SON DAKİKA
Hava Durumu

'Kıbrıs'ta çözüm enerjide Rusya bağımlılığını azaltır'

İsviçre’nin Davos kasabasında bu yıl 46.’sı düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nda enerji piyasalarına ilişkin Uluslararası Enerji Ajansı İcra Kurulu Direktörü Fatih Birol, AA muhabirinin sorularını yanıtladı. ( Dursun Aydemir - AA )

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2016 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2016 15:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'Kıbrıs'ta çözüm enerjide Rusya bağımlılığını azaltır'
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Kurulu Direktörü Fatih Birol, Kıbrıs sorunun çözümlenmesiyle Doğu Akdeniz doğalgazının hem Türkiye’nin hem de AB’nin Rusya’ya olan enerji bağımlılığını azaltabileceğini söyledi.
 

 

İsviçre’nin Davos kasabasında bu yıl 46.’sı düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nda enerji piyasalarına ilişkin Birol, “Doğu Akdeniz’de çok ciddi doğalgaz kaynakları var. Bizim düşüncemiz daha keşfedilmemiş doğalgaz yataklarının olduğu yönünde. Burada iki tane sorun var. Birincisi bu petrol rezervleri tüketici merkezlerine hangi yoldan gidecek. İkincisi de bu yolların hangisi daha ekonomik, hangisi daha az ekonomik? Bizim incelememiz, Türkiye üzerinden geçecek doğalgazın en düşük maliyetli opsiyonlardan biri olduğunu gösteriyor” dedi.

 
"Kıbrıs önemli bir adım"
Birol, Davos’un en önemli gündem maddesi olarak görülen Kıbrıs müzakerelerinin olumlu bir şekilde sonuçlanmasının bölgenin enerji güvenliğe büyük katkı yapacağını vurguladı. Birol, “Eğer Kıbrıs’ta uluslararası camianın da desteği ile bir barış olursa, bu önümüzdeki sorunlardan bir tanesinin kalkacağı anlamına geliyor. Bu hem dünyanın hem de bölgenin arz güvenliği için son derece pozitif bir adım olacak” şeklinde konuştu. Birol konuşmasına şöyle devam etti: “Rusya’ya olan enerji bağımlılığımız son derece yüksek seviyede. Herhangi bir ülke bile olsa bir ülkeye bu kadar bağımlı olmak bütün yumurtaları aynı sepete koymak anlamına geliyor. Bu bakımdan Türkiye’nin hem Doğu Akdeniz’den, hem de Kuzey Irak’tan doğalgaz alması, hem kendi tüketimi için hem de bunu iletmek için, son derece doğru bir enerji ve dış politika unsuru olur. Doğu Akdeniz gazının iletilmesi bütün bölgenin arz güvenliğini artırır.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.