ifade eden Arslan, bugün gelinen noktada Türkiye'de söz konusu iş kolunun en büyük sendikası konumuna geldiklerini bildirdi. Bugün Türkiye'de 12 milyon çalışanın sadece 1 milyonunun sendikalı olduğu bilgisini veren Arslan, şunları kaydetti: "Türkiye, en olumlu istatistikleriyle beraber yılda 750 kişiyi, genci, işçiyi, iş kazasında kaybediyor; trafik kazaları hariç. Daha önce bin 500'dü, şimdi 750'ye kadar indi. Hala dünyanın en fazla, iş kazasında işçi kaybeden ülkesiyiz. Avrupa'da birinci, dünyada üçüncüyüz. Bunu hak etmiyoruz, bu ülkenin çalışanları da hak etmiyor, bu ülkenin evlatları da bunu hak etmiyor. O zaman nerede sorun var? Bu sorunu çözmek de bize düşüyor. Demek ki HAK-İŞ'in sendikaları Soma'da örgütlü olmadığı için bu sorumluluktan biz kaçamıyoruz. HAK-İŞ, üyemiz olsun olmasın bütün mazlumlarla beraber olmak zorundadır. Bu da şunu gerektiriyor; bize durmak yok, mücadele edeceğiz. Türkiye'de hızla üye sayısını artıran tek konfederasyon HAK-İŞ ama yeterli değil. Hala yerlerde sürünüyoruz. Rakamlar gerçekten hepimizi mahcup ediyor. HAK-İŞ 39 yaşında ama 39 yıllık tarihimizde geldiğimiz üye sayımız, elde ettiğimiz başarılar çok sınırlı. HAK-İŞ'in misyonuna, değerlerine bu yakışmıyor. HAK-İŞ'i büyütmek, dünyada ve ülkemizdeki olması gereken yere taşımak gibi bir mecburiyetimiz de var. O nedenle şartlar ne olursa olsun HAK-İŞ'i büyütmek, güçlendirmek ve bağlı sendikalarımızı sendikal mücadelenin içine katmak gibi bir mecburiyetimiz var. Bunu başaramazsak inanın vebal altındayız." Mahmut Arslan, Soma'daki maden faciasıyla ilgili HAK-İŞ olarak yardım kampanyası başlatacaklarını sözlerine ekledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.