SON DAKİKA
Hava Durumu

Karabük'teki Marzınc Olayı Bursalı Akademik Odaları Haklı Çıkardı

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine kurulmak istenen ancak tepki sonucu Karabük'e kurulan Marzinc'te 130 işçinin ağır metalden zehirlenmesi, Bur

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2013 17:24
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2013 18:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Karabük'teki Marzınc Olayı Bursalı Akademik Odaları Haklı Çıkardı
Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine kurulmak istenen ancak tepki sonucu Karabük'e kurulan Marzinc'te 130 işçinin ağır metalden zehirlenmesi, Bursa'daki akademik odaların haklılığını bir kez daha ortaya çıkardı.


Karabük’te kurulan Marzinc Marmara Geri Kazanım Firması'nın 130 işçisinin rahatsızlanarak hastaneye başvurması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldı.
Bursa Tabip Odası Başkanı Kayıhan Pala, demir çelik fabrikalarının bacasından çıkan atıkların geri dönüşümünü sağlayan Marzinc Marmara'da çalışan işçilerin çeşitli ağır metallere maruz kaldıklarının tespit edildiğini vurguladı. Söz konusu tesisin Mustafakemalpaşa OSB’de yapılmak istendiğini ancak Bursa ve Mustafakemalpaşa kamuoyunun tepkisi üzerine iptal edildiğini hatırlatan Pala, "Mustafakemalpaşa’daki sivil toplum örgütlerinin ÇED raporuna itirazını görüşen Bursa 1. İdare Mahkemesi, 2010 yılının ocak ayında, ‘yatırımın gerçekleşmesi halinde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğabileceği’ gerekçesiyle önce yürütmeyi durdurma kararı, ardından da iptal kararı vermiştir. Marzinc’e karşı yürütülen mücadele sırasında savunduğumuz değerlerin doğruluğu bir kez daha ortaya çıkmıştır" dedi.

"TESİS RİSKLERLE DOLU"
Marzinc şirketine karşı yürütülen mücadele sırasında kurulması planlanan tesisin oluşturacağı sağlıkla ilgili risklere değinen Pala, "Galvanizli hurda çeliklerin tekrar ergitildiğinde demirin üretimi ile beraber ortaya çıkan çinko, kadmiyum, kurşun ve arsenik gibi diğer elementlerin baca tozu içerisinde toplanacaklarını dile getirerek bu elementlerin insan sağlığı için tehlikeli olduğunu vurgulamıştık. Marzinc şirketinin Mustafakemalpaşa’dan vazgeçmek zorunda kalmasından sonra Karabük’te kurduğu fabrikada çalışan 130 işçi başta kurşun olmak üzere, metal zehirlenmesi nedeniyle hastanelere başvurarak tedavi altına alındı. İşçilere ve ailelerine, 'Geçmiş olsun' diyor, bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını diliyoruz" ifadelerini kullandı.

"NE YAZIK Kİ HAKLI ÇIKTIK"
"Son yaşanan olayla ne yazık ki bir kez daha haklı çıktık" diyen Pala, şöyle devam etti:
"Ne yazık ki diyoruz çünkü Karabük’teki 130 emekçiyi hastalanmaktan kurtaramadık. Fabrika çevresinde yaşayan gebeler, çocuklar, kronik hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerdeki sağlık sorunlarını ise henüz bilmiyoruz. Bursa’da yaşayan yurttaşlarımıza her türlü çevre tehdidine karşı, Marzinc şirketine karşı yürütülen mücadelede olduğu gibi kararlılıkla mücadele etmeyi sürdüreceğimizi bir kez daha bildiriyor; bu mücadeleye katılan, katkı sunan herkese teşekkür ediyoruz."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.