SON DAKİKA
Hava Durumu

Göçün maliyeti 4 milyar dolar

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2013 yılında Türkiye'nin yurtdışına 3,5 milyar dolar yardım yaptığını belirterek, "Bugün Kobani seb

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2014 09:58
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2014 10:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Göçün maliyeti 4 milyar dolar
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2013 yılında Türkiye'nin yurtdışına 3,5 milyar dolar yardım yaptığını belirterek, "Bugün Kobani sebebiyle Türkiye'yi eleştirenlere sesleniyorum. Şu anda Suriye’den, Irak'tan gelen göçmenlerin Türkiye'ye maliyeti 4 milyar dolar civarında. Ama BM, Avrupa ve diğer tüm yardım kuruluşlarının Türkiye'ye gönderdiği yardımın toplamı 200 milyon dolar değil" dedi.

 

Işık, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) Almanya'nın Hanau kentinde düzlediği programda, Türk toplumunun Almanya'da hak ettiği noktaya gelmesi için birlikte hareket etmeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

 

Bu yılın ''Türk-Alman Bilim Yılı'' olması sebebiyle oldukça önemli olduğunu anlatan Işık, "Bu yıl da Türkiye ile Almanya’nın bilim ve teknoloji alanında işbirliğinin daha da artırılmasının yollarını arıyoruz. Bununla ilgili önemli çalışmaları yürütüyoruz. 250 adet etkinlik planladık şu anda 120’den fazlasını gerçekleştirdik. Dünkü zirve de bu etkinliğin bir parçasıydı. Yıl sonuna kadar da 250 etkinliği tamamlamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Işık, bu konuya çok önem verdiklerini belirterek, Türkiye'nin artık gündemini kendi iç meselelerinden daha fazla bilim ve teknolojiye kaydırdığını ve 2002’nin tartışmalı alanlarını bir tarafa bırakıp 2023 hedeflerini gerçekleştirecek alanları gündeme aldığını dile getirdi.

 

"Bugünün Türkiye'sinde ne Cottarelli var ne IMF ne de başörtüsü meselesi var"

 

Türkiye’nin 2002 yılında yaşadığı toplumsal ve ekonomik sıkıntıların bir çoğundan kurtulduğunun altını çizen Işık, şöyle devam etti:

 

"2002 Türkiye’sinin tartışma alanlarını hatırlatmama gerek yok. ‘Bu enflasyon ne zaman düşecek? Bu IMF’den ne zaman kurtulacağız? Acaba IMF 1 milyar dolar vermezse bu memleketin hali ne olacak? Şu başörtüsü zulüm ne zaman bitecek? Şu kızlarımız üniversite kapılarından ne zaman dönmeyecek?' Bunları tartışıyorduk hatırlayın. Böyle bir Türkiye vardı 2002 yılında. O dönemin en meşhur ismi Cottarelli idi. IMF’nin sıradan bir memuruydu.

 

Ancak artık bugünün Türkiye’sinde ne Cottarelli var ne IMF var ne de başörtüsü meselesi var. Türkiye artık IMF’e muhtaç değil. Aksine IMF’e şöyle bir taahhüt verdik; 'eğer ihtiyacınız olursa size 5 milyar dolar kredi açacağız' dedik. Türkiye o noktadan bu noktaya geldi."

 

Işık, 2013 yılında Türkiye'nin yurtdışına 3,5 milyar dolar yardım yaptığını belirterek, "Bugün Kobani sebebiyle Türkiye'yi eleştirenlere sesleniyorum. Şu anda Suriye’den, Irak'tan gelen göçmenlerin Türkiye'ye maliyeti 4 milyar dolar civarında. Ama BM, Avrupa ve diğer tüm yardım kuruluşlarının Türkiye’ye gönderdiği yardımın toplamı 200 milyon dolar değil" diye konuştu.

 

Bu yıl Alman üniversiteleri ile Türk üniversiteleri arasında daha güçlü bir işbirliği sağlamayı hedeflediklerinin altını çizen Işık, aynı zamanda ''kritik teknolojilerde de işbirliğini artırmak ve göç'' gibi sosyal sorunlara birlikte çözümler üretebilmek konusunda yoğun çalışmalar yapıldığını kaydetti.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.