SON DAKİKA
Hava Durumu

Enerji devine sert uyarı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Kıbrıs Rum yönetiminin petrol arama için İtalyan enerji devi ENI ile anlaşmasını değerlendirdi

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2013 17:50
Haber Güncellenme Tarihi: 08.02.2013 18:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Kıbrıs Rum yönetiminin petrol arama için İtalyan enerji devi ENI ile anlaşmasını değerlendirdi.


 
 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Akdeniz'de Kıbrıs Rum yönetiminin, petrol ve doğalgaz keşifleri için İtalyan ve Fransız şirketlerle anlaşma yapmasıyla ilgili soru üzerine Yıldız, münhasır ekonomik sahanın tartışılan bölümlerinde uluslararası hukuka aykırı bu tür aramalar yapmanın doğru olmadığını söyledi.

Bu yapılacaksa bile Kıbrıs'ın tamamıyla alakalı olması gerektiğini belirten Yıldız, şunları söyledi:
''Eğer orada bir değer varsa, Kıbrıs'ın bütün halkının bundan yararlanması lazım. Kaldı ki bunların arasında şu anda Total'in yaptığı anlaşmada bizim yaptığımız müracaatlarla bir çakışma yok ama ENI'nin yaptığı anlaşmalarla alakalı bir çakışma var. Bu tabi ki bizim ENI'nin Türkiye'deki çalışmalarını etkiler. Burada enerji sektörüyle ilgili çalışma yapacaksa bunu etkiler. Bunu ENI'nin başkanına söylemiştim. Kendi tercihleridir. ENI'nin Türkiye'deki müracaatlarını gözden geçireceğimizi söylemiştim. Biz hukuk devletiyiz ve uluslararası hukuka aykırı davranan bir yapıyı kabul etmeyiz. ENI'nin Türkiye'de şu anda proje safhasında olan işini dahi etkileyebilir bu konu. 'Tercihlerinizi yapın' diyoruz.''

Kayıtsız kalamayız

Yıldız, Irak'ın kuzeyinde ve güneyinde yapılacak herhangi bir projeye Türkiye'nin enerji sektörü olarak kayıtsız kalmasının düşünülemeyeceğini söyledi,''Nasıl 19 ayrı ülkeden 39 firma gelip burada iş yapıyorsa Türkiye de bunlardan bir tanesidir'' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.