SON DAKİKA
Hava Durumu

Girişimciler neden başarısız olur?

Ömer KARAKAYA Dünyaca ünlü CB Insights Araştırma Şirketi, girişimcilerin neden başarısız o

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2019 15:00
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2019 16:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Girişimciler neden başarısız olur?
Ömer KARAKAYA
Dünyaca ünlü CB Insights Araştırma Şirketi, girişimcilerin neden başarısız olduğuna dair bir çalışma yaptı. Detaylı bir araştırmaya imza atan şirket, başarısızlığın nedenini 20 başlık altında sıraladı.
Bugüne kadar girişimcilerin neden başarısız olduğuna dair birçok araştırma yapıldı. Dünyada herkesin merak ettiği sorunun kesin bir cevabı olmasa da CB Insights Araştırma Şirketi’nin yaptığı çalışma sonucunda ortaya bazı ipuçları çıktı. Daha önce konuyla ilgili yapılan çalışmaları yakından inceleyen şirket, toplamda 101 nedenden oluşan bir listeyle karşılaştı. Genel anlamda başarısızlığın nedenini 20 başlık altında toplayan CB Insights, en önemli 2 nedeni takipçileriyle paylaştı. Birinci sonuca göre, bir girişimcinin başarısız olması tek bir nedenden kaynaklanmıyor. İkinci sonuca göre ise başarısızlık her girişimci için farklı bir nedenden dolayı ortaya çıkıyor. Araştırma boyunca bazı girişimcilerle konuşan CB Insights, işletmelerin başarısız olmasının nedenlerini şu 20 başlık altında toplamış:
KULLANICILARIN İHTİYAÇLARINI KAÇIRMAK
Girişimcilerin başarısız olmasındaki en önemli nedenin başında, pazardaki ihtiyaçlar yerine, çözümü ilginç olan problemlere takılmak geliyor. Yüzde 42’lik başarısızlığa neden olan bu sorunla ilgili, İşletmeci Patient Communicator,“Teklif ettiğimiz model ile ilgilenen hiç kimse olmadığı için hiçbir müşteri kazanamadık. Doktorların daha fazla hastaya ihtiyaçları vardır, daha etkili bir ofise değil.” dedi. Treehouse Logic de aynı konseptten yola çıkarak şu açıklamayı yaptı: “Girşimciler, pazarda var olan problemlere çözüm getirmedikleri zaman başarısız olur. Bizim çözmeye çalıştığımız sorun, dünya çapında çözmemizi gerektirecek kadar büyük olan bir problem değildi. Harika bir teknolojiye sahiptik, müşterilerin satın alma alışkanlıkları hakkında fazlasıyla datamız bulunuyordu. Yöneticimiz saygıdeğer itibara sahipti, danışmanlarımız harikaydı ve her çalışan yetenekliydi. Ama sahip olmadığımız şey; çözmek istediğimiz problemi tüm dünyaya yayacak şekilde yapmamıza olanak sağlayan teknoloji veya iş modeliydi.”
SERMEYENİN TÜKETİLMESİ
Başarısızlık hikayelerinin çoğunda rastlanan en önemli ikinci neden ise sermaye tüketimi konusu oldu.  Araştırmada, para ve zamanın sonu olan kaynaklar olduğun dikkat çekilerek, bu kaynakların çok doğru kullanılması gerektiğine dair uyarı yapıldı. Girişimcilerin başarısızlığında yüzde 29’luk bir öneme sahip olan bu sorun için Teknoloji Şirketi Flud’da çalışan bir ekibin verdiği örnek aynen şöyle: “Sermayelerinin bitmesinin altında yatan birçok faktör vardı. Flud’un batmasına sebep olan şey, şirketin ekstra finansman bulamamasıydı. Neredeyse her saat başı değişimler yaşanan pazarda birçok farklı yöntem ve yaklaşım denedik ama sonuçta elde kullanacak sermaye kalmadı.”
