SON DAKİKA
Hava Durumu

Fiyatlar uçtu!

Bursa’da yoğun yağışların etkilediği enginar, çiftçiyi ve tüketiciyi üzdü. Yağışlar sebebiyle istenilen ürünün elde edilememesi, pazarda engi

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2015 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2015 11:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Fiyatlar uçtu!
Bursa’da yoğun yağışların etkilediği enginar, çiftçiyi ve tüketiciyi üzdü. Yağışlar sebebiyle istenilen ürünün elde edilememesi, pazarda enginar fiyatlarını yükseltti.
Bursa’da etkili olan yağışlar ve don olayı enginar üreticilerini hayal kırıklığına uğrattı. Yaşanan afetler sebebiyle ürün azlığı yaşandı. Tarlada tanesi 2 liradan alınan enginar, pazarda 4 ile 4,5 liraya kadar çıkarken, sakız enginarın tanesi 8 liraya kadar yükseldi.

TARLADA ENGİNAR VERİMİ YARI YARIYA DÜŞTÜ
Nilüfer ilçesine bağlı Hasanağa Mahallesi’nde enginar üreticiliği yapan Halit Karakaya, bu yıl enginarların dondan ve yağışlardan dolayı zarar gördüğünü belirterek, “Don ve yağışlar sebebiyle ürünlerimiz zarar gördü ve az ürün elde ettik. Yılda 24 bin liralık enginar satışı yapıyorduk, bu yıl 8 bin lira civarında ürün satabileceğiz. Bu da anca masraflarımızı karşılıyor. Ürün olmayınca fiyatlar da yüksek oluyor” dedi.
Hasanağa’da enginar üreticilerden oluşan bir kooperatifin şart olduğunu ifade eden Karakaya, kooperatif olduğu takdirde ürünlerinin değerinde satılabileceğini, tarladaki ürünlerin ise doğal afetlere karşı toplu sigortalanabileceğini söyledi.

FİDAN OLMADIĞI İÇİN EKİLEMEYEN ENGİNARIN FİYATI SENEYE DAHA DA ARTACAK
Enginar üreticisi Süleyman Uludağ ise, yağışlardan dolayı enginarların zayıfladığını ve ürünlerin yarı yarıya düştüğünü belirtti. Uludağ, “Bu yıl 20 dönüm arazide enginar dikmiştim. Bu yıl kar, yağışlar ve don olayı ürünlerimizi yok etti. Elde ettiğimiz ürünler ise masraflarımızı zor karşılıyor. Ürünler zarar görünce enginar fidanı da bulmadık. Yeterli fidan olmadığı için gelecek yıl için yeterli enginar da ekilmedi. Bu yıl pazarlarda enginar fiyatları yükseldi. Gelecek yıl için enginar üretimi az olacağından dolayı fiyatlar daha da yükselecek” diye konuştu.
Enginarın karaciğer dostu olduğunu ifade eden Uludağ, 70 tane enginar yiyen bir insanın karaciğerin yenilendiğinin söylendiği, enginarın vücuda çok faydasının olduğunu kaydetti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.