SON DAKİKA
Hava Durumu

Kart borçları ödendi

Kredi kartı sahiplerinin yüzde 71'i borcunun tamamını ödedi

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2012 13:51
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2012 14:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kredi kartı sahiplerinin yüzde 71'i borcunun tamamını ödedi



Bankalararası Kart Merkezi (BKM), alışverişte en çok tercih edilen ödeme yönteminin yüzde 54 ile kredi kartı olduğunu açıkladı. Merkezin yaptığı Kart Monitör Araştırması'nın 2012 sonuçları ilgi çekici verileri ortaya çıkardı. Her cüzdanda ortalama 2 kart taşındığı tespit edilirken, araştırmaya katılanların yüzde 71’i kart borcunun tamamını ödediğini söyledi. İnternet üzerinden kartlı alışverişe olan ilgi de gün geçtikçe arttı. Araştırmaya katılanların yüzde 33’ü internet üzerinden alışveriş yaptığını belirtti.

BKM her yıl gerçekleştirdiği, banka ve kredi kartı kullanım ve ödeme alışkanlıkları ile internet üzerinden yapılan kartlı ödemelere ilişkin verileri ortaya koyan Kart Monitör'ün 2012 Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre Avrupa’ya kıyasla neredeyse 20 yaş daha genç bir nüfusa sahip Türkiye’de, e-ticarete olan ilgi hızla artarkan, e-ticarette kartlı ödemelerin daha çok tercih edildiği ortaya çaktı. İnternet üzerinden alışveriş yapanların yüzde 82’si alışverişlerinde kredi kartını tercih ederken, sanal dünyadan alışveriş yaparken ortalama alışveriş tutarı 200 TL’yi geçmedi. 2008 yılından bu yana internet alışverişlerimizin giderek arttığı görüldü. İnternet üzerinden alışveriş oranı gelir arttıkça yüzde 42’ye kadar çıktı. Ortalama alışveriş sıklığı 2 haftada 1 oldu. Kart sahiplerinin yüzde 59’u borcunu ATM’lerden ödedi. Banka şubesinden ödeme yapanların oranı yüzde 24 iken, otomatik ödeme tercihini kullananların oranı ise yüzde 15 oldu.

Cüzdanlardaki ortalama kredi kartı sayısının 1,8 adet; aylık kullanım tutarının ise 751 TL olduğu belirtilirken, daha üst gelir gruplarına gidildikçe cüzdandaki kart sayısının ortalama 2,2'ye yükseldiği vurgulandı. Araştırmaya katılanların yüzde 51’i tek kart kullandıklarını bildirirken, 3 veya daha fazla kart kullananların oranı yüzde 22 oldu. Neredeyse bütün alışverişlerini kredi kartıyla yaptığını belirtenlerin oranı yüzde 15'i buldu.

KARTI LİMİTLERİ ZORLANMIYOR

Kredi kartlarının limiti ortalama 3.870 TL iken, erkeklerde ortalama limit 4.511 TL’ye kadar yükseldi. Her 100 kişiden 30’unun limiti 1.001 lira ile 2.000 TL arasında değişti. Limitin ortalama yüzde 37’si kullanıldı. Kart kullanıcılarının yüzde 90’ı limitinin yüzde 80’ini aşmadı. Kredi kartları bir ay içinde ortalama 7,8 defa kullanıldı. Kartını ayda 3 kez ve daha fazla kullananların oranı yüzde 70’in üzerinde gerçekleşti. Aylık ortalama alışveriş tutarı 894 TL olarak kaydedildi. Araştırmaya katılanların yüzde 90’ı, alışveriş barajı 100 TL’yi aşınca kart kullanmaya başladığını söyledi. Her 4 kişiden biri, 101-300 TL arasındaki alışverişler için kredi kartı kullandığını belirtti.

ALIŞVERİŞTE BANKA KARTI KULLANIMI YAYGINLAŞIYOR

Kart Monitör 2012 araştırması, 2023’te nakitsiz ödemeler hedefi konusunda da önemli bilgiler verdi. Araştırmaya göre banka kartının alışverişlerde kullanılabildiğini bilenlerin oranı yüzde 74. Banka kartı ile ortalama 66 liralık alışveriş yapıldı. Banka kartını, 200 TL’nin üzerindeki alışverişlerde kullananların oranı yüzde 11 olurken, araştırmaya katılanların yüzde 3’ü, 3 TL ve altındaki ödemeler için banka kartını kullandığını söyledi. Katılımcıların yüzde 99’u banka kartı olduğunu, yüzde 94’ü de aktif olarak kullandığını aktardı. Banka kartının alışverişlerde kullanımı yüzde 15 olurken, her 4 kişiden 3’ü bu özelliği bildiğini ifade etti. Araştırmasına katılanların yüzde 20’si banka kartını, nakit para olarak tanımladı. Banka kartı kullanım amacının alışveriş yapmak olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 27 iken, 'para yatırmak ve çekmek için' diyenlerin oranı ise yüzde 46 oldu.

KARTLA EN ÇOK ALIŞVERİŞ BAYRAM GÜNLERİNDE

Araştırmaya katılanların en çok bayram dönemlerinde alışveriş yaptığı ortaya çıktı. Özel gün alışverişleri içinde, yüzde 66’lık paya sahip olan bayramları, doğum günleri izledi. Yüzde 18’lik bir kesim, sevdiklerine hediye aldığını söylerken bu oran özellikle 18-24 yaş grubunda yüzde 25’e kadar çıktı. Yüzde 33’ü yakınlarına yılbaşında ve bayramlarda hediye almak için en çok 50 ile 100 TL arasında bütçe ayırdı. Bunu yüzde 25’lik pay ile 101-250 TL arası bütçe ayıranlar izledi. Aldığı hediyenin 250 TL’nin altında olduğunu söyleyenlerin toplam oranı yüzde 86.

KARTIN EN SEVİLEN ÖZELLİĞİ TAKSİT
Araştırma, kredi kartı alırken ve kullanırken en dikkat edilen özelliğin, ne kadar çok taksit imkanı sağladığı ve kartın sunduğu ayrıcalıklar olduğunu ortaya koydu. 2011 yılında araştırmaya katılanların yüzde 52’si taksit imkanlarına bakarak beğenisini ortaya koyarken, 2012 yılında bu oranın yüzde 61’e çıktı. Kredi kartının taksitlendirme özelliğinin en çok kullanıldığı sektör yüzde 39’luk oran ile beyaz eşya sektörü oldu. Beyaz eşyayı yüzde 35 ile giyim, aksesuar ve kuyum sektörü izlerken, eğitim ödemelerinin yüzde 9’luk bölümü kredi kartlarından taksitle gerçekleştirildi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.