DOĞRU EKİPLE ÇALIŞMAMAK
Hayatın her aşamasında iyi bir ekip sizi başarıya götürür. Ancak ekibiniz iyi değil ise başarısızlık kaçınılmaz olur. İşletmelerin ayakta duramamasının en önemli sebepleri arasında 3’üncü sırada ekip yetersizliği geliyor. 3. Doğru ekiple çalışmamak Farklı geçmişlerden gelen, çeşitli nitelik ve yeteneklere sahip bir ekiple çalışmak, girişimcilerin başarılı olmasını sağlayacak en önemli faktörlerden biridir. “Keşke en başından beri bir CTO’muz olsaydı,” “keşke kurumsal bakış açısından keyif alan bir kurucumuz olsaydı,” gibi pişmanlıklar dile getiren girişimcilerin sayısı oldukça fazladır. Standout Jobs konu hakkında şu yorumu yaptı: “Kurucu ekip tek başına MVP kurmayı başaramadılar. Bu çok büyük bir hataydı. Eğer kurucu ekip, freelancerların da biraz katkısıyla birlikte tek başlarına bir ürün yapmayı başaramıyorsa, şirket kurmaya da kalkışmamalılar. Daha fazla kurucu ortak bulmaya çalışabilirdik ama sonuçta yapmadık.”
REKABETE YENİK DÜŞMEK
CB Insights’e göre, bazı araştırmalara bakıldığında “Başlangıç safhalarında girişimcilerin rakiplerle ilgilenmemesi gerekir” şeklinde iddialar yer almakta. Ama gerçek şu ki; belirli bir fikir ün kazandığında ya da bu fikre olan pazar talebi yükseldiğinde, bu fikir etrafında kurulan şirket sayısı da artacaktır. Rakipleri saplantı haline getirmek sağlıklı olmadığı gibi onları tamamen görmezden gelmekte başarısızlığın yüzde 19’unu oluşturuyor. 2005'te kurulan ve kullanıcının nasıl tasarruf edileceğine dair uygun tavsiyelerde bulunmak internet sitesi Wesabe’den Mark Hedland başarısızlığının nedenlerini dile getirirken: “Wesabe’nin daha fazla iş yaptırdığı ve kalitesi daha kötü olan data toplama metodu ile uğraşmak yerine, kullanıcıların daha iyi bir deneyim yaşamak için Mint’e geçmeleri daha basit bir çözümdü. Mint’e geçtikten sonra zaten en kısa süre içerisinde iyi deneyimler yaşamaya da başladılar. Tek bir kaynak üreticiye bağlı kalmamak, kullanıcıların kişisel bilgilerini korumak, finansal hayatlarında kullanıcıların olumlu değişimler yapmasında yardımcı olmak gibi saydığım her şey özünde harika hizmetler ve bunların hepsi, şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz çalışmaları yapmamız için bizi motive eden etkenlerdi. Ama ürünün kullanımı çok zorsa tüm bu saydığım faktörlerin hiçbir anlamı kalmıyor.” yorumunda bulundu.
FİYAT BELİRLEME VE MALİ PROBLEMLER
Araştırmaların sonucunda fiyat belirleme ve mali problemler başarısızlığın nedenleri arasında 5’inci sırada yer alıyor. Girişimcilerin başarılı olması için fiyatlar doğru bir şekilde belirlenmelidir. Gelir elde edileceği unutulmamak koşuluyla, fiyatı ne çok yüksekte ne de fazla aşağıda tutmamaya özen gösterilmesi gerekir. İşte bu yüzden bir ürün için fiyat belirlemek oldukça zor bir iştir. Delight IO da fiyatlandırma konusunda bir hayli zorluk çekti: “En pahalı olan aylık planımız 300 dolardı. Kaybettiğimiz müşteriler fiyat hakkında hiçbir şikayette bulunmadı. Biz sadece onların beklentilerini karşılayamadık. Aslında fiyatı kayıt kredilerine göre belirledik. Ancak sonuçta, müşterilerimiz kayıtların süresi üzerinde herhangi bir kontrole sahip olmadıkları için kredilerini kullanırken fazla dikkatli davranmak zorunda kaldılar. Zaman içerisinde elde edilen kayıtların süresine göre bir plan oluşturmamız daha mantıklı olurdu.”
