SON DAKİKA
Hava Durumu

İşçilerin kararı grevden yana oldu

Zonguldak Ereğli’de, Tatmetal Çelik fabrikası yönetimi ile Türk Metal Sendikası temsilcileri arasında bir haftadır süren restleşmelerde

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2018 18:33
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2018 19:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İşçilerin kararı grevden yana oldu
Zonguldak Ereğli’de, Tatmetal Çelik fabrikası yönetimi ile Türk Metal Sendikası temsilcileri arasında bir haftadır süren restleşmelerde işçinin kararı grevden yana oldu.
Canan GÜLEÇ

Türkiye’nin ilk 500 firması arasında 90. sırada yerini alan ve Bursa’da da ofisi bulunan Tatmetal Çelik Sanayi A.Ş.’de dün sandığa gidip oy kullanan işçinin kararı grevden yana oldu. Bir süredir Türk Metal Sendikası temsilcileri ile fabrika yönetimi arasında karşılıklı görüşmeler ve basın açıklamaları ile devam eden süreç karara bağlandı. 272’si sendika üyesi 488 işçinin söz hakkı bulunan grev oylamasında, sandıktan evet kararı çıktı. Sendika ve fabrika arasında bir uzlaşmaya gidilmemesi halinde, Tatmetal Çelik işçileri yarın greve çıkacak.
SOSYAL HAKLARDA UZLAŞMAYA VARILAMADI
Tat Metal Çelik A.Ş. Mali Direktörü Sedat Çiftçioğlu, önceki gün yaptığı basın açıklamasında işçilere yüzde 25-38 arasında zam yaptıklarını ve bunun ortalamasının da yüzde 32 olduğunu söyledi. İşçilerin verdikleri zamdan memnun olduğunu da iddia eden Çiftçioğlu, sendikanın sunulan koşulları işçiye net bir şekilde aktarmadığını iddia etti. Dün sandıktan grev kararı çıkan fabrikada toplu sözleşme taleplerinde uzlaşmaya varılamayan noktayı sendika temsilcileri sosyal haklar ve ek ödemeler olarak açıkladı. Sendikanın talep ettiği saat ücretine yüzde 20 oranında zam, ikramiye, çocuk yardımı, yakacak yardımı, kıdem tazminatı ve tüm sosyal hakların kabul edilmesi halinde işçinin maaşına yansıyacak olan oran yüzde 45’i bulabilecek. Türk Metal Sendikası Ereğli Şubesi Mali Sekreteri Hakan Eskibina, işçilerin maaşları dışında fabrikadan herhangi bir sosyal yardım almadıklarını söyledi.
TATMETAL’DE MOBİNG VE İŞTEN ÇIKARMA İDDİASI
Tatmetal Çelik ile Türk Metal Sendikası yetkilileri arasında diyalog süreci sona erip anlaşmazlıkla sonuçlanınca karşılıklı basın açıklamaları ile tartışmalar devam etti. Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Odabaş ve Ereğli Şube Başkanı Metin Ercan düzenledikleri basın toplantısında fabrikanın Mali Direktörü Sedat Çiftçioğlu’nun iddialarına yanıt vermişti. Ercan, sendikanın yıllık artış talep ettiğinin ancak fabrikanın sözleşme süresinin 3 yıl geçerli olduğu konusunda direttiğinin belirtmişti. Ercan, açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Eğer sözleşmenin yürürlük tarihini 3 yıl yapmazsak teklifimizi de geri çekeriz şeklinde tehditte bulunan Tat Metal yöneticileri. Dolayısıyla burada kamuoyunu ve üyelerimizi yanıltan sendikamız değil, Tat Metal’in ta kendisidir. Yine şirket yetkilisinin açıklamasında yer bulan; sözleşme sürecinde üyelerimizin doğru bilgilendirilmediği söylemi, ne yazık ki Tat Metal gibi bir kuruluşa yakışmamaktadır. Dolayısıyla ilgili şirket yöneticisinin ‘verdiğimiz hakların sendika tarafından işçilere doğru aktarılmadığını öğrendik’ ifadesi olaya ve gelişmelere ne kadar ‘samimiyetsiz’ bakıldığını net göstergesidir. Sendikamızın aldığı grev kararı, her ne kadar ‘sendikalar yasası’ kapsamındaysa da, böyle önemli bir kararı almamızda elbette üyelerimizin tavrı önemlidir. İşveren kanadınca; sözde ‘işveren temsilcisi ile tartıştığı gerekçesiyle’ sendikamızca ‘Baştemsilci’ olarak atanan bir üyemizin iş aktinin fesh edilmesi, asıl emekçi üzerinde baskı uygulamaktır. Ayrıca, Tat Metal’deki yöneticilerin çalışanlara yönelik nasıl ‘mobbing’ uyguladıklarına dair elimizde bilgi ve belgeler mevcuttur.”
İŞVERENDEN KAPANAN FABRİKA KOZU
Tat Metal Çelik A.Ş. Mali Direktörü Sedat Çiftçioğlu, İhlas haber Ajansı’na yaptığı açıklama ile, verdikleri zammın işçiler tarafından memnuniyetle karşılandığını iddia etti. İzmit’te grev kararı alan bir fabrikanın kapanma kararı aldığı örneğine değinen Çiftçioğlu, “1959 yılında kurulmuş koca fabrika ülkede örnek gösteriliyordu. Yakınlarımızda çalışıyordu bu fabrikada. Bir gün işçiler maaşlarını mazeret göstererek greve gittiler ve fabrikanın şalterini kapattılar. Sonra ne mi oldu? Koca fabrika kapandı gitti. İşçiler bir araya gelip dernek kurdular. Fabrikayı satacak adam aradılar. Ne kıdemlerini aldılar ne diğer haklarını. İşçiler işsiz kaldı. Hatta uzağa gitmesinler Erdemir’in grev yapan işçisine bir sorsunlar. Akıl veren çok olur, başka şeye gelince yok olur. Küçük vuruşlar, dev meşeyi devirirmiş derler. Tatmetal bölgenin meşesidir. Kaş yapayım derken göz çıkarmamak lazım. Herkes hür iradesiyle kendi kararını kendi verecek ve oyunu kullanacak. İşimize, gücümüze sahip çıkalım meşemizi zedelemeyelim. Son olarak işçi kardeşim sana vereyim bir öğüt; kendi ununu kendin öğüt.”

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.