SON DAKİKA
Hava Durumu

İş dünyası gelecekten umutlu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı büyüme rakamlarına göre Türkiye ikinci çeyrekte yüzde 3,8'lik artışla beklentileri aşt

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2015 12:37
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2015 13:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı büyüme rakamlarına göre Türkiye ikinci çeyrekte yüzde 3,8'lik artışla beklentileri aştı.
TÜİK’in açıkladığı yılın ikinci çeyreğine ilişkin gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) verilerindeki artış, Bursa iş dünyasında sevinçle karşılandı. Büyüme oranının gelecek adına umut verici olduğunu ifade eden Bursa iş dünyası temsilcileri, belirsizlik durumunun ortadan kalkmasıyla ekonomideki büyüme trendinin katlanarak devam edeceği görüşünü savundu.
MUSİAD BURSA ŞUBESİ BAŞKANI MUSTAFA GÜRSES:  EKONOMİMİZ, POZİTİF SİNYAL VERİYOR
 

MÜSİAD Bursa Başkanı Mustafa Gürses,  “Türkiye ekonomisinin,  2015 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2,5’luk büyüdükten sonra, ikinci çeyreğinde de yüzde 3,8 büyüyerek, 23 çeyrektir aralıksız sürdürmeyi başarması, yılın kalanı için pozitif beklenti işareti vermektedir” dedi. Gürses, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Küresel ekonomik belirsizliklerin sürdüğü, jeopolitik risklerin devam ettiği ve iç politik havanın seçim süreciyle hareketlendiği bir ortamda, ekonomimizin beklentileri aşarak bu oranda büyümesi oldukça önemlidir. 2014 yılının genelinde zayıf bir görünüm arz ederek, büyümeye katkısı sınırlı bir düzeyde gerçekleşen hane halkı tüketimi; 2015 yılı ilk çeyreğinde olduğu gibi, ikinci çeyrekte de iç talepten güç alan bir grafik sergilemiştir.  Kamu yatırımlarının başını yukarı çevirmesinin yanında, özel sektör yatırım harcamalarının 2 haneli artış kaydetmesi de büyüme oranına destek vermiştir. En önemli ihracat pazarlarımızdan olan Avro Bölgesi, Rusya ve Irak gibi bölgelerde yaşanan jeopolitik ve ekonomik problemler başta olmak üzere, Euro/Dolar paritesindeki düşüş ve diğer dış ekonomik konjonktürden kaynaklanan sıkıntıların etkisiyle yılın ilk iki çeyreğinde gözle görülür bir daralma yaşayan dış talebin ekonomik büyümeye etkisinin negatif olduğu bu dönemde, iç talepte gözlenen bu canlanma iç piyasada ekonomik aktivitenin canlılığını sürdürdüğüne işaret etmiştir.İkinci çeyrekte yüzde 3,8’lik büyüme oranı yakalayan ekonomimiz, yılın üçüncü ve dördüncü çeyreği için elbette pozitif bir tablo sunmaktadır. Zira mevcut ekonomik göstergeler de Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde pozitif büyüme performansının süreceğine işaret etmektedir. Bununla birlikte; ekonomik istikrarın sürdürülebilirliği ve daha yüksek büyüme oranlarının yakalanabilmesi adına, siyasi istikrar ve güvenin yeniden tesis edilmesi bir ön koşuldur. Yapısal reformların hızlı bir şekilde hayata geçirilebilmesi ve Türkiye’nin büyüme potansiyelinin artırılması için; huzur, güven ve istikrar ortamı yeniden sağlanmalıdır. “FED’in faiz artırımı sürecine yönelik beklentilerin olduğu, Avro Bölgesi’ndeki ekonomik durgunluğun sürdüğü, Çin kaynaklı finansal piyasa kırılganlıklarının ortaya çıktığı bir küresel ekonomik düzlemde; Türkiye’nin, güçlü bir siyasi irade ortaya koyabilmesi hayati bir önem arz etmektedir.”
DOSABSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HASAN MORAL: UMUTLARIMIZ YENİDEN YEŞERDİ
DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Moral ise açıklanan rakamların Türk ekonomisi için ciddi önem taşıdığını belirterek şunları sıraladı: “Yaşanan terör olayları neticesinde ülkemiz zor günler geçirirken ekonomi açısından böylesine moral verici bir rakamın açıklanması 3. Çeyrek açısından umutların yeniden yeşermesini sağlamıştır. Açıklanan bu rakamlar Türkiye ekonomisinin dinamizmini ortaya koymuştur. DOSABSİAD olarak seçim döneminin ardından mevcut tablonun daha da iyiye gideceğine inanıyoruz.”
BALKANTÜRKSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI DR. AYTUĞ ONUR: EKONOMİMİZ 23 ÇEYREKTİR BÜYÜYOR
BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aytuğ Onur da, Türkiye ekonomisinin 23 çeyrektir büyüme trendinde olduğuna dikkat çekerek, “TÜİK tarafından yılın 2. çeyrek büyüme oranının yüzde 3.8 olarak açıklanması ülkemiz için sevindirici bir durum. Ülkemiz böylesine olumsuz günler yaşarken beklentilerin üzerinde bir büyüme rakamı açıklanması her açıdan gelecek adına umut vaat ediyor. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,5 ve ikinci çeyreğinde 3,8 olarak gerçekleşen büyüme oranı, 2015’in 3. çeyreği ile birlikte artış trendini devam ettiriyor. 23 çeyrektir kesintisiz büyüyen ekonomimiz seçim sürecinin ardından siyasi belirsizlik durumunun da ortadan kalkmasıyla daha da güçlenecektir. Bu noktada sanayiciler olarak üzerimize düşeni yapacağımızı açıkça belirtmek istiyorum” dedi.
BEKSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALİL ATALAY: EKONOMİ DÜŞMAN ÇATLATIYOR
Bebe-Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Halil Atalay, TÜİK tarafından yılın 2. çeyreğine yönelik açıklanan büyüme oranlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, ülke ekonomisinin, gerek siyasi gerekse de mali krizlere yönelik olarak son 12 yılda kazandığı direnç halinin devam ettiğine işaret etti. Halil Atalay, “Ekonomimizde 23 dönemdir süre gelen büyüme, düşman çatlatır cinsten. Bazı şeylerden medet umup, ülke ekonomisinin kötüye gitmesini isteyenlere, bu rakamlar ders verir niteliktedir” dedi. Büyüme rakamını memnuniyet verici karşıladıklarını kaydeden BEKSİAD Başkanı Halil Atalay,  “Biz sanayiciler yani ülkeye katma değer sağlayan üreticiler olarak ekonomideki istikrardan yanayız. Bunun yanında elbette siyasi istikrar da olmalıdır. Ekonomi ile siyaset, kesinlikle birbirinden ayrı düşünülemez. Bugünlerde siyasette bir takım problemler var gibi görünse de bunlar gelip geçici hadiseler bana göre. Kanaatimce bu alanda da suların durulmasıyla birlikte ekonomideki gidişat daha da iyi olacaktır. Rakamlar gösteriyor ki özel sektör temsilcileri, çekinmeden ve korkmadan yatırım yapmayı sürdürüyor. Gelecek adına güzel günlerin bizi beklediğini söyleyebilirim. Umarım 23 çeyrektir süregelen büyüme önümüzdeki günlerde de devam edecektir.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.