YANLIŞ ÜRÜN
Araştırmada, kullanıcıların istek ve ihtiyaçlarını, bilerek ya da fark etmeden görmezden gelmenin, başarısızlığın temel nedenlerinden biri olduğuna vurgu yapılıyor.  Game Layers’ın tasarladığı kullanıcı ara yüzü hakkında yapılan yorumlara yer verilen araştırmada şu ifadeler geçiyor: “PMOG (Passively Multiplayer Online Game), tüm oyuncu kitlesi tarafından kullanılmasını sağlayacak temel oyunsal etkenlere sahip değildi. Gurumuzu bir kenara bırakıp, eklediğimiz onca karmaşık fonksiyonu kaldırıp geri kalan fonksiyonları basitleştirmemiz gerekiyordu. İnsanların kullanmaya başladığından itibaren hemen eğlenmelerini kolaylaştıracak bir ürün yapmalıydık.”
İŞ MODELİNİN DOĞRU SEÇİLMEMESİ
CB Insights, başarısız olan kullanıcıların ortak fikrine göre, iş modelinin önemi vurgu yapıyor.   Araştırma da konuyla ilgili şu cümleler geçiyor: “Başarısız olan kurucuların ortak fikrine göre iş modeli oldukça önemlidir. İş modelleri sonucunda, sadece bir kanala yapışıp kalınıyor ve yeterince sermaye kazanılmadığı için yatırımcıların endişeleri artarken, kurucular şirketin gelişimine yeterince katkı sağlayamıyor.” Tutorspree şirketinin kurucusunun konuyla ilgili yorumu şöyle: “Tutorspree ile aslında çok sayıda başarı elde ettik ancak büyücek bir iş kurmada başarısız olduk. Tutorspree’nin büyüyememesinin nedeni sadece bir kanal üzerine bağlı kalmamız ve bu kanalın bizi çıkmaza sokmasıdır. SEO’muz, daha ilk günden iş modelimize odaklandı ve şirket gelişip büyüdükçe iş modeli de bizim için bir o kadar vazgeçilmez hale geldi.”
PAZARLAMA BOŞLUĞU
Hedef kitlenin doğru tespiti ve kullanıcıların ilgisinin nasıl çekileceğinin önemine dikkat çekilen araştırmada, kullanacak pazarlama teknikleri ile hedef kitleleri müşterilere dönüştürmeyi bilmek; başarılı olma yolunda en çok ihtiyaç duyulan niteliklerden biri olarak göze çarpıyor. Ürün geliştirmeyi sevmelerine rağmen ürünlerini etkili bir şekilde duyuramamak, girişimcilerin başarısızlık nedenin yüzde 14’lük bir kısmını oluşturuyor. Başarısız bir girişimci olan Overto: “İnternet hizmetinde hayatta kalmanın veya ölmenin orasındaki ince çizgiyi kullanıcı kitlesi oluşturur. Şirketi kurduktan sonraki ilk günlerde kullanıcı sayımızda sistematik bir artış gözledik. Çok fazla güç harcamadan başarabileceğimizi düşündüğümüz hedef kullanıcı sayısına ulaştık. Pazarlama yapmanın zamanı artık gelmişti. Ama şirkette pazarlama alanında deneyimli olan kimse yoktu hatta daha da kötüsü bu boşluğu doldurmamız için yeterli zamanımız da yoktu.”
MÜŞTERİLERİN FİKİRLERİNİ GÖRMEZDEN GELME
Araştırmada dikkat çekilen noktalardan birisi ise müşterilerin isteklerini görmezden gelme faktörü. Başarısızlığın en temel nedenlerinden biri olduğu savunulan bu faktör, girişimcilerin ölümcül hatalarından biri olarak gösteriliyor. Web içeriği yönetim sistemi alanında hizmet etmek isteyen ama başarısız olan eCrowds deneyimini şöyle açıkladı: “Kendimiz için tasarlamaya o kadar çok zaman harcadık ki müşterilerin yorumlarını öğrenmeye vakit bile bulamadık. Bu gibi durumlarda bakış açısının daralması çok kolay. Startup’ın kurulduğu zaman ile objektif olan müşterilerin yorumlarını öğrenme arasında geçen süre en fazla 2-3 ay olmalı.” Bu yoruma benzer olarak VoterTide da aynı mesajı verdi: “Müşterilerle yeterince konuşmadık. Mükemmel olduğunu düşündüğümüz özellikleri piyasaya sürmeye devam ettik ama müşterilerimizin bu özellikler hakkındaki yorumları ve düşünceleri hakkında hiçbir bilgi edinmedik. Ne kadar büyük bir hata yaptığımızın farkına çok geç vardık. Ürününüzün harika olduğunu düşünmeniz doğaldır ama müşterilerinize ilgi göstermeyi ve onların ihtiyaçlarına göre ürünler sunmayı sakın unutmayın.”
ÜRÜNÜ PİYASAYA SÜRERKEN ZAMANLAMA HATASI
CB Insights Araştırma Şirketi’nin elde ettiği bir diğer olgu ise, ürünün piyasaya sürülmesindeki zamanlama yanlışlarının girişimcilerin batmasına neden olması. Araştırmada bu olguyla ilgili yer alan ifadeler şöyle: “Eğer ürününüzü çok erken piyasaya sürerseniz, insanlar bu ürünün yeterince iyi olmadığını düşünebilir. Kullanıcıların sizin hakkınızdaki ilk izlenimleri daha da olumsuz olmaması için piyasaya sürülen ürünlerin toplanması bir o kadar da zor hale gelebilir. Diğer yandan ise eğer ürünü piyasaya çok geç sürerseniz pazarın sunduğu fırsatı kaçırmış olursunuz.” Calxeda’nın bir çalışanı deneyimini açıklarken şunlardan bahsediyor, “Calxeda başarısız oldu çünkü müşterilerimizden çok daha hızlı ilerleme kaydeddik. Onların daha hazır olmadıkları teknolojileri sunduk. Örneğin onlar 64-bit tercih ederlerken biz 32-bit sunduk. İşletim sistemi sektörü daha hala sabitlik kazanmamışken hamlelerimizi yaptık. Ubuntu ve Linux’un kurucusu Canonical hizmet vermeye devam ediyor ama peki Red Hat nerde? Biz çok erken hareket ettik.”
ODAK DAĞINIKLIĞI
Araştırmaya göre, dikkat dağıtıcı projeler veya kişisel sorunlar sebebiyle odaklanmada başarısızlık ya da genel olarak dikkatin dağılması, girişimcilerin başarısızlığının nedenleri arasında yüzde 13’lük bir kısma sahip. MyFavorites, girişimcilik deneyimlerini anlatırken şu yorumda bulundu: “Bir hafta içinde işe döndükten sonra ilgimizi kaybetmeye başladık. Ekibimiz, işlerin nereye doğru gittiğini merak ediyordu ve benim işletmeyi yönetmeyi isteyip istemediğimi, yatırımcılara sahip olup olmadığımı ve çalışanlarım ve yatırımcılar üzerinde yeterince sorumluluk sahibi olup olmadığımı sorguluyordu.”
ORTAKLAR ARASINDA YAŞANAN SORUNLAR
CB Insights’in araştırmasında en can alıcı noktalardan biri ise işletmeyi oluşturan kurucuların ya da ortakların fikir ayrılığına düşmesi. Başarısızlığın temel nedenlerinden bir tanesi olan bu faktör için şu örnekler veriliyor: ArsDigita’da olduğu gibi yatırımcı ile de uyumsuzluk yaşandığı takdirde her şey birden felakete dönüşebilir. Philip Greenspun başarızlık hikayesini şöyle anlattı: “Peter Bloom (General Atlantic), Chip Hazard (Greylock) ve Allen Shaheen (CEO), yaklaşık olarak bir sene boyunca ArsDigita şirketini tamamen kontrol ettiler. Bu sene içerisinde şunları yaptılar: Ben CEO iken sahip olduğum sermayeye ulaşmak için 20 milyon dolar harcadılar, Microsoft’un, .NET ürünü olan ilk yazılım şirketi olma teklifini kabul etmediler. Hatta Allen ile tekrar görüşme yapan bir Microsoft çalışanı bana; ‘Allen; bana, daha önce birlikte çok çalıştığımız ama şirketleri hep batan CEO’ları hatırlatıyor’ dedi. Yeni olan ACS 4.x ürününü daha bitirmeden, özellikleri tamamlanmış olan bir önceki ACS 3.4 ürününün değerini düşürdüler. Bir şirketi batırmak için, yazılım ürünleri konusunda deneyimli olan kişiler tarafından kullanılan bir yöntemdir bu. Çünkü kullanıcılar; kanıtlanmış eski 7. versiyon ile yeni 9. versiyonu arasında kararsız kaldıkları için sonunda Oracle’a geçiş yaptılar. Çok yüksek maliyeti olan bir yapı oluşturdular. Ben CEO iken sabit yıllık maaşları 100 bin doların altında olan 80 çalışana sahiptim ve yıllık 20 milyon sermayemiz oluyordu. Greylock, General Atlantic ve Allen’in kontrolündeki ArsDigita ise; yıllık maaşı 200 bin dolar veya üzeri olan yönetici pozisyonuna getirilen birçok çalışandan ve sabit yıllık geliri 125 bin dolar olan programcılardan oluşan toplamda 200 çalışana sahipti. Onlara göre, Pazartesi’den Cuma’ya 9-5 saatler arası çalışma kültürüne bir de yüksek maliyetli bir yapı kültürü eklendi. Allen, Greylock ve General Atlantic, haftasonları kendileri ofise gelmezlerdi ve çalışanlarının hafta sonu ofise gelip gelmemeleri ile asla ilgilenmezlerdi. Sonuç olarak pazardaki liderliklerini kaybettiler.”
EDİLEN PİVOTUN ETKİSİZ OLMASI
Araştırmada altı çizilen bir diğer nokta ise pivot (fiyat hareketlerindeki olası destek ve direnç seviyelerinin belirlenmesi) hareketlerinin önemi. Bazı pivot yanlışlarından hareketle yola araştırmada şu örneklere yer veriliyor: Burbn’un Instagram’a, ThePoint’in Groupon’a olan pivotları  gayet başarılı olmuştur. Ama aynı zamanda bazı pivot denemeleri, startup’ın sonunu getirecek yanlış bir yola girilmesine de sebep olabilir. Flowtab başarısızlık hikayesini şöyle paylaştı: “Sırf pivot etmiş olmak için pivot etmenin hiçbir anlamı yoktur. Pivot ederken çok ciddi hesaplar yapılmalıdır. İş modeli üzerinde hangi açılardan değişiklik yapılması gerektiğinin bilinmesi, teorilerin test edilmesi ve sonuçların ölçülmesi gerekir. Öbür türlü hiçbir şey öğrenemezsiniz.”
YAPILAN İŞTE YETERİNCE TUTKU HİSSETMEME
Her alanda olduğu gibi, yaptığınız işi sevmenin başarıya olan katkısı yadsınamayacak kadar fazladır. Girişimci için ölümcül hatalardan biri olan yapılan işe tutku beslememe faktörü, başarısızlığın yüzde 9’unu oluşturuyor. Araştırma edinilen bulgularda şu ifadelere yer veriliyor: Dünyada harika fikirleri olan insan sayısı gayet fazladır. Ancak girişimcilerin yüzde 9’luk kısmına göre, hizmet edilecek alana karşı yeterince tutkulu olunmaması veya alan hakkında yeterince bilgi sahibi olunmaması; fikirleri ne kadar iyi olursa olsun, girişimcilerin başarısız olmasına neden olan en önemli faktörlerden biridir. NewsTilt, hizmet edecekleri alana karşı ne kadar ilgisiz olduklarını şu dürüst yorumla belirtti: “Basın alanı ile hiç de ilgili olmadığımı söylersem gayet dürüst olmuş olurum. Benim asıl istediğim kendi bloğum için en mükemmel yorum yazma sistemini kurmaktı. Sonuçta tasarladığımız yazılım belki de dünyadaki en iyi yorum yazma sistemi haline gelecekti. Tasarımımızı bitirdikten sonra hedef kitlemizi belirleme zamanı geldi. Hedef kitlemizin ise gazeteciler olduğunu fark ettik. Eğer fikrimiz hayata geçirilseydi insanların büyük bir mutlulukla kullanacakları bir ürün tasarlamış olacaktır ama gazeteciler bu ürünü satın almak istemedi. Ama biz gazetecilikle ilgilenmiyorduk hatta haberleri okuduğumuz bile söylenemez. Eğer uyandığımız her sabah yapacağımız ilk iş news.bbc.co.uk gibi sitelere girip haber okumak olsaydı, bu ürünü tasarlamalıydık. NewsTilt’e sahip olmama rağmen eğlenmek için ziyaret ettiğim adreslerden biri değildi çünkü kişisel tercihlerim Hacker News veya Reddit gibi sitelerden yana. Sadece profesyonel anlamda ilgileneceğimiz bir ürünü tasarlamaya nasıl devam edebilirdik ki?”
İŞLETMENİN YANLIŞ YERE AÇILMASI
İşletmelerin bulunduğu yer çeşitli şekillerde sorun oluşturabilir. Mesela kurulan işletmelerin konsepti ile yeri arasındaki uyum sağlanmalıdır. Meetro’ya göre: “Ürünümüzü lanse ettik ve Chicago’daki tüm arkadaşlarımıza duyurduk. Sonrasında en ünlü medya kanalları yoluyla şirketimiz hakkında detaylı haberler yayınladık. Her şey ilk başta çok iyi gidiyordu. Ama çok yakın zamanda öğrendik ki Chicago’da yüzlerce aktif kullanıcımız varken Milwaukee’de 2 tane bile yoktu. New York ve San Fransisco gibi şehirleri işin içine hiç katmıyorum bile. Sonuç olarak kurduğumuz yazılım ve oluşturduğumuz konsept, işletmemizin bulunduğu fiziksel sınırların dışına çıkmayı başaramadı.” Yer, uzaktan çalışan ekiplerin de başarısız olmasının nedenlerinden biridir. Eğer ekibiniz uzaktan çalışıyorsa, onlarla etkili iletişim kurmanın yollarını mutlaka bulmalısınız. Yoksa takım çalışması ve planlama alanlarında kötü deneyimler yaşarsınız ve bu da başarısızlığa yol açar.
YATIRIMCI VEYA FİNANSMAN BULUNAMAMASI
Başarısız işletmelerin kurucularından bazıları; fikirleriyle ilgilenen bir yatırımcı bulamadıklarından dolayı sermaye kaynaklarının bitmiş olmasını başarısızlık nedeni olarak gösterdi.
HUKUKSAL ZORLUKLAR
Bazı durumlarda bir işletme, basit bir fikir olarak ortaya çıkar ama zaman içerisinde dünyanın en karışık hukuksal sorunlarından biri haline gelebilir. Hatta durum işletmeyi batıracak kadar kötüleşebilir. Decide.com’un başarısızlık hikayesi ile ilgili şu yorum yapıldı: “Kurallara uymadığımızı belirttiler ve dediklerini yapmamamız koşulunda tüm ortak hesaplarımızı askıya alacaklarını söylediler. Pek para kazanmıyorduk ama kaybettiğimiz hesap sermayemizin yüzde 80’inden bile fazlasını oluşturuyordu.” Müzik sektöründe kurulan işletmelerin başarısız olmasındaki başlıca neden; kayıt şirketleri ve hukuksal işlemler gibi faktörlerle uğraşmanın çok yüksek miktarlara mal olmasıdır.”
BAĞLANTILARIN KULLANILAMAMASI
Startup girişimcilerinden, yeterince network veya yatırımcı bağlantıları olmadığı ile ilgili birçok şikayeti çoğu zaman duyuyoruz. Bu yüzden mevcut networklerini etkili kullanamadıkları için işletmelerin başarısız olduğu belirtildiğinde şaşırmamak mümkün değil. Bu durumu önlemek için Kiko’nun yorumu şöyle: “Bunu önlemek için yatırımcılarınızı işletmenize dahil edin. Yatırımcılar size yardım etmek için vardır. Bizim hatamız her şeyin kendimiz tarafından yapılmasına çalışmış olmaktı. Bu hatayı, belki de kendimize yeterince güvenmediğimiz ya da iş dünyasında çok yeni olduğumuz için yaptık. Aynı hatayı siz de yapmayın.”
BİTKİNLİK VE TÜKENMİŞLİK DUYGUSU
İşletmelerin kurucuları, çoğu zaman kişisel ve iş hayatları arasındaki dengeyi kuramazlar. Bunun sonucunda da fazla çalışmaktan bitkin kalma riskleri oldukça artmaktadır. Araştırmaya katılan işletmelerin yüzde 8’i, bitkinliği başarısızlık nedeni olarak göstermiştir. Çıkmaz bir yola girildiğinde hata yapıldığını kabul etmek ve var olan tüm gücü, işe yarayacak bir strateji üzerinde harcamak gibi niteliklere sahip olmak işletmelerin başarılı olması için önemlidir. Tüm sorumlulukları aralarında paylaşacak, güçlü, farklı düşüncelere sahip ve azimli bir ekip kurarak tükenmişliğin önüne geçilebilir.
KÖTÜ KARARLARDAN GERİ DÖNMEMEK
Kötü bir ürün, etkisiz bir işe alım ya da yanlış bir karardan çok geç olmadan geriye dönülmemesi, araştırmada yer alan işletmelerin yüzde 7’lik bir bölümünün başarısızlık sebebi olarak gösterildi. Yanlış bir fikir üzerinde ısrarcı olmak, sermaye ve kaynak kaybettireceği gibi herhangi bir gelişme gösterilmediği için çalışanların da morali düşecektir. Keith Nowak, Imercive’in başarısız olması ile ilgili şu yorumu yaptı: “Kötü bir karardan dönmeye çalışırken kötü yakalandık. İşe yaramayacağını bildiğimiz bir strateji ile başarılı olacağını düşündüğümüz ama yeterince peşinden koşamadığımız bir strateji arasında ortada kaldık. Hem profesyonel hem de kişisel hayatımdaki en kötü deneyimlerimden biriydi bu. Belirlediğimiz yeni stratejiyi etkili bir şekilde uygulamaya koymayı başaramadık ve hiçbir gelişme göstermediğimiz her gün, kurduğum ilk şirketin de sonuna daha fazla yaklaşmamıza neden oldu. Bu safhada elimizden gelen her şeyi yapmaya çalıştık ama verdiğimiz yanlış karardan çok geç olmadan dönemedik.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.